Crveni Prištići Po Tijelu Koji Svrbe - Tehnopolis

Crveni Prištići Po Tijelu Koji Svrbe

Crveni Prištići Po Tijelu Koji Svrbe


Crveni prištići po tijelu koji svrbe – uzroci, simptomi i liječenje | Naziv stranice

Prištići su mali, crveni, upaljeni ili otprilike otečeni dijelovi kože koji mogu svrbiti i izazivati ​​neugodnost. Mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela, uključujući lice, vrat, ramena, prsa, leđa, ruke, noge ili čak genitalije. Osoba koja ima crvene prištiće po tijelu, koji svrbe, može osjetiti nelagodu i zabrinutost zbog izgleda tijela.

Postoji nekoliko mogućih uzroka crvenih prištića koji svrbe po tijelu. Jedan od čestih uzroka je alergijska reakcija na određene tvari, poput hrane, kozmetike, lijekova ili tkanine. Drugi mogući uzroci uključuju ubode insekata, kožne infekcije, ekceme, psorijazu, dermatitis, herpes, boginje ili čak seksualno prenosive bolesti.

Simptomi crvenih prištića po tijelu koji svrbe mogu varirati ovisno o uzroku. Mogu se pojaviti svrbež, crvenilo, oticanje, bol ili iscjedak iz prištića. Važno je da osoba koja ima ove simptome potraži medicinsku pomoć kako bi dobila pravilnu dijagnozu i liječenje.

Liječenje crvenih prištića po tijelu koje svrbe ovisit će o uzroku. Može uključivati ​​korištenje topikalnih krema, losiona ili masti, oralnih lijekova, antihistaminika, kortikosteroida ili drugih terapija koje će ublažiti simptome i ukloniti uzrok. Važno je slijediti upute liječnika i nastaviti liječenje dok simptomi ne nestanu.

Crveni prištići po tijelu koji svrbe – uzroci, simptomi i liječenje

Uzroci

Crveni prištići po tijelu koji svrbe mogu biti uzrokovani raznim faktorima, uključujući:

 • alergijske reakcije na hranu ili lijekove
 • kožne infekcije poput gljivica ili bakterija
 • bolesti poput kozice ili ospica
 • ubodi insekata
 • kontakt s nadražujućim tvarima poput deterdženata ili kozmetičkih proizvoda

Simptomi

Osim crvenih prištića, simptomi koji često prate ovu kožnu reakciju uključuju:

 • svrbež
 • iritacija kože
 • peckanje ili žarenje
 • oticanje
 • osip
 • krvarenje ili ljuskanje kože

Liječenje

Liječenje crvenih prištića po tijelu koji svrbe ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. Moguće terapije uključuju:

 1. Korištenje antihistaminika kako bi se smanjila svrbež i iritacija kože.
 2. Primjena lokalnih kortikosteroida za ublažavanje upale i svrbeža.
 3. Upotreba krema ili masti koje sadrže antifungalne ili antibiotičke sastojke za liječenje kožnih infekcija.
 4. Identifikacija i izbjegavanje nadražujućih tvari ili alergena.
 5. Konzultacija s dermatologom radi dijagnoze i pravilnog tretmana.

Važno je napomenuti da ako crveni prištići ili svrbež postanu ozbiljni ili ne prolaze nakon nekoliko dana, trebate se posavjetovati s liječnikom radi daljnje evaluacije i liječenja.

Uzroci crvenih prištića po tijelu

 • Alergije: Crveni prištići po tijelu mogu biti znak alergijske reakcije na hranu, lijekove, kozmetiku ili tkanine. Alergija može izazvati svrbež, osip i oticanje kože.

 • Akne: Pojava crvenih prištića po tijelu može biti posljedica akni. Akne su uobičajena kožna bolest koja se javlja kada su lojne žlijezde začepljene, što rezultira prištićima i upalama kože.

 • Kontakt s iritantima: Crvene prištiće po tijelu može izazvati kontakt s iritantnim tvarima poput deterdženata, sapuna, parfema ili biljaka kao što su otrovni bršljan ili kopriva.

 • Ujedi insekata: Ujedi insekata poput komaraca, pauka ili krpelja mogu izazvati pojavu crvenih prištića po tijelu. Ujed može biti praćen svrbežom, oticanjem i crvenilom.

