Gradnja Bazena U Dvorištu - Tehnopolis

Gradnja Bazena U Dvorištu

Gradnja Bazena U Dvorištu

Ako ste oduvijek sanjali o tome da imate vlastiti bazen u dvorištu, sada je pravo vrijeme da krenete u ostvarenje svog sna. Izgradnja bazena može biti zanimljiv, ali i zahtjevan proces, ali uz pravilno planiranje i pripremu, možete dobiti predivan bazen koji će vam donijeti sate zadovoljstva i osvježenja tijekom ljetnih mjeseci.

Jedan od prvih koraka u izgradnji bazena je odabir pravog mjesta u dvorištu. Trebate osigurati dovoljno prostora kako biste mogli postaviti bazen, ali također trebate razmisliti o utjecaju koje će bazen imati na okolinu. Također, trebate provjeriti da li postoje bilo kakve prepreke poput korijena drveća ili podzemnih instalacija koje bi mogle otežati izgradnju.

Nakon što ste odabrali mjesto, sljedeći korak je odabir vrste bazena. Imate lijevanu betonsku, montažnu ili modularnu opciju. Betonski bazeni su najtrajniji, ali su također najskuplji i zahtijevaju više vremena za izgradnju. Montažni bazeni su brži za postavljanje, ali imaju ograničenu fleksibilnost u dizajnu. Modularni bazeni predstavljaju srednju opciju koja kombinira prednosti oba pristupa.

Kada je riječ o izgradnji bazena, važno je angažirati stručnjake koji će vam pomoći u svakom koraku procesa. Iskusni arhitekt ili dizajner može vam pomoći u dizajniranju bazena koji odgovara vašim željama i potrebama, dok će profesionalni građevinari osigurati da se bazen gradi visokom kvalitetom i po svim tehničkim standardima. Također je važno provjeriti lokalne propise i dobiti sve potrebne dozvole prije početka radova.

Ukrasite okolinu bazena s biljkama i stazama kako biste stvorili predivan ambijent. Također, razmislite o tome da dodate terasu ili nadstrešnicu za sjedenje i uživanje u bazenu u sjeni.

Napokon, nemojte zaboraviti na održavanje bazena nakon izgradnje. Redovito čišćenje i provjeravanje razine kemikalija u vodi su ključni za održavanje bazena čistim i sigurnim za korištenje. Također, trebate pažljivo pratiti sve upute proizvođača opreme i slijediti preporučene postupke održavanja.

Izgradnja bazena je veliki projekt, ali rezultat će biti vrijedan svih uloženih napora. Uživajte u vlastitom bazenu i stvorite nezaboravne trenutke s obitelji i prijateljima.

Contents

Priprema terena za izgradnju bazena

Priprema terena je ključni korak prije izgradnje bazena u dvorištu. Pravilna priprema terena osigurava dugotrajnost, stabilnost i sigurnost bazena.

1. Odabir lokacije

Prvi korak u pripremi terena je odabir lokacije za bazen. Lokacija bi trebala biti ravna i udaljena od drveća i drugih objekata koji mogu prouzročiti probleme pri izgradnji ili korištenju bazena. Također je važno uzeti u obzir prirodno osvjetljenje i privatnost prilikom odabira lokacije.

2. Ispitivanje tla

Nakon odabira lokacije, potrebno je napraviti ispitivanje tla. Ispitivanje tla omogućuje utvrđivanje stabilnosti tla i podzemnih voda. To je važno kako bi se osigurala sigurna i stabilna konstrukcija bazena.

3. Izbacivanje i niveliranje terena

Nakon što je ispitivanje tla obavljeno, slijedi izbacivanje i niveliranje terena. Većina bazena zahtijeva dublje iskopavanje kako bi se osigurao dovoljan prostor za bazen i njegove instalacije. Nakon iskopavanja, teren se mora nivelirati kako bi se osiguralo ravno dno i osnova za bazen.

4. Uklanjanje korijenja i kamenja

Tijekom iskopavanja terena, važno je ukloniti sve korijenje i kamenje. Korijenje može uzrokovati pucanje ili pomjeranje bazena, dok kamenje može oštetiti podlogu bazena. Uklanjanje korijenja i kamenja osigurava glatku površinu za bazen.

