Kako napraviti PDF dokument - vodič za izradu i konverziju u PDF format

Kako napraviti PDF dokument

Kako Napraviti Pdf Dokument

PDF format je jedan od najpopularnijih formata za razmenu elektronskih dokumenata. On omogućava da se dokumenti prikazuju na svim uređajima, bilo da su to računari, tableti ili pametni telefoni, bez obzira na operativni sistem ili program koji koristite. Takođe, PDF dokumenti zadržavaju svoju strukturu i izgled bez obzira na to da li su otvoreni i čitani s različitih uređaja.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da napravite PDF dokument iz postojećeg dokumenta ili da konvertujete drugi format dokumenta u PDF format. Prvo ćemo vam objasniti kako to možete uraditi pomoću programskih alata kao što su Adobe Acrobat i Microsoft Office. Zatim ćemo vam pokazati kako da koristite besplatne online alate za konverziju dokumenata u PDF format. Na kraju ćemo vam dati nekoliko saveta i trikova kako da poboljšate kvalitet i izgled vašeg PDF dokumenta.

Važno je napomenuti da kada napravite ili konvertujete dokument u PDF format, trebali biste voditi računa o veličini i formatu dokumenta. PDF dokument može biti dosta veliki, posebno ako sadrži puno slika ili grafika. Takođe, uvek treba koristiti visokokvalitetne slike i fontove kako bi se osiguralo da PDF dokument izgleda oštro i jasno na svim uređajima.

Dakle, ako želite da napravite profesionalni i visokokvalitetni PDF dokument, pratite ovaj vodič i koristite savete i trikove koje ćemo vam dati. Na kraju ćete imati savršen PDF dokument koji možete deliti s drugima ili štampati za svoje potrebe.

Kako napraviti PDF dokument

Postoje različiti načini za izradu PDF dokumenata. U ovom vodiču, naučit ćemo kako napraviti PDF dokument korištenjem nekoliko popularnih alata i metoda.

Korištenje Microsoft Worda

Jedan od najjednostavnijih načina da se napravi PDF dokument je korištenje Microsoft Worda. Ako već imate dokument u Wordu, samo trebate kliknuti na “Save As” opciju i odabrati “PDF” kao format datoteke. Word će automatski pretvoriti vaš dokument u PDF format.

Ako nemate Word, možete koristiti i besplatne online alate poput SmallPDF ili PDF24. Samo učitajte svoj dokument na ove platforme i odaberite opciju za pretvorbu u PDF.

Korištenje PDF printer programa

Drugi način je korištenje PDF printer programa kao što su Adobe Acrobat ili CutePDF. Ovi programi instaliraju virtualni printer na vašem računalu koji vam omogućuje da isprintate dokument u PDF formatu. Jednostavno otvorite dokument koji želite pretvoriti u PDF i odaberite PDF printer kao vrstu printera.

Korištenje online konvertera

Ako imate sliku ili tekst koji želite pretvoriti u PDF, možete koristiti online konvertere poput ilovepdf ili freepdfconvert. Samo učitajte datoteku koju želite konvertirati, odaberite željene opcije i kliknite na “Convert” da biste dobili svoj PDF dokument.

Ukratko, postoji niz različitih alata i metoda za izradu PDF dokumenata. Odabrao sam neke od najjednostavnijih i najpopularnijih opcija koje su dostupne. Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da shvatite kako napraviti PDF dokument i da ćete moći uspješno konvertirati svoje dokumente u PDF format.

Alat/Metoda Opis
Microsoft Word Jednostavno pretvaranje dokumenata u PDF format
PDF printer programi Virtualni printer koji omogućuje printanje u PDF formatu
Online konverteri Konverteri koji omogućuju pretvorbu slika i tekstova u PDF

Vodič za izradu i konverziju u PDF format

PDF format je jedan od najpopularnijih formata za deljenje dokumenata. Bez obzira da li želite da šaljete profesionalne ili lične dokumente, kreiranje i konverzija u PDF format vam omogućava da dokumente jednostavno delite i otvarate na različitim uređajima.