 • Dermatitis: Dermatitis je upala kože koja može uzrokovati crvene prištiće po tijelu. To može biti posljedica alergijske reakcije ili kontakta s nadražujućim tvarima poput kemikalija ili biljaka.

 • Infekcije kože: Infekcije kože poput impetiga ili folikulitisa mogu izazvati crvene prištiće po tijelu. Infekcija može biti praćena svrbežom, oticanjem i gnojnim iscjedakom.

You might be interested:  Kako Gledati Netflix Besplatno

Ako primijetite crvene prištiće po tijelu koji svrbe, važno je posjetiti dermatologa radi pravilne dijagnoze i liječenja. Dermatolog će procijeniti vaše simptome, napraviti ispitivanje kože i preporučiti odgovarajući tretman koji će pomoći u ublažavanju svrbeža i smanjenju crvenila prištića.

Simptomi crvenih prištića po tijelu

 • Crveni prištići po tijelu koji svrbe mogu biti vrlo neugodni i upadljivi simptom kožnih problema.
 • Ovi prištići se pojavljuju kao male crvene kvržice ili izbočine na koži koje su često svrbežne.
 • Mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela kao što su lice, vrat, prsa, leđa, ruke ili noge.
 • Koža oko prištića može biti crvena i upaljena, a ponekad se može stvoriti i gnojna glava.
 • Osobe s crvenim prištićima po tijelu mogu osjetiti nelagodu ili svrbež koji može biti teško izdržati.
 • Ovi prištići mogu biti uzrokovani raznim faktorima kao što su kožne infekcije, alergijske reakcije, dermatitis ili hormonalni disbalans.
 • Ako primijetite crvene prištiće po tijelu koji svrbe, važno je posjetiti dermatologa radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.
 • Liječenje crvenih prištića ovisi o njihovom uzroku, ali može uključivati korištenje lokalnih krema, masti ili lijekova koji mogu pomoći u smirivanju svrbeža i upale.

Kako prepoznati i dijagnosticirati crvene prištiće po tijelu

Kada se pojave crveni prištići po tijelu, važno je znati kako prepoznati simptome i pravilno dijagnosticirati njihov uzrok. Crveni prištići mogu biti simptom raznih stanja kože i drugih bolesti, stoga je važno obratiti pažnju na dodatne simptome i konzultirati se s dermatologom za preciznu dijagnozu.

Simptomi crvenih prištića po tijelu

Crveni prištići po tijelu mogu varirati u veličini, obliku i intenzitetu boje. Međutim, postoje neki zajednički simptomi koje možete primijetiti:

 • Pojava crvenih ili ružičastih izbočina na površini kože
 • Svrbež ili peckanje na mjestu izbočina
 • Osip koji se širi ili se pojačava svrbežom
 • Potencijalno prisutnost gnoja ili tekućine unutar izbočina
 • Može biti prisutan osjećaj nelagode ili boli

Uzroci crvenih prištića po tijelu

Crveni prištići po tijelu mogu biti uzrokovani raznim stanjima kože i bolestima. Evo nekoliko zajedničkih uzroka:

 1. Osip uzrokovan alergijom na hranu, lijekove ili kontakt sa iritansima poput kemikalija ili biljaka
 2. Osip uzrokovan infekcijom kože kao što su folikulitis ili impetigo
 3. Osip uzrokovan autoimunim stanjima kao što su lupus ili psorijaza
 4. Osip povezan s endokrinim poremećajima kao što su hormonalne promjene ili problemi s štitnjačom
 5. Osip izazvan virusnim infekcijama poput ospica ili vodenih kozica

Dijagnoza crvenih prištića po tijelu

Dijagnoza crvenih prištića po tijelu

Da bi se postavila precizna dijagnoza crvenih prištića po tijelu, dermatolog će pregledati kožu i postaviti pitanja o simptomima i mogućim uzrocima. Ponekad će biti potrebno izvršiti dodatne testove kako bi se isključile ili potvrdile određene bolesti.

Testovi koji se mogu provesti uključuju:

 • Test na alergijske reakcije
 • Test na prisutnost bakterija ili gljivica
 • Biopsija kože
 • Krvni testovi

Tek nakon pravilne dijagnoze će dermatolog preporučiti odgovarajući tretman za crvene prištiće po tijelu.

