Kupovina Nekretnina U Hrvatskoj Za Državljane Bih - Tehnopolis

Kupovina Nekretnina U Hrvatskoj Za Državljane Bih

Kupovina Nekretnina U Hrvatskoj Za Državljane Bih

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj postala je popularna opcija za državljane Bosne i Hercegovine. Hrvatska ima blisku kulturnu i geografsku vezu s BiH, a članstvo u Europskoj uniji osigurava stabilan i siguran pravni okvir za investicije. Uz pravilan postupak i razumijevanje zahtjeva, kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti izvrsna investicija za državljane BiH.

Prije nego što započnete postupak kupovine, važno je imati odgovarajuće informacije i savjete. Budući da su kupovine nekretnina inozemstvu složen proces, korisno je poznavati postupke vezane za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj. Ovaj članak pruža korisne savjete i informacije o postupku kupovine nekretnine za državljane Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih zahtjeva za državljane BiH koji žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj je posjedovanje valjane putovnice ili osobne iskaznice. Također je važno da se državljani BiH informiraju o propisima i zakonima koji reguliraju kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, kao i o mogućim poreznim obvezama. Savjetuje se da se obrati stručnjaku ili odvjetniku s iskustvom u međunarodnim nekretninama kako bi se osiguralo da se sve provodi u skladu sa zakonom.

Contents

Pregled tržišta nekretnina u Hrvatskoj

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine postala je popularna opcija u posljednjim godinama. Hrvatska obala, jezera, planine i povijesni gradovi privlače mnoge potencijalne kupce. Pregled tržišta nekretnina u Hrvatskoj pomaže u razumijevanju situacije i donošenju informiranih odluka.

Cijene nekretnina

Cijene nekretnina

Cijene nekretnina u Hrvatskoj variraju ovisno o mnogim faktorima, poput lokacije, veličine i opremljenosti. Općenito, cijene nekretnina su više na popularnim turističkim destinacijama kao što su Dubrovnik, Split i Zagreb. U manjim gradovima i ruralnim područjima cijene su obično niže.

Prema statistikama, u proteklih nekoliko godina cijene nekretnina u Hrvatskoj su općenito rasle. Ovo je rezultat rasta interesa za nekretninama, kako od strane domaćih kupaca tako i od strane stranih investitora.

Popularne lokacije

Hrvatska obala je popularna destinacija za investiranje u nekretnine. Gradovi poput Dubrovnika, Splita, Rovinja i Zadra privlače ljude sa svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih ljepota, povijesti i bogate kulturne baštine.

Osim obale, mnogi ljudi su zainteresirani za kupovinu nekretnina u unutrašnjosti Hrvatske. Zagreb, glavni grad, je privlačna metropola sa širokom ponudom nekretnina, kao i brojni drugi manji gradovi i sela u kontinentalnom dijelu zemlje.

Procedura kupovine nekretnine

Proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj uključuje nekoliko koraka. Nakon pronalaska nekretnine koja vam odgovara, potrebno je sklopiti kupoprodajni ugovor. Ovaj ugovor treba biti sastavljen od strane ovlaštenog odvjetnika i sadržavati sve relevantne informacije o nekretnini, uvjetima i načinu plaćanja.

Nakon potpisivanja ugovora, proveduje se postupak prijenosa vlasništva nekretnine, koji uključuje upis u zemljišnu knjigu. Kako bi se ovaj postupak obavio, potrebno je prenijeti određenu dokumentaciju i platiti porez.

Zaključak

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine može biti izazovan proces, ali uz pravilno informiranje i vođstvo stručnjaka, to može biti moguća opcija. Pregled tržišta nekretnina u Hrvatskoj pruža korisne informacije o cijenama, popularnim lokacijama i procedurama kupovine.

