Gradnja Krova Na Jednu Vodu - Tehnopolis

Gradnja Krova Na Jednu Vodu

Gradnja Krova Na Jednu Vodu

Gradnja krova je važna faza u procesu izgradnje kuće. Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina gradnje krova je izgradnja krova na jednu vodu. Ovaj tip krova ima samo jednu nagibu površinu i obično se koristi na manjim objektima poput garaža, malih kuća ili nadstrešnica.

Za uspešnu gradnju krova na jednu vodu, potrebno je pažljivo planiranje i pravilno izvođenje radova. Prvi korak u ovom procesu je izrada detaljnog plana krova, koji će uključivati dimenzije, nagib, materijal i druge važne faktore. Nakon toga, trebate pripremiti potrebne materijale, alate i opremu za gradnju.

Prilikom izgradnje krova na jednu vodu, važno je osigurati pravilan nagib kako bi se olakšalo odvodnjavanje kišnice i sprečilo zadržavanje vlage. Takođe je bitno pravilno postaviti krovnu konstrukciju i osigurati stabilnost krova. Preporučuje se korištenje čvrstog i visokokvalitetnog materijala, kako bi krov bio dugotrajan i izdržljiv.

U ovom vodiču pružit ćemo vam korisne savete i smernice za gradnju krova na jednu vodu. Objasnit ćemo korake, materijale i alate koji su vam potrebni, kao i najbolje prakse za postizanje visokokvalitetnog krova. Bez obzira da li ste iskusni majstor ili početnik u građevinarstvu, nadamo se da će vam ovaj vodič biti od pomoći u izgradnji krova koji će zadovoljiti vaše potrebe i pružiti vam sigurnost i zaštitu.

Contents

Osobine krova na jednu vodu

Krov na jednu vodu je jedan od najjednostavnijih oblika krovova, ali ipak ima niz prednosti koje ga čine popularnim izborom:

 • Jednostavnost: Krov na jednu vodu ima jednu stranu koja je blago nagnuta prema jednom suprotnom kraju. Ova jednostavna konstrukcija olakšava proces izgradnje i smanjuje troškove.
 • Odvođenje vode: Glavna funkcija krova je da štiti kuću od kiše i snega. Krov na jednu vodu je dizajniran tako da voda lako teče prema određenom kraju, što olakšava odvodnju i sprečava nakupljanje vode na krovu.
 • Efikasnost: Krov na jednu vodu je efikasan u smislu materijala i troškova. Budući da ima samo jednu stranu, manje materijala je potrebno za izgradnju nego kod drugih složenijih oblika krovova.
 • Estetika: Krov na jednu vodu može dodati jedinstven izgled kući. Njegova jednostavna i minimalistička forma često je popularna među modernim dizajnerima.
 • Versatilnost: Krov na jednu vodu može biti prilagođen različitim vrstama građevina, kao što su kuće, bungalovi ili manje strukture poput garaža i baštenskih kućica.

Ukratko, krov na jednu vodu je atraktivna opcija za mnoge građevine zbog svoje jednostavnosti, funkcionalnosti i estetskog izgleda.

Optimalna hidroizolacija

Hidroizolacija je ključni element prilikom gradnje krova na jednu vodu. Ona se koristi kako bi se sprečilo prodiranje vode i vlage u unutrašnjost krova, što može uzrokovati ozbiljna oštećenja i probleme sa kvalitetom unutrašnjeg prostora kuće.

1. Pravi izbor materijala

Za optimalnu hidroizolaciju krova na jednu vodu, važno je odabrati pravi materijal koji je otporan na vodu i vlage. Najčešće korišćeni materijali su bitumenske trake, folije od polietilena ili poliuretana, kao i membranske folije. Ovi materijali su fleksibilni i mogu se lako prilagoditi obliku i veličini krova.

2. Pravilna ugradnja

Da bi hidroizolacija bila efikasna, potrebno je pravilno ugraditi materijal. Pre početka radova, potrebno je pažljivo očistiti površinu krova od bilo kakvih nečistoća i prašine. Zatim treba postaviti hidroizolacioni materijal preko cele površine krova, uz obavezno preklapanje delova kako bi se sprečilo curenje vode. Materijal treba pričvrstiti čeličnim ekserima ili specijalnim lepkom za hidroizolaciju.

