Kako Se Crta Pas - Tehnopolis

Kako Se Crta Pas

Kako Se Crta Pas

Crteži pasa su omiljeni motiv mnogih umetnika. Bez obzira da li želite da budete profesionalni umetnik ili samo da crta za zabavu, umetnost crtanja pasa može biti veoma zabavna i ispunjavajuća aktivnost. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da korak po korak crtate pse, koristeći jednostavne oblike i linije.

Prvi korak u crtanju psa je odabir položaja i proporcija. Pas može biti prikazan u stojećem ili sedećem položaju, ili čak u akciji. Kada odaberete položaj, trebali biste obratiti pažnju na proporcije tela, kao što su dužina tela u odnosu na visinu i dužinu nogu. Ovo će vam pomoći da postignete realističan izgled psa.

Sljedeći korak je crtati osnovne oblike psa. Zapamtite da su mnogi psi sastavljeni od kombinacije različitih oblika, kao što su krugovi za glavu i telo, trougao za uši i ovalne oblike za noge i rep. Uz pomoć ovih jednostavnih oblika možete da stvorite osnovni okvir psa.

Nakon što ste nacrtali osnovne oblike, možete dodavati detalje kao što su oči, nos, uši i rep. Detalji trebaju biti nacrtani pažljivo koristeći male linije i oblike. Takođe možete dodati dlačice ili oznake na telu psa da biste ga učinili stvarnijim.

Kada završite sa crtežom, možete dodati senke i boje da biste mu dali dodatnu dimenziju. Senčenje se obično vrši dodavanjem tamnijih tonova u delove tela koji su manje osvetljeni, dok se svetliji tonovi koriste za delove koji su više izloženi svetlosti.

Zapamtite, crtanje psa je veština koja se može naučiti i poboljšati vežbom. Pa neka ova vodič bude početak vašeg putovanja u umetnost crtanja pasa!

Poznavanje osnovnih oblika

Pre nego što krenete da crta psa, važno je da imate poznavanje osnovnih oblika. Osnovne oblike možemo predstaviti kao geometrijske figure koje su osnova svakog crteža.

Evo nekoliko osnovnih oblika:

 • Krug
 • Kvadrat
 • Pravougaonik
 • Trougao

Ovi osnovni oblici mogu se kombinovati i transformisati kako bi se stvorile složenije forme. Na primer, mozete koristiti kvadrat za crtanje tela psa i krugove za glavu i šape.

Poznavanje osnovnih oblika pomaže vam da bolje razumete strukturu objekta koji crta te vam olakšava crtanje različitih detalja.

U sledećem koraku ćemo detaljnije pogledati kako se koriste ovi osnovni oblici za crtanje psa.

Izrada osnovnog skice pasa

Da biste nacrtali psa, prvo je potrebno napraviti osnovni skicu koja će vam pomoći u daljem crtanju. Evo kako da to učinite:

 1. Počnite sa osnovnim oblicima: Prvo nacrtajte dva ovala koji će predstavljati glavu i telo psa.
 2. Dodajte oblike ušiju i repa: Na vrhu glave nacrtajte dva trougla koji će predstavljati uši. Zatim nacrtajte duguljasti oblik na zadnjem delu tela koji predstavlja rep.
 3. Dodajte detalje na glavi: Nacrtajte okrugle oči i crtu za nos kako biste dodali izraze na licu psa.
 4. Dodajte noge: Nacrtajte četiri pravougaonika na underside tela kako biste predstavljali noge psa.
 5. Dodajte dodatne detalje: Na kraju, dodajte detalje kao što su njuška, jezik, rep i šape kako biste oživeli skicu psa.
You might be interested:  Kako Izgleda Ugriz Pauka

Uskladite veličine oblika kako bi pravilno predstavili proporcije tela psa. Ovo će vam pomoći u postavljanju osnove za dalje crtanje i dodavanje detalja.

Evo jednostavnog vodiča kako da napravite osnovni skicu pasa. Sada možete preći na dodavanje više detalja i boje kako biste dovršili crtež psa.