Prednosti kupovine nekretnina u Hrvatskoj

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj donosi brojne prednosti hrvatskim državljanima kao i stranim državljanima koji su zainteresirani za ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj. U nastavku su navedene neke od glavnih prednosti kupovine nekretnina u Hrvatskoj:

Turistička atraktivnost

Hrvatska je poznata po svojoj prekrasnoj obali, slikovitim otocima i povijesnim gradovima. Kupovina nekretnine u blizini obale ili popularnih turističkih destinacija pruža mogućnost da se uživa u svemu što Hrvatska ima za ponuditi. Također, nekretnine u turistički atraktivnim područjima mogu biti profitabilne jer se mogu iznajmljivati turistima tijekom ljetne sezone.

You might be interested:  Gradnja Kuće Na Postojećim Temeljima

Stabilnost tržišta nekretnina

Hrvatsko tržište nekretnina je relativno stabilno, što može biti privlačno investitorima. Cijene nekretnina su općenito pristupačne u usporedbi s drugim zemljama EU, a postoji i mogućnost vrijednosnog rasta nekretnina tijekom vremena. Osim toga, hrvatska vlada uvijek radi na poboljšanju uvjeta za investiranje u nekretnine, što može donijeti dodatne koristi budućim vlasnicima nekretnina.

Mogućnost dobivanja boravišne dozvole

Jedna od prednosti kupovine nekretnina u Hrvatskoj je mogućnost dobivanja boravišne dozvole za nekretninske vlasnike koji nisu državljani EU. Ovo je posebno važno za one koji planiraju provesti više vremena u Hrvatskoj ili čak se preseliti tamo na duže vrijeme. Boravišna dozvola omogućuje stranim vlasnicima nekretnina da lakše upravljaju svojim vlasništvom i poboljšavaju svoj ukupni boravak u zemlji.

Povezanost sa zemljama EU

Hrvatska je članica Europske unije od 2013. godine, što olakšava poslovanje i putovanje između Hrvatske i drugih zemalja EU. To također znači da su strani ulagači jednako zaštićeni kao i hrvatski državljani u smislu vlasničkih prava i zakona o nekretninama. Ova povezanost pruža dodatnu sigurnost investitorima koji žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

Povoljni kreditni uvjeti

Mnoge banke i financijske institucije u Hrvatskoj nude povoljne kreditne uvjete za kupovinu nekretnina. Ovo može biti izvrsna prilika za one koji nemaju dovoljno sredstava za plaćanje cijele nekretnine odjednom, ali žele uložiti u nekretnine u Hrvatskoj.

Uzimajući u obzir sve ove prednosti, nije iznenađujuće što je kupovina nekretnina u Hrvatskoj sve popularnija među domaćim i stranim ulagačima.

Kupovina nekretnine kao državljanin BiH – Važne informacije

 • Državljani Bosne i Hercegovine imaju pravo kupiti nekretnine u Hrvatskoj.
 • Prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj, državljani BiH moraju se pridržavati određenih zakonskih zahtjeva i postupaka.
 • Prvi korak u procesu kupovine nekretnine je pronalaženje odgovarajuće nekretnine koja zadovoljava vaše potrebe i budžet.
 • Nakon pronalaska nekretnine, potrebno je angažirati pravnog stručnjaka ili agenciju za nekretnine kako bi se osiguralo da su svi pravni aspekti ispunjeni.
 • Da biste mogli kupiti nekretninu u Hrvatskoj, morate imati važeću putovnicu Bosne i Hercegovine.
 • Potrebno je otvoriti bankovni račun u Hrvatskoj kako bi se olakšao proces financiranja i plaćanja nekretnine.
 • Prilikom kupovine nekretnine, trebate biti svjesni poreznih obveza i troškova koje ćete morati platiti prilikom registracije vlasništva.
 • Također je važno provjeriti je li nekretnina upisana u zemljišne knjige i ima li sve potrebne dozvole i dokumente.
 • Preporučuje se angažiranje neovisnog procjenitelja kako bi se utvrdila prava tržišna vrijednost nekretnine prije nego što se dogovorite o cijeni s prodavateljem.
 • Nakon što pregovori o cijeni budu završeni, potrebno je sastaviti ugovor o kupoprodaji nekretnine i potpisati ga s prodavateljem. Pravni stručnjak ili agent za nekretnine mogu vam pomoći u sastavljanju i provjeri ugovora.
 • Konačni korak u procesu kupovine nekretnine je registracija vlasništva, koja uključuje plaćanje poreza na promet nekretnina i provjeru u zemljišnoj knjizi.