You might be interested:  Carinik 3 Vrste Plaća

Izrada PDF-a

Da biste kreirali PDF dokument, potrebno je da imate softver koji podržava ovaj format. Postoji nekoliko opcija koje možete koristiti za izradu PDF-a:

 • Adobe Acrobat: Adobe Acrobat je profesionalni softver koji omogućava izradu, uređivanje i konverziju PDF dokumenata. Možete ga koristiti za izradu PDF-a iz postojećih dokumenata ili kreiranje novih dokumenata direktno u PDF formatu.

 • Online konvertori: Postoji mnogo web stranica i alata koji vam omogućavaju da konvertujete dokumente u PDF format. Jednostavno odaberite dokument koji želite da pretvorite, otpremite ga na odgovarajuću platformu i sacekajte da se dokument konvertuje.

Konverzija u PDF format

Ako već imate dokument u drugom formatu, možete ga konvertovati u PDF format. Evo nekoliko načina kako to možete uraditi:

 • Adobe Acrobat: Ako već koristite Adobe Acrobat, možete otvoriti dokument u njemu i izabrati opciju “Save as PDF” (Sačuvaj kao PDF) da biste konvertovali dokument u PDF format.

 • Korišćenje online konvertora: Kao i za izradu PDF-a, postoje mnogi online alati koji vam omogućavaju da konvertujete dokumente u PDF format. Otpremite dokument na platformu koja podržava konverziju u PDF format i sacekajte da se proces završi.

Uživajte u izradi i konverziji svojih dokumenata u PDF formatu. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj metodi, možete sa lakoćom deliti i čitati dokumente na različitim uređajima.

Odabir pravog alata

U procesu izrade i konverzije PDF dokumenata, važno je odabrati pravi alat koji će vam pomoći da postignete željene rezultate. Postoji mnogo različitih alata koji vam mogu pomoći u kreiranju PDF dokumenata, ali trebali biste odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Jedan od najčešće korišćenih alata za kreiranje PDF dokumenata je Adobe Acrobat. Ovaj profesionalni program omogućava vam da izradite visokokvalitetne PDF dokumente sa različitim funkcionalnostima kao što su interaktivni formulari, digitalni potpisi i zaštita dokumenata.

Međutim, Adobe Acrobat može biti skup za neke korisnike. Postoje i besplatne alternative kao što je PDFCreator koji vam omogućuje da kreirate PDF dokumente iz bilo kojeg programa koji ima funkciju “Print”. Takođe postoji i online alat kao što je SmallPDF koji vam omogućuje da konvertujete dokumente u PDF format bez potrebe za instalacijom dodatnog programa.

Važni faktori pri odabiru alata:

Važni faktori pri odabiru alata:

 1. Profesionalni zahtevi – Ako vam je potreban alat sa naprednim funkcionalnostima kao što su interaktivni formulari ili digitalni potpisi, Adobe Acrobat može biti dobar izbor.
 2. Budget – Ako želite besplatnu opciju, razmotrite korišćenje alata poput PDFCreator-a ili online alata kao što je SmallPDF.
 3. Kompatibilnost – Proverite da li alat podržava datoteke i formate koje želite da konvertujete u PDF.
 4. Korisničko iskustvo – Odaberite alat koji je jednostavan za korišćenje i koji vam odgovara po pitanju interfejsa i funkcionalnosti.

Odabirom pravog alata za izradu i konverziju u PDF format, možete olakšati proces kreiranja i deljenja vaših dokumenata bez gubitka kvaliteta.

Izbor programa za kreiranje PDF dokumenata

Pri kreiranju PDF dokumenata postoje različiti programi koje možete koristiti. Evo nekoliko popularnih i moćnih programa koje biste mogli razmotriti:

1. Adobe Acrobat

Adobe Acrobat je jedan od najpoznatijih programa za kreiranje i uređivanje PDF dokumenata. Uz pomoć ovog programa možete dodavati tekst, slike, linkove i druge elemente u PDF dokumente. Također vam omogućuje konverziju dokumenata u PDF format i obratno.