3. Provera na vodonepropusnost

Da bi se bila sigurna da je hidroizolacija krova na jednu vodu efikasna, neophodno je proveriti da li je materijal vodonepropustan. To se može uraditi jednostavnim testom – zalivanjem krova vodom i posmatranjem da li se javljaju bilo kakve mrlje ili tragovi vlage u unutrašnjosti kuće. Ukoliko se primeti bilo kakvo curenje, potrebno je pronaći i popraviti problematično mesto.

You might be interested:  Darovanju Nekretnina Darovni Ugovor Obrazac Download

4. Redovno održavanje

Da bi hidroizolacija ostala efikasna tokom godina, potrebno je redovno održavanje krova. To može uključivati čišćenje od lišća i drugih nečistoća, kao i proveru integriteta hidroizolacionog materijala. Ukoliko se primete oštećenja, potrebno je popraviti ih što je pre moguće kako bi se sprečilo dalje prodiranje vlage.

Pravilna hidroizolacija je ključni element prilikom gradnje krova na jedan vod, jer omogućava dugotrajnu i efikasnu zaštitu od vlage i vode. Odabirom pravog materijala, pravilnom ugradnjom, redovnim održavanjem i proverom vodonepropustnosti, možete biti sigurni da će vaš krov biti zaštićen od neželjenih curenja i oštećenja.

Jednostavna i brza izgradnja

Jednostavna i brza izgradnja krova na jednu vodu je moguća uz pravilan plan i izbor pravih materijala. Evo nekoliko korisnih saveta i smernica za postizanje ovog cilja:

1. Planiranje i priprema

Pre nego što započnete izgradnju krova, važno je napraviti detaljan plan koji će obuhvatiti sve potrebne korake i materijale. Takođe, proverite da li imate sve potrebne dozvole i dovoljno vremena za završetak projekta.

2. Izbegnite složene oblike krova

Da biste ubrzali proces izgradnje krova, preporučuje se izbegavanje složenih oblika kao što su zakrivljeni krovovi ili krovovi sa mnogo prekida. Jednostavan i ravni krov na jednu vodu će biti lakši za izgradnju i omogućiti efikasnije postavljanje krovnih materijala.

3. Kupite prefabrikovane krovne elemente

Uzimanje u obzir upotrebu prefabrikovanih krovnih elemenata će ubrzati izgradnju krova. Ovi elementi su već napravljeni i dizajnirani za lako postavljanje, čime se štedi vreme i trud.

4. Pravilan izbor krovnih materijala

Za brzu izgradnju krova na jednu vodu, važno je odabrati kvalitetne i jednostavne krovne materijale. Na primer, korišćenje lakših materijala kao što su metalne ploče umesto crepova ili betonskih ploča može ubrzati proces postavljanja i smanjiti potrebu za dodatnim strukturnim elementima krova.

5. Angažovanje profesionalnih radnika

Ako želite da postignete brzu izgradnju krova na jednu vodu, angažovanje profesionalnih radnika sa iskustvom u ovom području može biti od velike pomoći. Oni će imati znanje i veštine potrebne za efikasno izvršenje posla.

Uz ove smernice i pravilan plan, izgradnja jednostavnog i efikasnog krova na jednu vodu može biti jednostavna i brza. Važno je biti pažljiv i posvetiti se svakom koraku kako bi se postigao kvalitetan rezultat.

Efikasno odvođenje kišnice

Dobro odrađena drenaža kišnice ključna je za efikasno funkcioniranje krova. Pravilno usmjeravanje i odvodnja kišnice omogućuje očuvanje krova i smanjenje rizika od oštećenja na objektu. U nastavku su navedeni neki od savjeta i smjernica za postizanje efikasne drenaže kišnice.

1. Ugradnja kišnih žljebova

Kišni žljebovi su osnovna komponenta sustava odvoda kišnice. Treba ih pravilno postaviti na krov kako bi se kišnica efikasno sakupljala i usmjeravala prema cijevima za odvodnju. Kišne žljebove je najbolje instalirati duž svih padina krova kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela tečnosti i spriječilo nakupljanje vode na krovu.