Postupak kupovine nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH

Postupak kupovine nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH

1. Provjera propisa

Prvi korak za državljane Bosne i Hercegovine (BiH) koji žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj jest provjera važećih propisa. Važno je proučiti zakone i pravila koja se odnose na strane državljane koji kupuju nekretnine. Također je korisno konzultirati se s profesionalnim savjetnikom koji je upoznat s tim postupkom.

2. Odabir nekretnine

Nakon provjere propisa, državljani BiH trebaju pronaći nekretninu koju žele kupiti u Hrvatskoj. Moguće je samostalno istraživati ponudu nekretnina ili potražiti pomoć od nekretninskog agenta ili agencije. Važno je provjeriti uvjete prodaje, cijenu, prostorno-planske informacije i druge relevantne informacije o odabranoj nekretnini.

3. Financijska procjena

Nakon odabira nekretnine, državljani BiH trebali bi napraviti financijsku procjenu kako bi utvrdili mogućnosti financiranja kupovine. To uključuje proračun troškova nekretnine, uključujući cijenu nekretnine, poreze, naknade, troskove provizije agencije i druge troškove povezane s kupovinom.

4. Pravna provjera

Nakon finansijske procjene, preporučuje se angažirati pravnog stručnjaka za provjeru pravnog statusa nekretnine. Ova provjera uključuje pregled građevinske dokumentacije, vlasničkih i pravnih prava, potvrdu da su sve dozvole izdane i druga relevantna pravna pitanja. Također je važno provjeriti je li nekretnina slobodna od tereta ili hipoteke.

5. Sporazum o kupoprodaji

Kada je pravna provjera uspješno završena, moguće je pregovarati i potpisati sporazum o kupoprodaji s prodavateljem. U ovom sporazumu treba biti navedena cijena, uvjeti plaćanja, rokovi i drugi relevantni uvjeti. Također je preporučljivo stipulirati klauzule o povratu depozita i raskidu u slučaju neispunjenja ugovora.

6. Izvršenje kupoprodaje

Nakon potpisivanja sporazuma o kupoprodaji, potrebno je izvršiti plaćanje, prenos vlasništva i registraciju nekretnine. Postupak izvršenja ovisi o odabranom načinu plaćanja i može uključivati uplatu depozita, otvaranje bankovnog računa, prijenos novca, prijenos vlasništva i registraciju u nadležnom zemljišnom knjigovodstvu.

7. Porezne obveze

Državljani BiH koji su kupili nekretninu u Hrvatskoj trebaju biti svjesni svojih poreznih obveza. Ovisno o vrsti nekretnine i namjeni (stan, kuća, zemljište), postoji nekoliko poreza koji se mogu primijeniti, uključujući porez na promet nekretnina, porez na dobit i porez na dodanu vrijednost. Preporučuje se konzultacija s poreznim savjetnikom radi pravilnog izvještavanja i plaćanja poreza.

8. Upis u katastar

Nakon izvršenja kupoprodaje i registracije nekretnine u zemljišnom knjigovodstvu, treba obaviti upis u katastar. Ovaj postupak potvrđuje da je vlasništvo nad nekretninom službeno upisano i omogućuje daljnje korištenje i raspolaganje nekretninom.

You might be interested:  Kuća Piva Slavonski Brod Jelovnik

Zaključak

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine može biti složen postupak, ali pravilna provjera propisa, odabir nekretnine, financijska procjena, pravna provjera, potpisivanje sporazuma o kupoprodaji, izvršenje, porezne obveze i upis u katastar pomoći će u olakšavanju ovog procesa. Preporučuje se angažiranje stručnjaka i pridržavanje svih zakonskih i administrativnih zahtjeva tijekom cijelog postupka.

Zahtjevi prilikom kupovine nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine iziskuje određene zahtjeve i postupke. U nastavku su navedeni osnovni zahtjevi koji trebaju biti ispunjeni prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj.