Najčešće vrste crvenih prištića po tijelu

Crveni prištići na tijelu često mogu biti simptom različitih stanja kože. Neki od najčešćih vrsta crvenih prištića koje se mogu pojaviti su:

1. Akne

Akne su najčešći uzrok crvenih prištića po tijelu, osobito na licu, leđima i prsima. To su upalne lezije kože koje se javljaju kada su pore blokirane masnoćom, mrtvim stanicama kože i bakterijama. Akne mogu biti crvene, nadutije ili gnojne.

2. Urtikarija

Urtikarija, poznata i kao koprivnjača, je stanje kože koje uzrokuje svrbežne, crvene kvržice na tijelu. Urtikarija se često javlja kao alergijska reakcija na hranu, lijekove, ubode insekata ili kontakt s alergenima. Urtikarija može biti kratkotrajna ili kronična.

3. Ekcem

Ekcem je upalno stanje kože koje uzrokuje suhoću, svrbež, crvene prištiće i ljuskice. Može se javiti na bilo kojem dijelu tijela i pogoršati se zbog različitih okidača, kao što su alergeni, stres ili suha koža. Ekcem može biti kroničan ili privremen.

4. Moluske

Moluske su male, glatke, bijele ili ružičaste izrasline koje se mogu pojaviti na koži. One su uzrokovane virusnom infekcijom i često se šire putem kontakta s zaraženom osobom ili kontaminiranim predmetima. Moluske mogu biti crvene i svrbežne.

5. Folikulitis

Folikulitis je infekcija folikula dlake koja uzrokuje crvene, svrbežne prištiće. Može se javiti kada su folikuli dlake začepljeni, oštećeni ili zaraženi bakterijama. Folikulitis se često javlja na područjima gdje je nagomilanost dlaka, poput vlasišta, nogu ili ingvinalnih područja.

You might be interested:  Što Se Smije Nositi U Avion Ryanair

Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti zbog crvenih prištića na tijelu, preporučuje se posjetiti dermatologa ili liječnika opće prakse kako bi se postavila točna dijagnoza i ustanovio odgovarajući tretman.

Kako liječiti crvene prištiće po tijelu

Crveni prištići po tijelu mogu biti vrlo neugodni i uzrokovati nelagodu. Evo nekoliko načina kako ih liječiti:

1. Održavajte kožu čistom

Da biste spriječili infekcije i pogoršanje prištića, redovito perite kožu. Koristite blagi sapun i nežno temeljito operite pogođena područja. Izbjegavajte trljanje kože, jer to može iritirati prištiće još više.

2. Primjenite topikalne lijekove

Možete koristiti različite kreme i gelove koji su dostupni bez recepta za liječenje prištića. Potražite proizvode koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline, benzoyl peroksida ili retinoida. Ovi sastojci pomažu u otvaranju i čišćenju pora te smanjuju upalu.

3. Izbjegavajte dodatne iritante

Neki proizvodi i tvari mogu iritirati kožu i pogoršati prištiće. Pokušajte izbjegavati upotrebu jakih parfema, losiona ili kreme koje mogu sadržavati sastojke koji iritiraju kožu. Također se suzdržite od dodira i češanja pogođenih područja kako biste izbjegli daljnje razdraživanje.

4. Pridržavajte se zdravih životnih navika

Zdrav stil života može pomoći u prevenciji i liječenju prištića. Pazite da dovoljno spavate, održavate uravnoteženu prehranu i redovito vježbate. Hidratacija također igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože, pa pijte dovoljno vode tijekom dana.

5. Konzultirajte dermatologa

Ako crveni prištići na tijelu ne reagiraju na kućne tretmane ili se pogoršavaju, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć. Dermatolog će moći pregledati stanje vaše kože i preporučiti odgovarajući tretman ili lijekove koji bi vam mogli pomoći u rješavanju problema.

Zapamtite, svaka osoba može različito reagirati na tretmane, pa je važno biti strpljiv i prilagoditi njegu kože prema vašim potrebama. Uz pravilnu njegu i strpljenje, možete se riješiti crvenih prištića po tijelu i vratiti zdravu kožu.