2. Cijevi za odvodnju

Cijevi za odvodnju trebaju biti dovoljne veličine kako bi mogle primati optimalnu količinu kišnice. Preporučuje se korištenje cijevi srednjeg promjera kako bi se osiguralo brzo i učinkovito odvođenje vode. Ove cijevi se trebaju pravilno spojiti s kišnim žljebovima i usmjeriti kišnicu prema odvodnom kanalu ili spremniku.

3. Korištenje spremača kišnice

Spremnici kišnice omogućuju dugotrajno skladištenje kišnice koja se može kasnije koristiti u kućanstvu ili za navodnjavanje vrta. Instaliranje spremnika kišnice u blizini cijevi za odvodnju omogućuje jednostavno prikupljanje kišnice i njen daljnji tretman.

4. Održavanje sustava odvodnje

Redovito čišćenje kišnih žljebova, cijevi za odvodnju i odvodnih kanala presudno je za održavanje učinkovite drenaže kišnice. Listovi, grane i drugi otpad mogu se nakupiti u ovim dijelovima i ometati protok kišnice. Redovito provjeravajte i čistite ove dijelove kako biste osigurali nesmetano odvođenje vode.

Zaključak

Efikasna drenaža kišnice važan je aspekt izgradnje krova. Pravilno postavljeni kišni žljebovi, cijevi za odvodnju i spremnici kišnice ključni su za uspješno sakupljanje i odvođenje kišnice. Redovito održavanje i čišćenje ovih komponenti također je važno za održavanje učinkovite drenaže kišnice. Uz pravilnu drenažu kišnice, možete osigurati trajnost i funkcionalnost svog krova.

Pravilna postavka kosina

Kada gradite krov na jednu vodu, pravilna postavka kosina je ključna za osiguravanje efikasnog i funkcionalnog krova. Ovde su neki saveti i smernice koje treba uzeti u obzir prilikom postavljanja kosina na krovu.

1. Nagib kosina

Nagib kosina treba pažljivo odabrati kako bi se omogućila efikasna odvodnja kišnice sa krova. Preporučuje se nagib od 15-30 stepeni za krovove sa crijepom, dok se za krovove sa limom ili pocinkanim čelicnim pločama, preporučuje nagib od 5-15 stepeni.

2. Izbor materijala za kosine

Prilikom izbora materijala za kosine, bitno je uzeti u obzir klimatske uslove i zahteve izolacije. Krovne ploče i crijepovi su popularni izbor za kosine na krovu koji se koristi u različitim klimatskim uslovima. Takođe, bitno je koristiti odgovarajuću hidroizolaciju kako bi se sprečio ulazak vode i vlage u strukturu krova.

3. Postavljanje distancera i greda

Prilikom postavljanja kosina, važno je koristiti distancere i gredice kako bi se osigurala pravilna podrška i stabilnost krova. Distanceri treba da budu ravnomerno raspoređeni duž celog kosog krova, dok se gredice treba pravilno postaviti kako bi se osigurala pravilna raspodela težine krova.

4. Postavljanje hidroizolacije

Da bi se osigurala efikasna zaštita od vode i vlage, važno je postaviti hidroizolaciju ispod kosina. Hidroizolacija treba da bude postavljena sa preklopom i lepljenjem kako bi se sprečio ulazak vode.

You might be interested:  Kuća Piva Slavonski Brod

5. Pravilna instalacija oluka

Za efikasno odvodnjavanje kišnice sa krova, važno je pravilno instalirati oluke duž kosina. Oluke treba postaviti na donji deo kosina kako bi se omogućilo efikasno sakupljanje i odvođenje kišnice.

6. Redovno održavanje

Da bi se osigurala dugotrajnost i funkcionalnost krova na jednu vodu, potrebno je redovno održavanje. Ovo uključuje uklanjanje lišća, grana ili drugih prepreka sa krova, kao i redovno proveravanje integriteta hidroizolacije i oluka.

Sledeći ove smernice i savete, možete osigurati pravilnu postavku kosina na krovu na jednu vodu. Ovo će vam pomoći da izgradite jednostavan i efikasan krov koji će odgovarajuće štititi vašu kuću od elemenata.

Izbor kvalitetnih materijala

Jedan od najvažnijih faktora za izgradnju efikasnog krova na jednu vodu je izbor kvalitetnih materijala. Kvalitetni materijali će osigurati dugotrajnost i otpornost krova na vremenske uslove, kao i efikasnu zaštitu od vlage i drugih oštećenja.

