Poticaj Za Mlade Obitelji Gradnja Kuće 2022 - Tehnopolis

Poticaj Za Mlade Obitelji Gradnja Kuće 2022

Poticaj Za Mlade Obitelji Gradnja Kuće 2022

Gradnja vlastitog doma može biti ostvarenje snova za mnoge mlade obitelji. No, visoki troškovi izgradnje danas često predstavljaju prepreku za ostvarenje ovog cilja. Srećom, za mlade obitelji postoje brojni poticaji i subvencije koje mogu pomoći u ostvarenju njihovih snova. U 2022. godini, hrvatske vlade i lokalne samouprave nude različite poticaje za pomoć mladim obiteljima u gradnji kuće.

Jedan od glavnih poticaja je subvencija za kupnju građevinskog zemljišta. Ova subvencija omogućuje mladim obiteljima da dobiju povoljne kredite ili bespovratna sredstva koja će im pomoći u kupnji zemljišta za gradnju kuće. Također, postoje i subvencije za izgradnju infrastrukture (vodoopskrba, električna mreža itd.) koja treba biti izgrađena prije gradnje kuće.

Drugi poticaj je subvencija za izgradnju kuće. Ova subvencija mladim obiteljima omogućuje povoljne kredite ili bespovratna sredstva za izgradnju vlastitog doma. Ovisno o uvjetima, mlade obitelji mogu dobiti financijsku pomoć za kupnju materijala ili plaćanje radne snage koja gradi kuću. Ovaj poticaj često uključuje obvezu da mlade obitelji u kući žive određeni broj godina kako bi se osiguralo da subvencije idu onima kojima su najpotrebnije.

Uz ove poticaje, mlade obitelji mogu se prijaviti i za različite natječaje za dobivanje povoljnih kredita ili bespovratnih sredstava od lokalnih samouprava i banaka. Ovi natječaji često imaju specifične uvjete i kriterije, ali mogu biti izuzetno korisni za mlade obitelji koje žele graditi vlastitu kuću.

Napomena: Poticaji za mlade obitelji za gradnju kuće mogu se razlikovati ovisno o regiji i vladinim politikama. Mlade obitelji trebaju se detaljno informirati o mogućim poticajima u svojoj regiji i provjeriti uvjete i rokove prijave kako bi iskoristili sve dostupne mogućnosti.

Contents

Koje beneficije možete ostvariti…

1. Povoljni krediti

Jedna od glavnih beneficija gradnje kuće u 2022. godini je mogućnost povoljnih kredita za mlade obitelji. Mnoge banke i financijske institucije nude posebne kreditne programe sa smanjenim kamatnim stopama i fleksibilnim uvjetima otplate za mlade obitelji koje grade svoju kuću. Ove povoljnosti omogućuju financiranje gradnje uz manje financijsko opterećenje.

2. Subvencije iz državnog proračuna

Država također nudi brojne subvencije i poticaje za mlade obitelji koje se odluče na gradnju kuće. To mogu biti subvencije za kupnju građevinskog zemljišta, subvencije za kupnju materijala ili subvencije za energetsku učinkovitost kuće. Ove subvencije mogu značajno smanjiti trošak gradnje i omogućiti bržu realizaciju projekta.

3. Porezne olakšice

Gradnja kuće može omogućiti ostvarivanje određenih poreznih olakšica. Na primjer, mlade obitelji mogu biti oslobođene ili imati smanjene porezne obveze na prihod koji ostvaruju, što može osloboditi dodatna sredstva za investiranje u gradnju. Također, moguće je ostvariti porezne olakšice na plaćanje određenih taksi i davanja vezanih za izgradnju kuće.

4. Mogućnost iskorištavanja europskih fondova

Gradnja kuće može biti financirana i kroz sredstva europskih fondova. Postoje različiti natječaji i programi koji podržavaju građevinske projekte, posebno one koji potiču poboljšanje kvalitete stanovanja mladih obitelji. Iskorištavanje europskih fondova može biti odličan način za financiranje i ostvarivanje dodatnih beneficija prilikom gradnje kuće.