Dodavanje detalja lica

1. Oči

Kada crtaš oči psa, treba da obratiš pažnju na njihov oblik i veličinu. Psa možeš da nacrtaš sa velikim očima za izražajniji i sladak izgled, ili sa manjim očima za ozbiljniji izraz lica.

Obično ćeš crtati samo delimično vidljive oči psa. Moraš da nacrtaš nekoliko linija ili krugova da bi prikazao oči. Dodaj i mali crni krug za zenice oka kako bi dodao dubinu i izražajnost.

2. Njuška

2. Njuška

Za njušku psa možeš da nacrtaš malu trokutastu formu u sredini psa. Dodaj linije kako bi prikazao nosni otvor i nozdrve. Pored toga, možeš da dodas i male linije na vrhu njuške kako bi prikazao teksturu ili dlačice.

3. Uši

Uši psa mogu biti različitih oblika i veličina, ali su često istaknute i vidljive na strani glave. Možeš da ih nacrtaš kao trouglove, ovalne ili slične oblike.

Detalji dlačica na ušima mogu dodati više realizma crtežu. Nacrtaj kratke linije duž spoljne ivice ušiju kako bi prikazao dlačice.

4. Usta

Usta psa su obično prikazana kroz jednostavnu liniju koja formira otvor za usta. Možeš da dodas i male linije usta kako bi prikazao jezik psa ili zube.

5. Oznake na licu

Neki psi imaju oznake na licu poput šara ili mrlja. Možeš da dodas ove detalje da bi crtež bio realističniji. Koristi kratke linije ili krugove kako bi prikazao ove oznake.

6. Bojenje

Kada završiš sa dodavanjem detalja na lice psa, možeš je da ga obojiš. Odaberi boje koje želiš i pažljivo popuni delove crteža. Možeš da koristiš olovke, flomastere ili boje za slikanje kako bi bojio crtež psa.

Crtanje ušiju i repa

U ovom koraku ćemo naučiti kako crtati uši i rep na našem psu.

Uši

Prvo ćemo crtati uši na vrhu glave. Uši pasa mogu biti različitih oblika i veličina, ali za ovaj vodič ćemo crtati uši koje su male i blago zaobljene.

 1. Nacrtajte dva male trokuta na vrhu glave psa. Trokati bi trebali biti oko iste veličine i smješteni jedan do drugog.
 2. Kada nacrtate trokute, povucite liniju koja povezuje vrhove trokuta sa vrhom glave psa. Linija bi trebala biti lagano zakrivljena.
 3. Po želji, možete dodati male detalje na unutrašnjosti uva, kao što su crte ili točkice, kako biste dodali više detalja.

Rep

Rep je još jedan važan dio psa koji dodaje karakter liku. Za ovaj vodič ćemo crtati dug rep sa jednim zavojem na vrhu.

 1. Nacrtajte dugu, ravnu liniju koja ide prema dolje s donje strane tijela psa. Rep može biti bilo koje dužine koju želite.
 2. Na vrhu repa, pomaknite se malo udesno i nacrtajte mali zavoj prema gore. Ovo će dodati oblik repu psa.
 3. Po želji, možete dodati male točkice ili linije duž repa kako biste mu dali dodatne detalje.
You might be interested:  Kada Elicea Pocinje Djelovati

Nakon što ste nacrtali uši i rep, vaš pas će izgledati još realističnije i gotovo spreman! Sada se prebacujemo na posljednji korak – dodavanje detalja i završnih dodira našem psu.