5. Priprema podloge

Nakon uklanjanja korijenja i kamenja, potrebno je pripremiti podlogu za bazen. Podloga treba biti čvrsta, ravna i dovoljno čvrsta da podrži težinu bazena. U tu svrhu, koriste se slojevi geotekstila, šljunka i pijeska kako bi se osigurala stabilnost i drenaža podloge.

6. Pristup za građevinske strojeve

Ako je potrebno, treba osigurati pristup za građevinske strojeve koji će se koristiti tijekom izgradnje bazena. Ovo je važno kako bi se olakšalo iskopavanje terena i dostava materijala za izgradnju bazena.

You might be interested:  Najam Kuća Gorski Kotar

7. Postavljanje odvodnih kanala i cijevi

Da bi se osigurala pravilna drenaža, treba postaviti odvodne kanale i cijevi u okolini bazena. Ovo će spriječiti nakupljanje vode u blizini bazena i oštećenje temelja. Drenažni sustav treba biti projektiran i izveden u skladu s važećim propisima.

Slijedeći ove smjernice za pripremu terena, možete osigurati čvrst temelj i dugovječnost svog bazena. Prije nego započnete izgradnju bazena, uvijek je dobro konzultirati se s stručnjacima i provjeriti lokalne građevinske propise.

Odabir oblika i veličine bazena

Pri odabiru oblika i veličine bazena za vaše dvorište, bitno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći u donošenju odluke:

1. Oblik bazena

Prilikom odabira oblika bazena, važno je razmotriti estetski izgled i funkcionalnost. Postoji nekoliko uobičajenih oblika bazena, kao što su pravokutni, okrugli, ovalni, slobodne forme itd. Odaberite oblik koji najbolje odgovara stilu vašeg dvorišta i omogućuje optimalno korištenje prostora.

2. Veličina bazena

Veličina bazena također je važan faktor pri odabiru. Razmislite o namjeni bazena i koliko će ljudi koristiti bazen istovremeno. Ako želite imati dovoljno prostora za plivanje ili igranje u vodi, odaberite veći bazen. Također, imajte na umu prostor u vašem dvorištu i koliko vam je raspoloživo mjesta za izgradnju bazena.

3. Posebni zahtjevi

Ako imate posebne zahtjeve za oblik ili veličinu bazena, kao što su prilagođeni dizajni ili prilagođene dimenzije, svakako ih razmotrite pri odabiru. Možete se obratiti stručnjacima za bazene kako bi vam pomogli u realizaciji vaših posebnih zahtjeva i ispunili vaše želje.

Odluka o odabiru oblika i veličine bazena je važna i treba biti temeljito promišljena. Budite sigurni da su vaše preferencije i potrebe u skladu s prostorom i budžetom koji imate na raspolaganju.

Odabir materijala za izgradnju bazena

Izbor materijala za izgradnju bazena je ključan korak u procesu izgradnje. Različiti materijali imaju različite karakteristike i mogućnosti, a vaš odabir će ovisiti o vašim preferencijama i proračunu.

Betonski bazen

Betonski bazeni su izuzetno izdržljivi i prilagodljivi. Oni se grade iz betonske konstrukcije koja je obložena pločicama ili premazana premazom otpornim na vodu. Ova vrsta bazena omogućuje prilagođavanje oblika i veličine prema vašoj želji. Međutim, gradnja betonskog bazena je skuplja i zahtijeva dulje vrijeme izgradnje u usporedbi s drugim materijalima.

Poliesterski bazen

Poliesterski bazeni su popularni zbog svoje brzine izgradnje i relativno niže cijene. Oni se izrađuju od unaprijed izrađenih poliesterskih ljuski koje se postavljaju u iskopan rov. Prednost ovog materijala je glatka površina koja odbija alge i olakšava održavanje bazena. Međutim, poliesterski bazeni su manje prilagodljivi u pogledu oblika i veličine.