5. Sigurna budućnost za obitelj

Gradnja kuće predstavlja dugoročnu investiciju koja može osigurati sigurnu i stabilnu budućnost za mladu obitelj. Vlastita kuća omogućuje autonomiju i neovisnost, a također može služiti i kao vrijedna imovina koju obitelj može koristiti u budućnosti. Osim toga, gradnja kuće pruža mogućnost prilagodbe prostora i stvaranja doma koji odgovara potrebama obitelji.

Koje dokumente trebate pripremiti…

Ako planirate graditi kuću 2022. godine, potrebno je pripremiti određene dokumente kako biste mogli započeti proces gradnje. Ovi dokumenti su važni i potrebni su kako bi vaša gradnja bila legalna i regulirana prema propisima.

1. Građevinska dozvola

Jedan od najvažnijih dokumenata koje morate pripremiti je građevinska dozvola. Ovo je službeni dokument koji odobrava izgradnju i koji vam omogućava da započnete radove na gradilištu. Da biste dobili građevinsku dozvolu, morate podnijeti zahtjev lokalnoj gradskoj ili općinskoj upravi i pridržavati se svih propisanih uvjeta i zahtjeva.

2. Projektna dokumentacija

Za gradnju kuće, potrebna vam je projektna dokumentacija. Ovo uključuje sve tehničke crteže i planove koji detaljno opisuju izgled i konstrukciju kuće. Projektna dokumentacija mora biti pripremljena od strane ovlaštenog arhitekta ili projektanta.

3. Dokumentacija o vlasništvu

Dokumentacija koja dokazuje vaše vlasništvo nad zemljištem na kojem želite graditi kuću također je neophodna. Ovo uključuje vlasnički list, ugovor o kupoprodaji ili bilo koji drugi relevantan dokument.

4. Suglasnost susjeda

Ako vaša gradnja kuće može utjecati na susjede, možda će vam biti potrebna suglasnost susjeda. To se odnosi na slučajeve gdje će gradnja značajno mijenjati okolinu ili uzrokovati ograničenja susjedima, poput smanjenja privatnosti ili pogleda.

5. Dokumentacija o financiranju

Ako gradite kuću kreditom ili uz pomoć drugih financijskih institucija, bit će vam potrebna odgovarajuća dokumentacija o financiranju. To uključuje potvrdu o sredstvima ili odobrenje kredita koje pokriva troškove gradnje.

6. Potvrda o plaćenim komunalnim doprinosima

Kako biste dobili građevinsku dozvolu, morate dostaviti potvrdu o plaćenim komunalnim doprinosima. Ova potvrda dokazuje da ste uplatili sve potrebne doprinose za infrastrukturu koju će vaša kuća koristiti, poput vode, struje, kanalizacije i slično.

7. Ostali dokumenti

Osim navedenih dokumenata, možda će biti potrebni i drugi dokumenti, ovisno o lokalnom zakonodavstvu i uvjetima gradnje. Na primjer, možda će vam biti potrebne posebne dozvole ili suglasnosti ako gradite kuću u zaštićenom području, ako je vaša kuća visoka ili ima druga specifična svojstva.

Važno je provjeriti lokalne propise i zahtjeve kako biste osigurali da posjedujete sve potrebne dokumente prije nego što započnete gradnju kuće. Obratite se lokalnoj gradskoj ili općinskoj upravi kako biste dobili točne informacije i smjernice vezane uz dokumentaciju potrebnu za gradnju kuće.

Koji su uvjeti za dobivanje poticaja…

Ukoliko želite ostvariti poticaje za gradnju kuće u 2022. godini, morate ispunjavati neke uvjete kako biste postali korisnik programa.

Dob:

 • Morate biti mlađi od 45 godina.

Status:

Morate biti u braku ili u izvanbračnoj zajednici s najmanje jednim djetetom ili biti samohrani roditelj s najmanje jednim djetetom.