Preventivne mjere za crvene prištiće po tijelu

Crveni prištići koji svrbe po tijelu mogu biti vrlo neugodni, ali postoji nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili njihovo pojavljivanje:

 • Održavajte higijenu tijela: Redovito se tuširajte i perite tijelo sapunom kako biste uklonili sve prljavštine i bakterije koje mogu uzrokovati prištiće. Posebno pazite da temeljito operete područja koja su sklonija prištićima.
 • Izbjegavajte upotrebu agresivnih deterdženata: Deterdženti za pranje odjeće ili sapuni koji sadrže jake kemikalije mogu iritirati kožu i uzrokovati crvene prištiće. Kada perete odjeću, odaberite blage deterdžente i izbjegavajte omekšivače tkanine koji mogu ostati na koži.
 • Nosite prozračnu odjeću: Odjeća od pamuka ili drugih prirodnih materijala omogućuje koži da diše i smanjuje znojenje, što može spriječiti pojavu prištića. Izbjegavajte nošenje uske ili sintetičke odjeće koja može iritirati kožu.
 • Izbjegavajte izlaganje toplini: Previše sunčeve svjetlosti ili izlaganje toplim uvjetima može uzrokovati znojenje i iritaciju kože, što može dovesti do pojave crvenih prištića. Nosite zaštitnu odjeću i kremu za sunčanje, te izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu ili ekstremnim temperaturama.
 • Hidrirajte kožu: Redovito hidratizirajte kožu kako biste je održali zdravom i hidratiziranom. Koristite kvalitetne losione ili kreme koje odgovaraju vašem tipu kože.
 • Pazite na prehranu: Prehrana bogata masnom ili prženom hranom, šećerima i brzom hranom može pogoršati stanje kože i dovesti do pojave prištića. Pokušajte u svoju prehranu uključiti više voća, povrća i hrane bogate antioksidansima.

Pridržavanje ovih preventivnih mjera može vam pomoći u sprječavanju pojave crvenih prištića po tijelu. Međutim, ako se jesu pojavili ili ako simptomi traju dulje vrijeme, uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom radi dijagnoze i liječenja.

Kako se riješiti crvenih prištića po tijelu prirodno

1. Održavajte čistu kožu

Jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv crvenih prištića je održavanje čiste kože. Redovito perite kožu sapunom i vodom i koristite blaga sredstva za čišćenje kože koja neće iritirati kožu i pogoršati stanje prištića.

2. Vodite računa o prehrani

Prehrana može imati značajan utjecaj na stanje kože. Pokušajte izbjegavati hranu koja može izazvati upalu kao što su masna hrana, šećer, mliječni proizvodi i prerađeni ugljikohidrati. Umjesto toga, pokušajte konzumirati hranu bogatu antioksidansima i hranjivim tvarima poput svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina.

3. Hidratizacija kože

Hidratiziranje kože je važno za održavanje zdrave i ravnoteže kože. Koristite hidratantnu kremu koja je pogodna za vaš tip kože i redovito je nanosite kako biste održali kožu hidratiziranom i spriječili daljnju suhoću i iritaciju.

4. Prirodni lijekovi

Postoje brojni prirodni lijekovi koji mogu pomoći u smanjenju crvenih prištića na tijelu. Neki od njih uključuju:

 • Čaj od kamilice: nanosite hladni čaj od kamilice na prištiće kako biste umanjili crvenilo i upalu.
 • Aloe vera: nanesite gel od aloe vere na prištiće kako biste umanjili crvenilo i smirili kožu.
 • Limenka soda bikarbone: napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na prištiće i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.
 • Med i cimet: napravite pastu od meda i cimeta i nanesite je na prištiće. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.
You might be interested:  Kako Se Ponasa Muskarac Posle Prevare

5. Izbjegavajte pritisak i trenje

Prištiće na tijelu može pogoršati pritisak i trenje od odjeće ili drugih predmeta. Pokušajte nositi odjeću od prirodnih materijala koja neće iritirati kožu i izbjegavajte nošenje previše uske odjeće koja će stisnuti kožu i pogoršati stanje prištića.

Uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom prije korištenja prirodnih lijekova ili bilo kakvih drugih metoda liječenja kako biste dobili stručne savjete prilagođene vašem stanju kože.