2. Microsoft Word

Microsoft Word je popularan tekstualni procesor koji također ima mogućnost kreiranja i spremanja dokumenata u PDF formatu. Ovaj program omogućuje jednostavno i intuitivno uređivanje tekstova, formatiranje i dodavanje slika u PDF dokumente.

Također postoji nekoliko besplatnih PDF kreatora koje možete koristiti kao alternativu. Neke od tih opcija su:

3. PDFCreator

PDFCreator je besplatan program koji omogućuje konverziju različitih vrsta datoteka u PDF format. Ovaj program instalira se kao virtualni pisač, što znači da možete jednostavno odabrati PDFCreator kao pisač prilikom spremanja dokumenata u PDF formatu.

4. CutePDF Writer

CutePDF Writer je još jedan besplatan program koji se instalira kao virtualni pisač. Omogućuje vam kreiranje PDF dokumenata iz bilo kojeg programa koji podržava funkciju ispisivanja.

Napomena: Pri odabiru programa za kreiranje PDF dokumenata, važno je razmotriti vaše specifične potrebe i raspoložive opcije. Neki od tih programa mogu biti plaćeni ili pružati dodatne napredne funkcionalnosti koje možda nećete trebati. Važno je isprobati nekoliko različitih programa kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

You might be interested:  Minimalna plaća u Švicarskoj

Priprema dokumenata

Prije nego što pretvorite dokument u PDF format, važno je napraviti pripreme kako bi dokument izgledao što bolje i profesionalnije. Ovdje su neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom pripreme dokumenata:

 • Provjerite pravopis i gramatiku dokumenata kako biste izbjegli greške i nejasnoće.
 • Organizirajte informacije na logičan način koristeći naslove, podnaslove i odlomke. To će olakšati čitatelju navigaciju kroz dokument.
 • Koristite odgovarajući font i veličinu fonta kako biste osigurali čitljivost teksta. Preporučuje se korištenje jednostavnih fontova, poput Arial, Times New Roman ili Calibri.
 • Ako koristite slike u dokumentu, provjerite da su jasne i visoke kvalitete. Također, budite sigurni da imate dozvolu za njihovo korištenje i da su u skladu s autorskim pravima.
 • Formatirajte tablice i grafikone na način koji je čitljiv i pregledan. Broj redova i stupaca bi trebao biti ograničen kako se ne bi otežala čitljivost.
 • Uklonite ili smanjite nepotrebne elemente koji mogu ometati ili smanjiti jasnoću dokumenta, poput nepotrebnih slika, crteža ili viška teksta.

Nakon što provjerite sve ove detalje i ispravite eventualne greške, vaš dokument će biti spreman za pretvorbu u PDF format. Slijedeći korake konverzije, moći ćete stvoriti PDF dokument koji će izgledati profesionalno i biti lak za dijeljenje i pregledavanje.

Kako pripremiti dokumente za konverziju u PDF format

Prije nego što počnete s konverzijom vašeg dokumenta u PDF format, važno je pravilno pripremiti dokument kako bi rezultat bio kvalitetan i čitljiv.

1. Rich Text Format (RTF)

Ako vaš dokument nije već u PDF formatu ili nekom drugom formatu koji podržava izravnu konverziju u PDF, preporučljivo je spremiti dokument u Rich Text Format (RTF) prije konverzije. RTF format čuva većinu formatiranja i stilova teksta.

2. Provjera i uređivanje teksta

2. Provjera i uređivanje teksta

Prije konverzije, provjerite dokument kako biste bili sigurni da ne sadrži gramatičke i pravopisne greške. Također, provjerite izgled dokumenta i osigurajte da je formatiranje konzistentno i pravilno. Ukoliko je potrebno, uredite tekst i formatiranje prije konverzije.

3. Uklanjanje nepotrebnih elemenata

Prije konverzije, uklonite sve nepotrebne elemente iz dokumenta koji ne želite u PDF formatu. To mogu biti nepotrebne slike, grafikoni, ili druge elemente koji nisu važni za konačni PDF dokument.