Vinilsko oplata

Vinilsko obloženi bazeni su popularni zbog svoje relativno niže cijene i brze izgradnje. Oni se grade od čelične ili drvene konstrukcije s unaprijed izrađenim vinilskim slojem kao unutarnjom oblogom bazena. Vinilsko obloženi bazeni su raznoliki u pogledu oblika i veličine. Međutim, vinilski premaz može biti osjetljiv na udarce i moguće je da će se s vremenom trošiti i oštetiti.

Staklena vlakna

Staklena vlakna su popularan izbor za manje bazene ili vodene površine. Oni se izrađuju od vlaknastog stakla koji je laminiran u posebnom obliku. Staklena vlakna su izuzetno izdržljiva, imaju glatku površinu koja odbija alge i olakšava održavanje. Ova vrsta bazena je vrlo lagana i brza za instalaciju, ali je manje prilagodljiva u pogledu oblika i veličine.

Drugi materijali

Pored navedenih materijala, postoje i drugi manje uobičajeni materijali poput drva ili plastičnih konstrukcija koje se mogu koristiti za izgradnju bazena. Odabir ovih materijala ovisi o vašim preferencijama i proračunu, ali treba se posavjetovati s profesionalnim graditeljem bazena kako bi se osigurala sigurnost i trajnost konstrukcije.

U konačnici, odabir materijala za izgradnju bazena ovisit će o vašim potrebama, proračunu i preferencijama. Važno je provesti istraživanje i konzultirati se s profesionalnim graditeljem bazena kako biste odabrali najprikladniji materijal za izgradnju bazena u vašem dvorištu.

Građevinski radovi pri izgradnji bazena

Prije nego što krenete s izgradnjom bazena u dvorištu, važno je pažljivo planirati građevinske radove kako biste osigurali kvalitetnu i sigurnu izgradnju. U nastavku su opisani ključni koraci i smjernice za građevinske radove pri izgradnji bazena.

1. Priprema terena

Prvi korak pri izgradnji bazena je priprema terena. Potrebno je očistiti teren od bilo kakvog otpada, korova ili prepreka koje bi mogle ometati izgradnju. Također, trebate provjeriti je li teren dovoljno ravno i stabilno da podnese težinu bazena.

2. Iskopavanje jame

Nakon pripreme terena, slijedi iskopavanje jame koja će biti temelj vašeg bazena. Ovaj korak zahtijeva pažljivo planiranje i preciznost kako biste postigli željenu veličinu i oblik bazena. Možete angažirati stručnjaka za iskopavanje jame kako biste osigurali da se posao obavi ispravno.

3. Armiranje i betoniranje jame

Nakon iskopavanja jame, potrebno je armirati zidove i dno jame kako biste osigurali čvrstoću i stabilnost bazena. Korištenje čelične armature i betona pomaže ojačati strukturu bazena i pružiti dugotrajnost. Stručnjaci za betoniranje mogu vam pomoći pravilno izvršiti ove korake.

4. Postavljanje sustava za filtriranje i vodu

4. Postavljanje sustava za filtriranje i vodu

Kada je betoniranje završeno, slijedi postavljanje sustava za filtriranje i vodu. Ovo uključuje postavljanje cijevi, pumpi i filtera koji će održavati vodu čistom i zdravom. Također, trebate osigurati pravilno podešavanje pH ravnoteže vode kako bi se izbjegle eventualne probleme s kemijskom ravnotežom.

You might be interested:  Prodaja Kuća Njuškalo Hitno Prodajem

5. Završni radovi

Nakon što su osnovni građevinski radovi završeni, slijedi završna faza izgradnje bazena. Ovo uključuje postavljanje pločica ili obloga na unutrašnjost bazena, zatim postavljanje obloga oko rubova bazena, kao i postavljanje trave ili drugih biljaka oko bazena. Na kraju, trebate provesti sve potrebne testove i provjere kako biste se uvjerili da je bazen spreman za uporabu.

Važno je naglasiti da su građevinski radovi pri izgradnji bazena složeni i zahtijevaju stručnost. Ako niste vješti u ovom području, preporučuje se angažiranje stručnjaka kako biste osigurali sigurnu i kvalitetnu izgradnju bazena u svom dvorištu.