Ispunjenje uvjeta prebivališta i državljanstva

Da bi se mogla kupiti nekretnina u Hrvatskoj, državljanin Bosne i Hercegovine treba ispunjavati određene uvjete u vezi s prebivalištem i državljanstvom. Prema zakonu, strani državljani mogu kupiti nekretninu samo ukoliko imaju prebivalište u Hrvatskoj ili imaju hrvatsko državljanstvo.

Imovinsko pravo

Prilikom kupovine nekretnine, državljanin Bosne i Hercegovine mora imati valjano imovinsko pravo. To znači da morate biti vlasnik nekretnine ili imati pravo na nju na drugi način, kao što je konzumacijsko pravo ili zemljišnoknjižno pravo.

Identifikacija

Kada se prijavljujete za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj, morat ćete pružiti odgovarajuće dokumente koji dokazuju vaš identitet. To uključuje važeći pasoš ili osobnu iskaznicu iz Bosne i Hercegovine.

Potvrda o prebivalištu

Potrebno je imati potvrdu o prebivalištu u Hrvatskoj kako biste mogli kupiti nekretninu. Ovo se može postići prijavom privremenog ili stalnog prebivališta na policiji.

Porezne obveze

Kada kupujete nekretninu u Hrvatskoj, obvezni ste platiti porez na promet nekretnina koji se određuje na temelju vrste nekretnine i vrijednosti. Također je važno provjeriti postoje li drugi porezni obveznici ili nameti koji mogu biti povezani s kupovinom nekretnine.

Agencije za nekretnine

Ako nemate iskustva u kupovini nekretnina u Hrvatskoj, možete se obratiti agencijama za nekretnine. Agencije mogu pružiti potrebne informacije, savjete i pomoć tokom cijelog postupka kupovine nekretnine.

Važno je da se dodatno informišete o zahtjevima i postupcima koji se odnose na kupovinu nekretnina u Hrvatskoj prije nego što započnete proces. Pružanje svih potrebnih dokumenata i ispunjavanje zahtjeva ključno je kako bi se osigurala legalna i uspješna kupovina nekretnine.

Savjeti za uspješnu kupovinu nekretnina u Hrvatskoj

Ako planirate kupovinu nekretnine u Hrvatskoj kao državljanin Bosne i Hercegovine, važno je da se upoznate s postupkom i zahtjevima koji vas čekaju. U nastavku su navedeni neki korisni savjeti koji će vam pomoći da uspješno obavite kupovinu.

1. Pronađite odgovarajuću nekretninu

Prvi korak u kupovini nekretnine je pronalazak odgovarajućeg objekta koji odgovara vašim potrebama i proračunu. Možete koristiti agencije za nekretnine, internetske portale ili se osloniti na preporuke prijatelja i obitelji.

2. Provjerite vlasničke dokumente

Kada pronađete željenu nekretninu, provjerite vlasničke dokumente kako biste se uvjerili da je prodavatelj stvarni vlasnik. Možete zatražiti uvid u zemljišne knjige ili angažirati pravnika koji će provjeriti dokumentaciju za vas.

3. Osigurajte financiranje

Ako trebate financiranje za kupovinu nekretnine, važno je da se unaprijed informirate o mogućnostima kredita ili hipoteke. Kontaktirajte banke i provjerite uvjete i kamatne stope koje vam nude.

4. Osigurajte pravnu pomoć

Kada ste sigurni da želite kupiti određenu nekretninu, angažirajte odvjetnika koji je upoznat s hrvatskim propisima i postupkom kupovine nekretnina. On će vam pomoći u pripremi ugovora i provjeriti sve pravne aspekte transakcije.

5. Prikupite potrebnu dokumentaciju

 • Izvadak iz matične knjige rođenih
 • Domovnica ili putovnica
 • Potvrda o državljanstvu
 • Potvrda o prebivalištu
 • Potvrda o stanju na bankovnom računu
 • Porezni identifikacijski broj (OIB)

6. Plaćanje poreza i naknada

Kod kupovine nekretnine u Hrvatskoj, morate platiti porez na promet nekretnina, koji trenutno iznosi 4% od vrijednosti nekretnine. Također ćete morati platiti i naknade za posredovanje agencijama za nekretnine i pravne troškove.