4. Provjera veza i sadržaja

Ako je dokument interaktivan i sadrži veze, provjerite jesu li sve veze ispravne i vode na željene web-stranice ili druge dokumente. Također, provjerite sadržaj dokumenta i osigurajte da je sve informacije dodane i ažurirane kako treba.

Nakon što ste pripremili dokument na ovaj način, možete krenuti s konverzijom u PDF format koristeći odgovarajući alat ili servis za konverziju.

Konverzija u PDF format

Kada imate dokument u nekom drugom formatu, kao što je Word, Excel ili slično, možete ga konvertirati u PDF format. Ovo je korisno ako želite da dokument izgleda isto na različitim uređajima i operativnim sistemima, ili ako želite da sprečite izmjene na dokumentu.

Postoji nekoliko načina za konvertiranje dokumenta u PDF format. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati:

 • Korištenje online konvertora: Postoje brojni online alati koji vam omogućuju da jednostavno prenesete svoj dokument i oni će ga konvertirati u PDF format. Jedan od popularnih online konvertora je SmallPDF.
 • Koristite “Spremi kao PDF” opciju: Mnoge aplikacije danas imaju mogućnost spremanja dokumenata direktno u PDF format. Na primjer, u programima kao što su Word, Excel ili PowerPoint, nađite opciju “Spremi kao” i odaberite PDF format kao ciljnu opciju.
 • Instalirajte virtualni PDF print driver: Virtualni PDF print driver je softver koji se instalira na vaš računar i omogućuje vam da umjesto ispisa dokumente direktno pretvarate u PDF format. Ovo je korisno ako imate mnogo dokumenata koje trebate pretvoriti.

Kada konvertirate dokument u PDF format, provjerite da li je izgled i formatiranje vašeg dokumenta zadržano pravilno. Ponekad se fontovi, slike ili drugi elementi mogu promijeniti tokom procesa konverzije. Ako primijetite bilo kakve probleme, možda ćete morati isprobati drugu metodu konverzije ili preuzeti poseban softver za konverziju u PDF format.

Nakon što ste uspješno konvertirali dokument u PDF format, možete ga dalje dijeliti putem e-maila, objavljivati na web stranici ili ga jednostavno čuvati kao sigurnu verziju vašeg dokumenta.

Kako konvertirati različite vrste dokumenata u PDF format

Konvertiranje dokumenata u PDF format je često potrebno kako bi se osigurala njihova pouzdanost i kompatibilnost pri dijeljenju ili ispisivanju. Srećom, postoje različiti alati i metode za konvertiranje gotovo svih vrsta dokumenata u PDF format. U ovom vodiču ćemo vam pokazati nekoliko popularnih metoda za konvertiranje različitih vrsta dokumenata.

You might be interested:  Igor Rudan Razvod

Konverzija Word dokumenta u PDF format

Microsoft Word je jedan od najčešće korištenih alata za izradu dokumenta, a PDF format je vrlo pogodan za dijeljenje tih dokumenata. Da biste konvertirali Word dokument u PDF format, možete koristiti sljedeće metode:

Metoda 1: Korištenje funkcije “Spremi kao” u Wordu

Otvorite svoj Word dokument, kliknite na “Datoteka” u gornjem lijevom kutu i odaberite “Spremi kao”. Zatim odaberite “PDF” iz padajućeg izbornika i kliknite na “Spremi”. Vaš Word dokument će biti konvertiran u PDF format.

Metoda 2: Korištenje online alata za konverziju

Postoje brojni online alati koji omogućuju konverziju Word dokumenata u PDF format. Jednostavno pretražite “konvertiranje Word u PDF online” i odaberite jedan od pouzdanih alata. Slijedite upute na web stranici za upload vašeg Word dokumenta i preuzimanje PDF verzije.