Instalacija filtracije i vodoinstalacije bazena

Za pravilno funkcioniranje bazena, instalacija filtracije i vodoinstalacija su ključni koraci u procesu izgradnje. Ovi elementi osiguravaju čistu i kvalitetnu vodu u bazenu, što je od ključne važnosti za sigurnu i ugodnu kupku.

Filtracija bazena

Filtracija bazena uključuje ugradnju posebnog sustava koji filtrira vodu i uklanja nečistoće prije nego što se voda vrati u bazen. Ovaj sustav se sastoji od sljedećih glavnih komponenti:

 • Filter: Filter je ključni dio sustava filtracije. Postoje različite vrste filtera, kao što su pijesak filtri, dijatomejski filtri i kartušasti filtri. Filteri se koriste za zadržavanje čestica nečistoće iz vode bazena.
 • Pumpa: Pumpa je odgovorna za cirkulaciju vode kroz sustav filtracije. Ona crpi vodu iz bazena i šalje je kroz filter, uklanjajući nečistoće.
 • Skimer: Skimer je uređaj koji se koristi za uklanjanje plutajućih nečistoća poput lišća i grana. Skimer skuplja nečistoće i skida ih s površine vode prije nego što voda dospije u pumpu i filter.
 • Rezervoar za filter: Rezervoar za filter je spremnik koji sadržava filtracijski medij, kao što je pijesak ili diatomejska zemlja. Voda se propušta kroz medij kako bi se uklonile nečistoće.

Vodoinstalacija bazena

Pravilna vodoinstalacija bazena osigurava da voda dospije u bazen na pravilan način te da se recirkulira i širi ravnomjerno. Ovaj proces uključuje sljedeće korake:

 1. Uspostava dovoda vode: Dovodna cijev treba biti pravilno postavljena kako bi voda dospijela iz izvora u bazen. Ovo uključuje odabir odgovarajuće veličine cijevi i pravilno postavljanje priključaka.
 2. Postavljanje povratnih cijevi: Povratne cijevi omogućuju cirkulaciju vode iz bazena natrag u pumpu i filter. Postavljanje povratnih cijevi zahtijeva precizno planiranje i postavljanje kako bi se osigurala ravnomjerna distribucija vode.
 3. Odvodnja: Odvodni sustav treba pravilno odvesti vodu iz bazena kada je potrebno zatvoriti bazen ili promijeniti vodu. Odvodnja treba biti postavljena na odgovarajućoj razini kako bi se osiguralo da se sav višak vode ukloni iz bazena.
 4. Skimmeri: Skimeri su također važna komponenta vodoinstalacije. Oni se koriste za skupljanje nečistoća s površine vode i usmjeravanje vode prema pumpi i filtru za daljnju obradu.

Pravilna instalacija filtracije i vodoinstalacije bazena ključna je za održavanje visoke kvalitete vode u bazenu. Uz pravilno održavanje i uporabu odgovarajućih kemikalija za obradu vode, vaš bazen će biti siguran, čist i ugodan za korištenje.

Završni radovi na izgradnji bazena

Nakon što su završeni glavni radovi na izgradnji bazena, slijede završni radovi koji će dodati završni izgled i funkcionalnost bazenu. Ovi završni radovi su važni kako bi bazen bio spreman za korištenje i kako bi omogućili dugoročnu izdržljivost.

Završni premaz i obloga bazena

Nakon što su izgrađeni bazen i temelji, slijedi postavljanje završnog premaza na unutarnju površinu bazena. Ovisno o preferencijama vlasnika bazena, mogu se koristiti različiti materijali kao što su keramika, mozaik ili staklo. Važno je odabrati premaz koji je otporan na vodu i lako se čisti.

Također je potrebno postaviti oblogu oko bazena kako bi se spriječila erozija i održao estetski izgled okoline bazena. Popularni materijali za oblaganje uključuju prirodni kamen, beton ili drvo.