7. Potpisivanje ugovora i upis u zemljišne knjige

Kada su svi prethodni koraci obavljeni, dolazi vrijeme za potpisivanje ugovora o kupovini nekretnine. Nakon toga, u vaše ime će biti izvršen upis u zemljišnim knjigama kao novog vlasnika.

Slijedeći ove savjete i angažirajući stručnjake koji će vas voditi kroz postupak, možete uspješno kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Bilo da ćete je koristiti kao investiciju, ljetnikovac ili trajno mjesto stanovanja, posjedovanje nekretnine u predivnoj Hrvatskoj može biti ostvarenje vaših snova.

Financiranje kupovine nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH

Za državljane Bosne i Hercegovine koji žele kupiti nekretninu u Hrvatskoj, mogućnost financiranja igra ključnu ulogu. Ovdje su neki savjeti i informacije o financiranju kupovine nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH.

Dostupni izvori financiranja

Kada je riječ o kupovini nekretnina u Hrvatskoj, državljani BiH mogu birati između različitih izvora financiranja. Evo nekoliko mogućnosti:

 • Bankovni zajmovi: Većina banaka u Hrvatskoj nudi kredite za kupovinu nekretnina, a isto vrijedi i za državljane BiH. Međutim, banke će provesti procjenu kreditne sposobnosti potencijalnog kupca prije odobravanja kredita. Također, strani državljani obično trebaju predočiti dokaz o prihodima i oglasnu raniju povijest kredita.
 • Osobna sredstva: Ako državljanin BiH ima dovoljno sredstava za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj, može je samostalno financirati. To može uključivati ​​štednju ili prodaju druge nekretnine kako bi se prikupio potrebni novac.
 • Obitelj i prijatelji: Još jedna mogućnost financiranja je traženje pomoći od obitelji ili prijatelja koji su spremni posuditi novac za kupovinu nekretnina. Međutim, treba biti oprezan prilikom posuđivanja novca od poznatih kako bi se očuvali međusobni odnosi.
You might be interested:  Gradnja Kuće Na Postojećim Temeljima

Zahtjevi i postupak za financiranje

Kako bi se ostvario financijski aranžman za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, državljani BiH će morati proći kroz određene zahtjeve i postupak. Ovi se zahtjevi mogu razlikovati ovisno o banci ili izvoru financiranja. Evo nekoliko uobičajenih zahtjeva:

 1. Dokaz o prihodima: Banka ili izvor financiranja će obično zahtijevati potvrdu o prihodima kako bi procijenila kreditnu sposobnost državljanina BiH.
 2. Dokaz o zaposlenju: Potencijalni kupac treba pružiti dokaz o zaposlenju, kao što je pismo namjere ili ugovor o radu.
 3. Dokazi o identitetu: Državljanin BiH treba dostaviti valjani putovnicu ili osobnu iskaznicu kao dokaz identiteta.
 4. Dokaz o prebivalištu: Također će biti potrebno dokazati prebivalište u BiH, kao što je prijava boravka ili osobna iskaznica.

Pravna pomoć i savjetovanje

Financiranje kupovine nekretnina u Hrvatskoj može biti složen postupak, posebno za državljane BiH koji nisu upoznati s lokalnim propisima i pravilima. Stoga je važno potražiti pravnu pomoć i savjetovanje od stručnjaka za nekretnine ili odvjetnika koji se bave međunarodnom kupoprodajom nekretnina. Oni će moći pružiti informacije i usmjeriti državljane BiH kroz proces financiranja kupovine nekretnina u Hrvatskoj.

Porezi i ostali troškovi pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj za državljane BiH

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj može biti složen postupak koji uključuje određene poreze i druge troškove. Kao državljanin Bosne i Hercegovine, važno je da budete upoznati s ovim financijskim obavezama prije nego što se odlučite na kupovinu.