Konverzija Excel tablice u PDF format

Excel tablice sadrže važne podatke i ponekad će biti potrebno konvertirati ih u PDF format kako bi se očuvao njihov izgled i formatiranje. Evo nekoliko načina za konverziju Excel tablica u PDF format:

Metoda 1: Korištenje funkcije “Spremi kao” u Excelu

Otvorite svoju Excel tablicu, kliknite na “Datoteka” u gornjem lijevom kutu i odaberite “Spremi kao”. Zatim odaberite “PDF” iz padajućeg izbornika i kliknite na “Spremi”. Vaša Excel tablica će biti konvertirana u PDF format.

Metoda 2: Korištenje online alata za konverziju

Kao i kod konverzije Word dokumenata, možete koristiti online alate za konverziju Excel tablica u PDF format. Pretražite “konvertiranje Excel u PDF online” i odaberite pouzdan alat za konverziju. Slijedite upute na web stranici za upload vaše Excel tablice i preuzimanje PDF verzije.

Konverzija PowerPoint prezentacije u PDF format

PowerPoint prezentacije često se koriste za dijeljenje informacija i izlaganje. Ako želite konvertirati PowerPoint prezentaciju u PDF format, slijedite ove metode:

Metoda 1: Korištenje funkcije “Spremi kao” u PowerPointu

Otvorite svoju PowerPoint prezentaciju, kliknite na “Datoteka” u gornjem lijevom kutu i odaberite “Spremi kao”. Zatim odaberite “PDF” iz padajućeg izbornika i kliknite na “Spremi”. Vaša PowerPoint prezentacija će biti konvertirana u PDF format.

Metoda 2: Korištenje online alata za konverziju

Ako vam je potrebna brza konverzija PowerPoint prezentacije u PDF format, možete koristiti online alate za konverziju. Pretražite “konvertiranje PowerPoint u PDF online” i odaberite pouzdani alat za konverziju. Slijedite upute na web stranici za upload vaše PowerPoint prezentacije i preuzimanje PDF verzije.

Konvertiranje različitih vrsta dokumenata u PDF format može biti vrlo korisno kako biste osigurali kompatibilnost i pouzdanost vaših dokumenata. Slijedite gore navedene metode za konverziju Word dokumenata, Excel tablica i PowerPoint prezentacija u PDF format i dijelite ih bez brige o promjeni izgleda ili formatiranja.

Pitanja i odgovori:

Koje su mogućnosti za izradu PDF dokumenata?

Postoji nekoliko opcija za izradu PDF dokumenata. Možete koristiti specijalizirane softvere kao što su Adobe Acrobat, Nitro PDF ili Foxit PhantomPDF. Također postoji mogućnost izrade PDF dokumenata iz drugih formata, kao što su Word, Excel ili PowerPoint, pomoću ugrađenih funkcija tih programa.

Kako mogu konvertirati postojeći dokument u PDF format?

Da biste konvertirali postojeći dokument u PDF format, možete koristiti razne online alate ili softvere. Jedna od mogućnosti je korištenje online alata kao što je SmallPDF, gdje možete jednostavno povući i ispustiti dokument te zatim ga pretvoriti u PDF format. Također, većina programa poput Word-a, Excel-a ili PowerPoint-a ima mogućnost izrade PDF dokumenata izravno u programu.

Treba li mi poseban softver za otvaranje PDF dokumenata?

Ne, za otvaranje PDF dokumenata ne trebate poseban softver. Većina modernih web preglednika kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox ili Microsoft Edge podržavaju otvaranje PDF dokumenata bez dodatnih instalacija. Također, postoji i besplatni Adobe Acrobat Reader, koji je specijaliziran za otvaranje, čitanje i osnovne manipulacije PDF dokumentima.

Koje su prednosti korištenja PDF formata?

PDF format ima nekoliko prednosti u usporedbi s drugim formatima. Prvo, PDF dokumenti izgledaju jednako na svim uređajima i operacijskim sustavima, bez obzira na postavke fontova i raspored elemenata. Drugo, PDF format je pogodan za dijeljenje dokumenata jer se oni ne mogu jednostavno mijenjati. Također, PDF dokumenti često zauzimaju manje prostora na disku od drugih formata.