Montaža filtrovne i crpne opreme

Za čistoću i održavanje vode u bazenu važno je postaviti pravilnu filtracijsku i crpnu opremu. Ovo uključuje postavljanje filtera za vodu, pumpe za cirkulaciju vode i pribor poput mlaznica i usisavača. Ova oprema omogućuje održavanje čiste vode i sprječava rast algi i drugih štetnih organizama.

Električne instalacije

Za sigurnost i funkcionalnost bazena, potrebno je postaviti odgovarajuće električne instalacije. Ovo uključuje postavljanje rasvjete oko bazena, instalaciju pumpi i filtara za vodu te osiguranje električnih sklopki za sigurno korištenje bazena.

Ograde i sigurnosne mjere

Ugradnja odgovarajućih ograda i sigurnosnih mjera oko bazena je važna kako bi se spriječile nesreće, posebno kod djece. Ograde trebaju biti visoke i izrađene od čvrstog materijala kako bi spriječile ulazak neovlaštenih osoba u bazen. Također je važno provjeriti lokalne propise i zakone o sigurnosti bazena prilikom postavljanja ograda i drugih sigurnosnih mjera.

Završni radovi na okolišu bazena

Nakon dovršenja bazena, treba se posvetiti uređenju okoliša bazena kako bi se stvorila ugodna atmosfera za odmor i opuštanje. Ovo može uključivati ​​postavljanje terasa, biljaka, vrtnog namještaja i drugih ukrasnih elemenata koji će doprinijeti okruženju bazena.

Na kraju, važno je također provesti testiranje vode kako bi se osigurala sigurnost za korištenje bazena. Testiranje vode omogućuje održavanje optimalne kvalitete vode i sprečavanje potencijalnih zdravstvenih problema.

You might be interested:  Hitna Prodaja Kuća Na Moru U Vodice

Održavanje i čišćenje bazena

Održavanje i čišćenje bazena je ključno za očuvanje njegove funkcionalnosti, sigurnosti i izgleda. Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u održavanju svog bazena u dobrom stanju:

Dnevne rutine održavanja

 • Provjera razine pH vrijednosti: Redovito provjeravajte pH vrijednost vode u bazenu kako biste osigurali da je u optimalnom rasponu od 7,2 do 7,6. Pogrešna ravnoteža pH vrijednosti može dovesti do iritacije kože, oštećenja opreme ili promjene boje vode.
 • Čišćenje površine bazena: Uklanjajte listove, grančice i druge nečistoće koje plutaju na površini vode. To možete učiniti pomoću mrežice za skupljanje otpada ili usisavanjem bazena.
 • Pranje filtera: Redovito provjeravajte filtere i operite ih kako biste uklonili plutače i druge naslage koje mogu smanjiti učinkovitost filtriranja vode.
 • Provjera razine klora: Održavanje klorirane vode je važno za sprečavanje rasta algi i bakterija. Redovito provjeravajte razinu klora i po potrebi dodajte dezinficijens.

Tjedno održavanje

 • Čišćenje dna i zidova: Koristite usisavač za čišćenje dna i zidova bazena kako biste uklonili prljavštinu i alge.
 • Provjerite razinu vode: Provjeravajte razinu vode u bazenu kako biste bili sigurni da je unutar preporučenog raspona.
 • Testiranje kemijskih parametara: Redovito testirajte vodu kako biste provjerili razinu pH vrijednosti, klora, alkalnosti i kalcija.
 • Dodavanje kemikalija za održavanje: Ako su testovi vode pokazali da su kemijski parametri izvan optimalnog raspona, dodajte potrebne kemikalije za njihovo prilagođavanje.

Godišnje održavanje

Godišnje održavanje

 • Preventivni pregled: Barem jednom godišnje provjerite cijeli sustav filtracije, pumpe i ostale opreme kako biste bili sigurni da funkcioniraju ispravno.
 • Zamjena filtera: Filteri trebaju biti zamijenjeni prema uputama proizvođača. To može biti godišnje ili češće, ovisno o vrsti filtera i frekvenciji korištenja bazena.
 • Čišćenje i provjera pumpe: Očistite i provjerite pumpu kako biste osigurali da je ne dolazi do začepljenja ili oštećenja.