Izrada linija i kontura

Da biste započeli sa crtanje psa, prvo morate izraditi linije i konture koje će vam pomoći da postavite osnovni oblik tijela.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste izradili linije i konture za vašeg psa:

 1. Nacrtajte glavu: Počnite sa nacrtom jednostavnog oblika glave psa. Možete koristiti ovalni oblik kao osnovu.
 2. Dodajte tijelo: Dajte tijelu psa oblik koji želite postići. Možete dodati dugi ovalni oblik za tijelo i manje ovalne oblike za noge.
 3. Dodajte rep: Crtajte duguljasti oblik za rep psa. Možete prilagoditi dužinu i oblik repa kako biste stvorili željeni izgled.
 4. Nacrtajte uši: Dodajte uši na glavu psa. Možete koristiti trokutaste ili zaobljene oblike za uši, ovisno o pasmini koju želite prikazati.
 5. Dodajte oči, nos i usta: Nacrtajte male krugove za oči, trapezoidni oblik za nos i male linije za usta psa.
 6. Dodajte detalje: Nakon što ste izradili osnovne linije i konture, možete dodati dodatne detalje na tijelu, kao što su šape, nabori na koži i dlaka.

Nakon što ste završili s izradom linija i kontura, možete nastaviti sa dodavanjem detalja i bojenjem kako biste dovršili svoj crtež psa.

Zapamtite da je vježba ključ za uspješno crtanje pasa. Prakticirajte redovito i uskoro ćete biti u mogućnosti crtati pse sa samopouzdanjem i lakoćom!

Bojenje i senčenje

Jedan od najvažnijih koraka u crtanju pasa je bojenje i senčenje. Bojanje pomaže u donošenju slika pasa životom, a senčenje dodaje dubinu i dimenziju crtežu.

Bojanje

Da biste obojali crtež psa, trebat će vam različite nijanse boja. Možete koristiti olovke u boji, flomastere ili boje za vodene boje, ovisno o svojim preferencijama.

Počnite bojanje očiju i nosa. Oči obično možete obojiti smeđom ili crnom bojom, dok bi nos trebao biti crn. Nakon toga, obojite uši i ostatak tijela psa. Ako crtanje prikazuje određenu pasminu s posebnom bojom krzna, pobrinite se da koristite odgovarajuću boju.

Senčenje

Senčenje je ključno za dodavanje dubine crtežu pasa. Za senčenje možete koristiti olovke u boji ili boje u različitim nijansama. Počnite senčiti na mjestima gdje bi svjetlost bila manja, poput donjeg dijela tijela ili ispod ušiju.

Koristite lagane poteze i blago tamnije boje za stvaranje senčenja. Pomno promatrajte sliku psa kako biste vidjeli gdje su sjene i dodali ih u svoj crtež. Senčenje treba biti suptilno i postepeno, kako bi se postigao prirodan izgled.

Eksperimentirajte s različitim tehnikama bojenja i senčenja kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara i kojom možete postići željeni izgled vašeg crteža pasa.

Dodavanje teksture dlake

Dodavanje teksture dlake

Jedan od ključnih koraka u crtanju psa je dodavanje teksture dlake. To se može postići različitim tehnikama. Evo nekoliko savjeta:

1. Upotreba olovke

Pokretima kratkih linija koristite olovku da biste stvorili efekt dlake. Počnite od najtamnijih područja, kao što su sjene, i postepeno dodajte svjetlije tonove kako biste stvorili dubinu i teksturu.

2. Koristite uređaj za mrlje

Uređaj za mrlje je poseban alat koji vam omogućuje stvaranje prirodnog izgleda dlake. Nanesite boju na valjkasti dio uređaja i kapnite je na papir tako da se stvaraju mrlje. Ovo će se pretvoriti u teksturu dlake kada se osuši.

3. Kombinacija olovke i boje

Još jedan način da dobijete teksturu dlake je kombinacija olovke i boje. Koristite olovku da biste stvorili osnovni oblik dlake, a zatim dodajte boju koristeći poteze četkicom da biste dodali dodatne detalje i nijanse.

You might be interested:  L Veličina Koji Je To Konfekcijski Broj

4. Dodavanje detalja

Da biste dobili stvaran izgled dlake, ne zaboravite dodati detalje poput dlačica i dlačnih pramenova. Koristite tanke linije olovke ili četkice da biste stvorili ove detalje i dodali teksturu svojoj slici.