Prednost:

Prednost pri odabiru korisnika imaće mlade obitelji koje imaju više djece.

Mjesto prebivališta:

 • Morate biti rezident Republike Hrvatske s prebivalištem u gradu/ispostavi koja provodi program poticaja za gradnju kuće.

Prihod:

Prosječni mjesečni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti utvrđenu granicu za dobivanje poticaja.

Dokumentacija:

Potrebno je dostaviti svu potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje zadovoljavanje uvjeta, uključujući osobne isprave, izvode iz matice rođenih i vjenčanih (ukoliko je primjenjivo), te potvrde o prihodima kućanstva.

Važno je da se detaljnije informirate o svim uvjetima i provjerite lokalne propise kako biste bili sigurni da ispunjavate sve uvjete i pravila za dobivanje poticaja za gradnju kuće u 2022. godini.

Koje su vrste poticaja dostupne za mlade obitelji u gradnji kuće 2022?

Za mlade obitelji koje planiraju graditi kuću 2022. godine, postoji nekoliko vrsta poticaja kojima mogu iskoristiti kako bi olakšali financijski teret gradnje. Ovi poticaji često nude subvencije, povoljne kredite i druge financijske pogodnosti kojima se olakšava građevinski proces. Neki od najčešćih poticaja dostupnih za mlade obitelji su sljedeći:

1. Subvencije za kupnju građevinskog zemljišta:

Mnoge lokalne samouprave nude subvencije mladim obiteljima koje planiraju kupiti građevinsko zemljište. Ovi poticaji mogu značajno smanjiti cijenu zemljišta i omogućiti obiteljima da ostvare svoje snove o gradnji kuće.

2. Povoljni krediti za gradnju:

Dostupni su povoljni krediti namijenjeni mladim obiteljima koje žele graditi kuću. Ovi krediti često imaju niže kamatne stope i povoljnije uvjete otplate, što pomaže obiteljima da lakše financiraju projekt gradnje.

3. Povrat poreza za energetsku učinkovitost:

Vlada često nudi povrat poreza za mlade obitelji koje odluče graditi energetski učinkovitu kuću. Ovaj poticaj nagrađuje obitelji koje koriste napredne tehnologije i materijale kako bi smanjile potrošnju energije i povećale uštede.

4. Pomoć pri projektiranju i izvođenju:

Mnoge lokalne samouprave pružaju pomoć pri projektiranju i izvođenju kuće mladim obiteljima. To može uključivati ​​besplatne savjete od stručnjaka, olakšan pristup arhitektama i inženjerima, kao i subvencije za neke građevinske troškove.

5. Poticaji za obnovu starih kuća:

Ako mlada obitelj želi obnoviti stariju kuću umjesto gradnje nove, moguće su i dodatne poticaje. Ovi poticaji često nude financijsku podršku za renoviranje i obnavljanje starih kuća, posebno ako se koristi održiva i energetski učinkovita tehnologija.

6. Organizirani natječaji:

Lokalne samouprave često organiziraju natječaje za mlade obitelji koje planiraju graditi kuću. Ovi natječaji nude priliku za osvajanje nagrada, subvencija i drugih poticaja koji mogu pomoći u financiranju gradnje kuće.

Važno je istražiti različite vrste poticaja koje su dostupne u vašem gradu ili regiji kako biste se informirali o mogućnostima i uvjetima koje trebate ispuniti. Ovi poticaji mogu značajno smanjiti financijski teret gradnje kuće i pomoći mladim obiteljima da ostvare svoje snove o vlastitom domu.

Koje su prednosti gradnje kuće u 2022…

Gradnja kuće u 2022. godini ima mnoge prednosti koje mogu privući mlade obitelji. Evo nekoliko razloga zašto mlade obitelji trebaju razmotriti gradnju vlastite kuće:

1. Kreiranje doma po vlastitim željama i potrebama

Gradnja kuće omogućuje mladim obiteljima da kreiraju svoj dom prema vlastitim željama i potrebama. Mogu odabrati veličinu, raspored prostorija, stil dizajna i sve ostale elemente koji će im pružiti udobnost i funkcionalnost koju žele.