Krovni pokrivači

Prvi korak u izboru kvalitetnih materijala za krov na jednu vodu je odabir krovne pokrivke. Postoji širok spektar materijala koji se koriste za ovu svrhu, a važno je odabrati onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama i stilu kuće.

Neki od popularnih krovova pokrivača uključuju:

 • Cigle: Klasična opcija koja pruža dugotrajnu zaštitu od vode i vremenskih uslova. Cigle se mogu koristiti u različitim bojama i stilovima.
 • Crep: Još jedna tradicionalna opcija koja je estetski privlačna i pruža dobru zaštitu od vlage i vremenskih uslova.
 • Lim: Moderan izbor koji je izdržljiv, lagan i dostupan u različitim bojama i oblicima.
 • Pločice od betona: Opciona teža opcija koja pruža izuzetnu otpornost na vatru i vremenske uslove.

Kapije i odvodi

Pored krovne pokrivke, važno je odabrati i kvalitetne materijale za kapije i odvode na krovu. Ove komponente su ključne za efikasno usmeravanje kišnice i odvajanje odvoda.

Neke od opcija za kapije i odvode uključuju:

 • Oluci: Instalacija oluka je ključna za sprečavanje nakupljanja kišnice na krovu. Oluci se mogu izrađivati od različitih materijala kao što su aluminijum, bakar ili PVC.
 • Drenažni sistemi: Drenažni sistemi služe za usmeravanje kišnice sa krova. Mogu biti izrađeni od plastike ili metala.
 • Kape za dimnjak: Kvalitetne kape za dimnjak igraju važnu ulogu u sprečavanju prodora vlage i štete od vetra. Mogu biti izrađene od nerđajućeg čelika, bakra ili drugih materijala.

Izolacija

Izolacija je takođe važan faktor pri izgradnji krova na jednu vodu. Kvalitetna izolacija osigurava dobru termičku i zvučnu izolaciju, smanjujući tako energetske gubitke i buku unutar kuće.

Neki od materijala za izolaciju uključuju:

 • Mineralna vuna: Uobičajeni izbor za toplinsku i zvučnu izolaciju, mineralna vuna je dostupna u rolama ili tablama.
 • Ekspandirani polistiren (EPS): Lagan, vodootporan materijal koji pruža dobru toplotnu izolaciju.
 • Poliuretanska pena: Brzo sušenje, lako primenjiva izolacija koja pruža dobru toplotnu i zvučnu izolaciju.

Drugi materijali

Pored krovne pokrivke, kapija, odvoda i izolacije, važno je takođe odabrati kvalitetne materijale za druge komponente krova na jednu vodu, kao što su letve, folije za paru, čavli, šrafovi i drugi nosači.

Osiguravanje da su svi ovi materijali kvalitetni i pravilno instalirani ključno je za efikasnost i dugotrajnost krova na jednu vodu. Preporučuje se da se pridržavate preporuka proizvođača i konsultujete se sa stručnjacima za izbor odgovarajućih materijala.

Ugradnja krovne izolacije

Kako biste osigurali efikasnost i dugotrajnost svog krova, važno je pravilno ugraditi krovnu izolaciju. Krovna izolacija ima ključnu ulogu u sprečavanju gubitka toplote kroz krov, čime se smanjuju troškovi grejanja i hlađenja, te stvara ugodnija unutrašnja klima.

1. Odabir materijala za krovnu izolaciju

1. Odabir materijala za krovnu izolaciju

Postoji nekoliko vrsta materijala koji se mogu koristiti za izolaciju krova, uključujući:

 • Mineralna vuna
 • Staklena vuna
 • Ekspandirani polistiren (EPS)
 • Ekstrudirani polistiren (XPS)

Prilikom odabira materijala za krovnu izolaciju, važno je uzeti u obzir faktore poput toplotne provodljivosti, vodonepropusnosti i otpornosti na vatru.

2. Priprema površine

Prije nego što počnete ugrađivati krovnu izolaciju, potrebno je pripremiti površinu krova. To uključuje uklanjanje svih prepreka poput lišća, prljavštine i ostataka stare izolacije. Također je bitno provjeriti jesu li sve površine ravne i čvrste kako biste osigurali pravilno prijanjanje izolacije.