Kada se obratiti liječniku zbog crvenih prištića po tijelu

Crveni prištići po tijelu koji svrbe mogu biti uzrokovani raznim faktorima, ali u većini slučajeva su povezani s kožnim stanjem poznatim kao osip.

Ako primijetite crvene prištiće koji se javljaju po cijelom tijelu ili se šire izvan područja na kojima su se pojavili, trebali biste razmotriti posjetu svom liječniku. Ovo može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahtijeva medicinsku intervenciju.

Kada se obratiti liječniku

 • Ako crveni prištići uzrokuju intenzivan svrbež koji se ne može ublažiti kućnim tretmanima ili antihistaminicima.
 • Ako primijetite da se vaši simptomi pogoršavaju ili traju dulje od nekoliko dana.
 • Ako dođe do oticanja, otežanog disanja ili drugih ozbiljnih simptoma koji mogu ukazivati na alergijsku reakciju.
 • Ako se prištići pojavljuju zajedno s drugim simptomima poput groznice, malaksalosti ili bolova u mišićima.
 • Ako ste bili izloženi novim kemijskim tvarima, lijekovima ili alergenima koji bi mogli biti uzrok vašeg osipa.
 • Ako ste trudni ili dojite, trebali biste se obratiti svom liječniku kako biste dobili pravilnu dijagnozu i liječenje koje je sigurno za vas i vaše dijete.

Posjetom liječniku možete dobiti preciznu dijagnozu i plan liječenja za svoje simptome. Liječnik će vas pregledati, razgovarati o vašim simptomima i može zatražiti dodatne testove kako bi isključio ozbiljnije stanje ili utvrdio uzrok vašeg osipa.

Važno je podsjetiti da nije uvijek potrebno posjetiti liječnika zbog crvenih prištića po tijelu. Ako ste sigurni u to što uzrokuje vaše simptome i znate kako ga tretirati kod kuće, možete isprobati kućne lijekove ili antihistaminike prije nego što se obratite liječniku. Međutim, ako simptomi ne popuštaju ili se pogoršavaju, uvijek je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom.

FAQ:

Koje su moguće uzroke crvenih prištića po tijelu koji svrbe?

Crveni prištići po tijelu koji svrbe mogu imati različite uzroke. Najčešći uzroci su alergijske reakcije na hranu, lijekove, kozmetiku ili tkaninu, ubodi insekata, osip od vrućine, ekcem, psorijaza ili zarazne bolesti poput šindre ili ospica. Potrebno je posjetiti dermatologa kako bi se utvrdio točan uzrok.

Koji su simptomi crvenih prištića po tijelu?

Simptomi crvenih prištića po tijelu mogu uključivati svrab, osip, bol, otečenost, crvenilo ili peckanje kože. U nekim slučajevima, prištići mogu biti ispunjeni gnojem ili tekućinom. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o uzroku prištića.

Kako se liječe crveni prištići po tijelu koji svrbe?

Liječenje crvenih prištića po tijelu koji svrbe ovisi o uzroku. Ako je uzrok alergijska reakcija, važno je identificirati alergen i izbjegavati kontakt s njim. Za ublažavanje svrbeža i crvenila, mogu se koristiti lokalni kortikosteroidi ili antihistaminici. U slučaju zaraznih bolesti, liječenje će biti usmjereno na suzbijanje infekcije. Važno je konzultirati se s dermatologom radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Kada se trebam obratiti liječniku zbog crvenih prištića po tijelu koji svrbe?

Ako primijetite crvene prištiće po tijelu koji svrbe i simptomi se pogoršavaju ili traju duže od nekoliko dana, trebate se obratiti liječniku. Također, ako prištići praćeni drugim simptomima poput povišene temperature, glavobolje ili općeg lošeg stanja, treba hitno posjetiti liječnika.

Postoji li prevencija za crvene prištiće po tijelu koji svrbe?

Prevencija crvenih prištića po tijelu koji svrbe ovisi o uzroku. Ako je uzrok alergijska reakcija, važno je izbjegavati kontakt s alergenom. Također, važno je voditi računa o higijeni kože, izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu i koristiti kreme za zaštitu od sunca. Ako je moguće, treba izbjegavati i ubode insekata. U slučaju zaraznih bolesti, prevencija se temelji na održavanju higijene i izbjegavanju kontakta s zaraženim osobama.