Kombinacija ovih tehnika može vam pomoći da postignete realističan izgled dlake na vašem crtežu psa. Važno je eksperimentirati i prilagoditi tehnike koje vam najbolje odgovaraju. S vremenom ćete razviti vlastiti stil i tehniku koja će vam pomoći da postignete željeni rezultat.

Finalni dodaci i popravci

1. Poslednji dodaci

 • Ogrlica i povodac: Možete dodati detalje poput ogrlice i povodca kako biste pasu dali dodatnu dimenziju.
 • Poza: Odaberite željenu pozu svog psa, kao što su sedenje, stojeći ili trčeći.
 • Pripadajući predmeti: Dodajte predmete koji su karakteristični za psa, kao što su lopta za igru, plišana igračka ili ogrlica sa zvončićima.

2. Popravci i finalizacija

Pregledajte svoj crtež i proverite da li je sve u redu. Ako primetite bilo kakve greške, ispravite ih. Takođe, pobrinite se da su linije jasno definisane i da su detalji pravilno prikazani.

Nakon što ste zadovoljni svojim crtežom, možete ga uokviriti ili obojiti da biste mu dali dodatni izgled.

Uživajte u svom završnom proizvodu i pokažite ga svojim prijateljima i porodici!

FAQ:

Kako početi crtanje pasa?

Da biste započeli crtanje psa, prvo trebate odrediti oblik tijela psa. Zatim možete dodati detalje poput glave, nogu i repa. Također možete odabrati određenu pasminu psa koju želite nacrtati kako biste imali smjernice za oblik tijela i druge karakteristike.

Koje su najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju pri crtanju pasa?

Najvažnije je da imate pravilan omjer tijela pasa kako bi izgledao realistično. Također je važno obratiti pažnju na proporcije pojedinih dijelova tijela poput glave, nogu i repa. Također, trebate obratiti pažnju na detalje poput ušiju, očiju i nosa kako biste naglasili karakteristike pasmine koju crtate.

Koje su najbolje tehnike za crtanje dlake na psu?

Postoji nekoliko tehnika koje možete koristiti za crtanje dlake na psu. Jedna od njih je korištenje kratkih, brzih poteza olovke ili kista kako biste stvorili izgled teksture dlake. Također možete koristiti miješanje različitih tonova boje kako biste dodali dubinu i dimenziju dlaci. Pokušajte eksperimentirati s različitim tehnikama kako biste postigli željeni izgled dlake.

Koje su najčešće pogreške pri crtanju pasa?

Nekoliko najčešćih pogrešaka pri crtanju pasa uključuje neproporcionalno tijelo, pogrešne proporcije glave i tijela, nepravilno nacrtane noge i rep, te nedostatak detalja poput ušiju, očiju i nosa. Također, nekima može biti izazovno precizno prikazati teksturu dlake psa. Važno je pažljivo promatrati referentne slike i vježbati kako biste prepoznali i ispravili ove pogreške.

Koja je najlakša pasmina za crtanje?

Najlakša pasmina za crtanje ovisi o vašim vještinama i preferencijama. Neke jednostavne pasmine za crtanje mogu uključivati ​​pudle, labradore ili beagle-e. Ove pasmine imaju prilično jednostavne oblike tijela i manje detalja koje trebate nacrtati. Međutim, svaka pasmina ima svoje izazove, pa je važno prilagoditi sebe vježbanju na početku.

Koliko vremena treba da naučim crtati psa?

Vrijeme potrebno za naučiti crtati psa ovisi o vašoj predanosti i praksi. Neki ljudi mogu brže naučiti, dok drugima može trebati više vremena. Važno je redovito vježbati i eksperimentirati s različitim tehnikama. Također, korisno je promatrati radove drugih umjetnika i učiti od njihovih tehnika. Nemojte odustajati ako ne postignete željeni rezultat odmah – crtanje zahtijeva vrijeme i strpljenje da biste se poboljšali.