3. Postavljanje parne brane

Jedan od važnih koraka prilikom ugradnje krovne izolacije je postavljanje parne brane. Parna brana sprečava prodor vlage u izolaciju i unutrašnjost objekta. Ona se postavlja ispod izolacije, na unutarnju stranu krova. Parne brane mogu biti od PVC folije ili posebnih membrana koje omogućavaju prolazak pare, ali sprečavaju prodor tečnosti.

4. Postavljanje toplinske izolacije

Kada je parna brana postavljena, možete pristupiti postavljanju toplinske izolacije. Materijal za toplinsku izolaciju se polaže preko parne brane i prekriva cijelu površinu krova. Važno je pridržavati se uputa proizvođača kako bi se osigurala optimalna toplinska zaštita krova.

5. Završna obrada

Nakon što je toplinska izolacija postavljena, potrebno je završiti krovnu izolaciju završnim slojem. Ovisno o vrsti krova i materijalu za završnu obradu koji se koristi, to može uključivati ​​postavljanje hidroizolacijskog sloja, letvica, dasaka i pokrovne ili krovne ploče.

Prilikom izgradnje krova na jednu vodu, važno je osigurati ravnomjerno prikupljanje oborinskih voda kako bi se spriječilo nakupljanje vode na krovu.

Ugradnja krovne izolacije je složen proces, stoga je preporučljivo angažirati stručnjaka ili se posavjetovati s iskusnim graditeljem kako biste bili sigurni da je izolacija pravilno ugrađena.

Dovoljna ventilacija krova

Dobro ventiliran krov je ključna komponenta kvalitetne izgradnje. Ventilacija krova omogućava protok vazduha između krovnog materijala i izolacije, čime se sprečava nakupljanje vlage i kondenzacija unutar krova. Dovoljna ventilacija pomaže održavanju stabilne temperature i vlažnosti, što produžava trajnost krova i smanjuje rizik od oštećenja.

You might be interested:  Gradnja Kuće Na Postojećim Temeljima

Zašto je ventilacija krova važna?

Nedovoljna ventilacija krova može dovesti do raznih problema. Kada se vazduh zadržava između krovnog materijala i izolacije, to može dovesti do nakupljanja vlage u materijalu. Vlaga može prouzrokovati truljenje drvenih elemenata, stvaranje buđi i gljivica, kao i oštećenje izolacije.

Kondenzacija je takođe čest problem u krovovima s nedovoljnom ventilacijom. Kondenzacija nastaje kada topao vazduh susreće hladnu površinu. Ako se kondenzacija dešava unutar krova, to može dovesti do propadanja izolacije i stvaranja rupa i propusta u krovnom materijalu. To može dovesti do prodora vode i oštećenja krova.

Kako pravilno ventilirati krov?

Pravilna ventilacija krova obuhvata kombinaciju usisnih i izduvnih otvora kako bi se omogućio protok vazduha. Ovi otvori se postavljaju na donjem delu krova za usisavanje svežeg vazduha i na vrhu krova za izbacivanje toplog vazduha. Ove otvore možete napraviti kroz krovne grede, ili korišćenjem drugih ventilacionih sistema poput odvetrava ili ventila na krovu.

Preporučuje se postavljanje ventilacionih otvora na razmaku od 1 metra kako bi se obezbedio dovoljan protok vazduha. Ukoliko su otvori premali ili nedovoljni, moguće je koristiti ventilatore kako bi se poboljšala ventilacija.

Prednosti pravilne ventilacije krova

 • Smanjenje nakupljanja vlage: Dovoljna ventilacija osigurava protok vazduha i sprečava nakupljanje vlage u krovu.
 • Smanjenje kondenzacije: Pravilna ventilacija smanjuje rizik od kondenzacije, koja može da ošteti konstrukciju krova.
 • Poboljšana trajnost krova: Dobra ventilacija pomaže u održavanju stabilne temperature i vlažnosti, što produžava vek trajanja krova.
 • Poboljšana energetska efikasnost: Dovoljna ventilacija pomaže u održavanju optimalne temperature unutar krova, što može smanjiti potrošnju energije za grejanje i hlađenje.