Zapamti, održavanje bazena je kontinuirani proces. Redovito provjeravajte i čistite bazen kako biste osigurali njegovu dugovječnost i sigurnost.

Dodatna oprema i ukrasni elementi za bazen

Jednom kada izgradite bazen u svom dvorištu, možete razmisliti o dodavanju dodatne opreme i ukrasnih elemenata kako biste ga učinili još privlačnijim i funkcionalnijim.

1. Zaštita od sunca

Kako biste uživali u bazenu bez brige o previše sunca, možete razmisliti o postavljanju sjenila kao što su tende ili suncobrani. Ovi ukrasni elementi ne samo da pružaju hlad i zaštitu od UV zraka, već i dodaju estetski dodir i stvaraju ugodnu atmosferu oko bazena.

2. Ležaljke i stolice

Naravno, želite se opuštati i sunčati pored bazena. Stoga, nabavite nekoliko udobnih ležaljki ili stolica kako biste stvorili prostor za opuštanje. Možete odabrati između različitih materijala, boja i stilova kako biste prilagodili svoj bazenski prostor vašem osobnom ukusu.

3. Dekorativne staze i ploče

Za dodatnu estetiku, možete postaviti dekorativne staze i ploče oko bazena. Ove staze mogu biti izrađene od različitih materijala poput betona, kamena ili drva. Ukrasne staze i ploče ne samo da dodaju vizualni interes, već i olakšavaju kretanje oko bazena.

4. Biljke i cvjetnjaci

Dodavanje biljaka i cvjetnjaka oko bazena može stvoriti prirodni i osvježavajući prostor. Odaberite biljke koje dobro podnose sunce i vodu, poput palmi, bambusa ili ljiljana. Ove biljke ne samo da izgledaju lijepo, već mogu pružiti i hlad i privatnost oko bazena.

5. Vanjska rasvjeta

Rasvjeta je važna kako biste mogli koristiti bazen i noću. Razmislite o postavljanju vanjske rasvjete oko bazena kako biste stvorili atmosferu i omogućili sigurnost. Možete odabrati između raznih vrsta rasvjete poput reflektora, svjetiljki na travi ili ugrađenih svjetala. Ovo će omogućiti sigurno kretanje oko bazena i stvoriti ugodno okruženje za noćno kupanje.

Uzmite u obzir ove dodatne opreme i ukrasne elemente kako biste izvukli maksimum iz svog bazena i stvorili prostor u kojem ćete uživati ​​s obitelji i prijateljima.

FAQ:

Koje su prednosti gradnje bazena u dvorištu?

Gradnja bazena u dvorištu ima mnogo prednosti. Prvo, imate svoj privatni prostor za opuštanje i zabavu. Također, možete vježbati plivanje bez odlaska na javne bazene. Bazen u dvorištu je također odličan način da se ohladite tijekom vrućih ljetnih dana.

Koliko košta izgradnja bazena u dvorištu?

Cijena izgradnje bazena u dvorištu može varirati ovisno o različitim faktorima. To uključuje veličinu bazena, vrstu materijala koja se koristi, složenost dizajna i dodatne značajke kao što su fontane ili hidromasažni sustavi. Procjene se kreću u rasponu od 10.000 do 50.000 eura.

Koliko je potrebno vremena za izgradnju bazena u dvorištu?

Vrijeme izgradnje bazena u dvorištu može varirati ovisno o različitim čimbenicima kao što su veličina bazena, vrsta materijala koji se koristi i složenost dizajna. U prosjeku, izgradnja bazena može trajati između 4 i 12 tjedana.

Koje dozvole su potrebne za izgradnju bazena u dvorištu?

Proces dobivanja dozvola za izgradnju bazena u dvorištu može se razlikovati ovisno o zakonima i propisima vaše lokalne zajednice. U većini slučajeva, bit će vam potrebna građevinska dozvola. Također, možda će vam trebati i dozvola za iskopavanje i vodu. Preporučljivo je konzultirati se s lokalnim vlastima ili stručnjakom za izgradnju bazena kako biste saznali točne zahtjeve za vaše područje.