2. Mogućnost uštede novca na dugoročnoj osnovi

Uzimajući u obzir činjenicu da će kuća biti nova, mlade obitelji imaju priliku uštedjeti novac na dugoročnoj osnovi. Novije kuće su obično opremljene energetski učinkovitim sustavima koji mogu smanjiti troškove grijanja, hlađenja i ostalih usluga.

3. Povećanje vrijednosti imovine

Gradnja kuće može pomoći mladim obiteljima da povećaju vrijednost svoje imovine. S vremenom, kuća bi mogla postati vrijednija od iznosa koji su uložili u gradnju. To bi moglo biti korisno u budućnosti, na primjer, prilikom prodaje kuće ili uzimanja zajma.

4. Veća privatnost i prostornost

Živjeti u vlastitoj kući pruža mladim obiteljima veću privatnost i prostornost. U usporedbi s stanom, kuća nudi više prostora za cijelu obitelj, kao i dvorište i dvorište za djecu. Osim toga, njihov dom je odvojen od drugih stanova u višestambenoj zgradi, što pruža veći osjećaj privatnosti.

5. Mogućnost personalizacije i prilagodbe

Gradnja kuće daje mladim obiteljima mogućnost da personaliziraju i prilagode svoj dom onako kako žele. Mogu odabrati boje zidova, podova, namještaja i svih drugih elemenata kako bi stvorili prostor koji odražava njihov stil i ukus.

6. Sloboda od zakupnina i ograničenja stanodavca

Odaberu li gradnju kuće, mlade obitelji mogu biti oslobođene plaćanja mjesečnih zakupnina i ograničenja stanodavca. Vlasništvo nad vlastitom kućom pruža stabilno i sigurno mjesto za život bez brige o promjenama uvjeta najma ili odlukama vlasnika stana.

Gradnja kuće u 2022. može biti odlična opcija za mlade obitelji koje žele stvoriti vlastiti dom. Prednosti uključuju mogućnost personalizacije doma prema vlastitim preferencijama, uštedu novca na dugoročnoj osnovi, povećanje vrijednosti imovine i veću privatnost i prostornost. Sloboda od zakupnina i ograničenja stanodavca također su dodatne prednosti koje pruža gradnja vlastite kuće.

Koje su mogućnosti financiranja…

Krediti kod banaka

Jedna od mogućnosti financiranja gradnje kuće je putem kredita koji se mogu dobiti kod banaka. Banke u Hrvatskoj često nude posebne kreditne pakete namijenjene mladim obiteljima koje žele izgraditi vlastiti dom. Ovi krediti obično nude povoljne uvjete kao što su niska kamatna stopa, duže vrijeme otplate i mogućnost odgode plaćanja.

Subvencije i poticaji

Subvencije i poticaji

Država i lokalne jedinice često nude subvencije i poticaje za mlade obitelji koje žele izgraditi kuću. Ovi poticaji mogu uključivati ​​novčane poticaje, olakšice pri plaćanju komunalne naknade ili subvencije za kupnju građevinskog zemljišta. Važno je istražiti mogućnosti subvencija i poticaja koje nudi vaša regija ili grad kako biste iskoristili sve raspoložive financijske pogodnosti.

Obiteljski ili privatni zajmovi

Još jedna opcija je tražiti obiteljske ili privatne zajmove. U ovom slučaju, možete posuditi novac od članova obitelji, prijatelja ili drugih privatnih osoba koji su voljni pružiti financijsku podršku. Ove vrste zajmova mogu biti fleksibilnije od tradicionalnih bankovnih kredita, ali također mogu uključivati ​​događanja izvan financijske sfere.