Dovoljna ventilacija krova je ključna za održavanje dobrog stanja krova i sprečavanje oštećenja. Prilikom izgradnje ili renoviranja krova, trebalo bi da obratite pažnju na pravilnu ventilaciju kako bi se osigurao dugotrajan i efikasan krov.

Redovno održavanje krova

Redovno održavanje krova je ključno za osiguranje njegove dugovečnosti i efikasnosti. Evo nekoliko korisnih saveta za održavanje krova na jednu vodu:

Provera krova

 • Redovno proveravajte stanje krova kako biste uočili bilo kakve štetne promene ili oštećenja.
 • Posvetite pažnju na curenje, pukotine, propadanje materijala i druga oštećenja koja mogu dovesti do prodora vode.

Čišćenje krova

 • Održavajte krov čistim od lišća, grančica i drugih ostataka koji mogu začepiti odvodne kanale i propustiti vodu.
 • Koristite meku četku ili metlu kako biste očistili prašinu, blato ili druge nečistoće sa površine krova.
 • Upotrebite crevo sa mlaznicom kako biste temeljito oprali krov vodom, posebno u područjima gde se akumulira prljavština.
 • Uklonite lišće, šišarke i druge veće predmete sa oluka kako biste omogućili normalan protok kišnice.

Održavanje grebena krova

Greben krova je mesto gde se sastaju dve strane krova. Redovito proveravajte stanje grebena i preduzmite sledeće korake kako biste osigurali njegovu nepropusnost:

 1. Potpuno očistite greben od šljunka, lišća, mahovine ili drugih nečistoća.
 2. Proverite da li je građevinski materijal na grebenu oštećen ili puknut. Ukoliko jeste, popravite oštećenja.
 3. Nanesite odgovarajuće vodootporno sredstvo kako biste dodatno zaštitili greben od prodora vode.

Održavanje odvodnih cevi

Pr

FAQ:

Koje su prednosti gradnje krova na jednu vodu?

Gradnja krova na jednu vodu ima nekoliko prednosti. Prvo, takav krov je jednostavniji za izgradnju i zahtijeva manje materijala. Također, krov na jednu vodu olakšava odvodnju kišnice s krova jer se sve voda usmjerava u jednom smjeru. Osim toga, krov na jednu vodu može biti estetski privlačan i pružiti jedinstven izgled domu ili zgradi.

Kakav materijal je najbolje koristiti za gradnju krova na jednu vodu?

Postoji nekoliko materijala koji se mogu koristiti za gradnju krova na jednu vodu. Najčešće korišten materijal je crijep, koji je izdržljiv, estetski privlačan i pruža dobru zaštitu od kiše i snijega. Druga opcija je metalni krov, koji je također izdržljiv i lak za održavanje. Također se može koristiti i PVC ili drveni materijal, ovisno o preferencijama i mogućnostima.

Koliko je teško izgraditi krov na jednu vodu?

Izgradnja krova na jednu vodu može biti složen proces, ali ako imate odgovarajuće vještine i znanje, možete ga uspješno izgraditi sami. Prije početka gradnje potrebno je napraviti detaljan plan i osigurati sve potrebne materijale i alate. Također je važno poštovati sve sigurnosne smjernice i propise. Ako se osjećate nesigurno ili niste sigurni u svoje sposobnosti, uvijek je najbolje angažirati profesionalne krovopokrivače.

Koliko vremena je potrebno za izgradnju krova na jednu vodu?

Vrijeme potrebno za izgradnju krova na jednu vodu može varirati ovisno o veličini krova, složenosti projekta i vašim vještinama. U prosjeku, izgradnja krova na jednu vodu može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Važno je imati na umu da se vrijeme izgradnje može razlikovati ovisno o vremenskim uvjetima i drugim faktorima koji mogu utjecati na napredak projekta.

Kako održavati krov na jednu vodu?

Održavanje krova na jednu vodu važan je dio očuvanja kvalitete krova i produženja njegovog vijeka trajanja. Redovito uklanjanje lišća, grana i ostalog otpada s krova može pomoći u sprječavanju začepljenja odvoda i oštećenja krova. Također, važno je redovito provjeravati krov kako biste otkrili bilo kakva oštećenja ili propuste u vodonepropusnosti i poduzeli potrebne popravke. Ako primijetite bilo kakve probleme s krovom, najbolje je konzultirati se s profesionalnim krovopokrivačem.