Porezi pri kupovini nekretnina

Kada kupujete nekretninu u Hrvatskoj, morat ćete platiti određene poreze koji se primjenjuju na promet nekretninama. Ovi porezi su sljedeći:

 • Porez na promet nekretnina – Ovaj porez se plaća prilikom prijenosa vlasništva nekretnine. Stopa poreza iznosi 4% i plaća je kupac.
 • Porez na dodanu vrijednost (PDV) – PDV se primjenjuje na novogradnju nekretnina, kao i na nekretnine koje su izgrađene prije manje od 5 godina. Stopa PDV-a iznosi 25% i plaća je kupac.

Ostali troškovi pri kupovini nekretnina

Osim poreza, pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj, kupac mora platiti i neke druge troškove koji mogu uključivati sljedeće:

 1. Troškovi prijenosa vlasništva – Uključuju troškove bilježnika, javnog bilježnika i troškove upisa u katastar. Ovi troškovi ovise o vrijednosti nekretnine i ugovoru s bilježnikom, te se obično kreću između 1% i 3% vrijednosti nekretnine.
 2. Agencijska provizija – Ako koristite agenciju za nekretnine pri kupovini, morat ćete im platiti proviziju. Ova provizija se obično izračunava kao postotak od ukupne cijene nekretnine i može se kretati između 3% i 5%.
 3. Porezi na promet nekretnina u BiH – Kada kupujete nekretninu u Hrvatskoj, također ćete morati platiti poreze u svojoj zemlji porijekla, tj. u BiH. Prije kupovine, provjerite porezne propise u BiH kako biste točno utvrdili koliko će vam iznositi ti porezi.

Imajte na umu da su navedeni porezi i troškovi samo općenite smjernice i mogu se razlikovati ovisno o konkretnim okolnostima. Prije kupovine, svakako se posavjetujte s odvjetnikom ili poreznim stručnjakom kako biste dobili točne informacije o vašim financijskim obavezama.

FAQ:

Koja je procedura za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj za državljane BiH?

Da biste kupili nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin BiH, morate proći određene procedure. Prvo, morate dobiti odobrenje od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Zatim, trebat će vam prikupiti potrebnu dokumentaciju kao što su identifikacijski dokument, potvrda o nekažnjavanju i dokaz o financijskoj sposobnosti. Nakon što dostavite sve potrebne dokumente, možete potpisati kupoprodajni ugovor i prenijeti vlasništvo na vaše ime.

Koje su obaveze državljana BiH prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj?

Prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj, državljani BiH imaju određene obaveze. Moraju dobiti odobrenje od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, prikupiti potrebnu dokumentaciju, platiti određene poreze i takse, te osigurati da su sve financijske transakcije obavljene legalno. Također, tijekom postupka kupovine, moraju se pridržavati svih pravila i propisa koji vrijede kod kupovine nekretnina u Hrvatskoj.

Koje dokumente trebam prikupiti kao državljanin BiH prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj?

Kao državljanin BiH, trebat će vam nekoliko dokumenata prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj. To uključuje važeći identifikacijski dokument, potvrdu o nekažnjavanju, dokaz o financijskoj sposobnosti (na primjer, izvode iz banke koji pokazuju da imate dovoljno sredstava za kupovinu), potvrdu o prebivalištu i potvrdu da niste već vlasnik nekretnine u Hrvatskoj. Također, možda će vam biti potrebno i odobrenje banke ukoliko planirate financirati kupovinu.

Što ako nemam dovoljno sredstava za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj kao državljanin BiH?

Ako nemate dovoljno sredstava za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj kao državljanin BiH, možete razmotriti opciju financiranja putem kredita. U takvom slučaju, trebat ćete se obratiti banci i ispuniti njihove zahtjeve za odobrenje kredita. Banka će procijeniti vašu financijsku sposobnost i odlučiti hoće li vam odobriti kredit za kupovinu nekretnine.

Koje su porezne obaveze prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj za državljane BiH?

Prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj kao državljanin BiH, imat ćete određene porezne obaveze. Morat ćete platiti porez na promet nekretnina, koji je trenutno 4% u Hrvatskoj. Također, moguće je da ćete morati platiti i druge takse i naknade, ovisno o specifičnostima vaše kupovine.