Kombinacija različitih izvora financiranja

Često je najbolje koristiti kombinaciju različitih izvora financiranja kako biste maksimizirali svoje financijske mogućnosti. Na primjer, možete uzeti kredit kod banke i istovremeno iskoristiti subvencije i poticaje koje nudimo država. Također možete kombinirati bankovni kredit s obiteljskim ili privatnim zajmom kako biste dobili dodatnu financijsku podršku.

Samofinanciranje

Samofinanciranje je također mogućnost, posebno ako već imate neke financijske ušteđevine. Ako ste u mogućnosti sakupiti dovoljno novca za gradnju kuće bez uzimanja kredita ili primanja poticaja, samofinanciranje može biti najbolja opcija jer vam omogućuje da izbjegnete plaćanje kamata ili dodatnih troškova povezanih s kreditima i poticajima.

Zaključak

Kada planirate financiranje gradnje kuće, važno je pažljivo istražiti sve dostupne mogućnosti kako biste pronašli najbolje rješenje za vaše financijske potrebe. Kombinacija bankovnih kredita, subvencija, obiteljskih ili privatnih zajmova i samofinanciranja može biti idealna metoda financiranja koja vam omogućuje ostvarenje vašeg sna o vlastitom domu.

Koje su najnovije izmjene zakona…

Poticaj za mlade obitelji

Gradnja kuće može biti skupa investicija, posebno za mlade obitelji koje žele stvoriti dom za sebe i svoju djecu. Kako bi pomogli mladim obiteljima u procesu kupnje ili izgradnje kuće, vlada je donijela nekoliko novih izmjena zakona koje donose određene pogodnosti i olakšice.

Olakšice pri kupnji zemljišta

Jedna od ključnih izmjena zakona odnosi se na olakšice pri kupnji zemljišta za gradnju kuće. Mlade obitelji sada mogu ostvariti pravo na povrat dijela troškova kupnje zemljišta putem državnog poticaja. Ova olakšica je namijenjena obiteljima koje prvi puta kupuju zemljište za izgradnju kuće.

Poticaji za energetsku učinkovitost

Druga važna izmjena zakona odnosi se na poticaje za energetsku učinkovitost pri gradnji kuće. Mlade obitelji koje se odluče za izgradnju energetski učinkovite kuće mogu ostvariti određene financijske pogodnosti u obliku subvencija i povrata dijela uloženih sredstava.

Porezne olakšice

Zakonom su također uvedene porezne olakšice za mlade obitelji koje grade kuću. Ove olakšice uključuju smanjenje poreza na nekretnine, oslobođenje od plaćanja poreza na dobit pri prodaji nekretnine te porezne olakšice pri otplati kredita za gradnju kuće.

Povoljniji kreditni uvjeti

Kako bi dodatno podržali mlade obitelji u procesu gradnje kuće, banke su također uvele povoljnije kreditne uvjete. Mlade obitelji mogu ostvariti povoljnije kamatne stope, duži rok otplate i smanjene kamate na stambene kredite namijenjene izgradnji kuće.

Zaključak

Najnovije izmjene zakona donose mnoge pogodnosti i olakšice za mlade obitelji koje planiraju gradnju kuće. Ove izmjene imaju za cilj podršku mladim obiteljima pri stvaranju svog doma, poboljšanje energetske učinkovitosti te smanjenje financijskog opterećenja. Važno je informirati se o svim mogućnostima i uvjetima kako bi se iskoristile sve prednosti ovih zakonskih izmjena.

Kako se prijaviti za poticaj…

Koraci za prijavu:

 1. Provjerite uvjete:
  • Da biste se kvalificirali za poticaj za mlade obitelji, morate biti mlađi od 40 godina i imati barem jedno dijete.
  • Morate biti državljanin Republike Hrvatske ili državljani neke od članica Europske unije koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • Morate biti vlasnik ili suvlasnik zemljišta na kojem će se graditi kuća.
 2. Prikupite potrebnu dokumentaciju:
  • Kopija osobne iskaznice ili putovnice.
  • Izvod iz matične knjige rođenih za sve članove obitelji.
  • Potvrda o prebivalištu.
  • Dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu zemljišta.
  • Potvrda o braku (za bračne parove).
  • Potvrda o rođenju djeteta.
  • Potvrda o državljanstvu.
  • Druge relevantne službene dokumente.
 3. Ispunite prijavni obrazac:
  • Prijavni obrazac se može preuzeti na službenim stranicama nadležnog ministarstva ili lokalne samouprave.
  • Ispunite obrazac pažljivo i priložite sve potrebne dokumente.
 4. Predajte prijavu:
  • Prijavu i prateću dokumentaciju možete poslati poštom ili osobno predati na mjesto koje je naznačeno u prijavnom obrascu.
  • Pratite upute za predaju prijave kako biste osigurali da se vaša prijava zaprimi i obradi pravilno.
 5. Pratite status prijave:
  • Nakon podnošenja prijave, pratite status prijave putem službenih kanala kako biste bili informirani o daljnjim koracima i odlukama.
  • Za dodatna pitanja ili informacije možete kontaktirati nadležno ministarstvo ili lokalnu samoupravu.

Važno je biti temeljit i pažljiv prilikom popunjavanja prijave i osigurati da svi potrebni dokumenti budu priloženi. Također, pratite sve rokove i upute kako biste osigurali da se vaša prijava razmatra. Sretno s prijavom!

FAQ:

Kakvi su uvjeti za dobivanje poticaja za mlade obitelji?

Da biste dobili poticaj za mlade obitelji, morate zadovoljiti određene uvjete. Morate biti hrvatski državljanin ili državljanin neke druge članice EU-a s prebivalištem u Hrvatskoj. Također, morate biti u braku ili izvanbračnoj zajednici s trajnim oblikom zajedničkog života. Imate pravo na poticaj ako nemate vlastitu nekretninu te nemate nekretninu koju ste stekli darovanjem ili nasljeđem. Također, morate ispunjavati određene uvjete glede prihoda i imovinskog stanja.

Koliki iznos poticaja može dobiti mlada obitelj?

Iznos poticaja koji mlada obitelj može dobiti ovisi o nekoliko faktora. Prvenstveno, iznos ovisi o lokaciji gradnje kuće. Također, visina poticaja može ovisiti o broju djece u obitelji. Uobičajeno je da poticaj pokriva određeni postotak ukupnih troškova gradnje, ali postoji i maksimalni iznos koji se može dobiti.

Koje su obveze mladih obitelji prilikom dobivanja poticaja za gradnju kuće?

Prilikom dobivanja poticaja za gradnju kuće, mlade obitelji imaju određene obveze. Moraju zadržati vlasništvo nad kućom barem određeni broj godina, obično 5 ili 10 godina. Također, moraju koristiti kuću kao svoje stalno prebivalište. Osim toga, mogu postojati i druge povremenosti, poput redovitog održavanja kuće i izvještavanja o promjenama u obiteljskom statusu.

Mogu li mlade obitelji dobiti poticaj za kupnju stana umjesto gradnje kuće?

Da, postoji mogućnost da mlade obitelji dobiju poticaj za kupnju stana umjesto gradnje kuće. Ovisno o programu poticaja i uvjetima, mlade obitelji mogu kandidirati se za poticaj za kupnju stana ako ne žele graditi kuću. Uvjeti za dobivanje poticaja za kupnju stana mogu biti slični kao i za dobivanje poticaja za gradnju kuće, ali mogu postojati i neke specifične razlike.

Koje dokumente treba priložiti uz zahtjev za poticaj?

Prilikom podnošenja zahtjeva za poticaj, mlade obitelji obično moraju priložiti određene dokumente. To mogu biti osobni dokumenti, poput domovnice i osobne iskaznice. Također će biti potrebno priložiti dokaze o obiteljskom statusu, poput vjenčanog lista ili potvrde o izvanbračnoj zajednici. Ovisno o programu poticaja, može biti potrebno priložiti i druge dokumente koji dokazuju ispunjavanje uvjeta, poput potvrde o prihodima i imovinskom stanju.