Kako urediti PDF dokument | Besplatni vodič za uređivanje PDF-a

Kako uređivati PDF dokument

Kako Urediti Pdf Dokument

PDF (Portable Document Format) je popularan i često korišten format za dijeljenje dokumenata na internetu. Međutim, ponekad može biti potrebno uređivati ili mijenjati PDF dokumente, a to može biti izazov. U ovom besplatnom vodiču ćemo vam pokazati nekoliko načina kako možete lako uređivati PDF dokumente.

Postoji nekoliko alata koji vam mogu pomoći da uređujete PDF dokumente:

 1. Adobe Acrobat: To je plaćeni softver koji je specifično dizajniran za uređivanje PDF dokumenata. Nudi mnoge napredne značajke, ali može biti skup za kupnju.
 2. Online alati: Postoje mnoge web stranice koje vam omogućuju da besplatno uređujete PDF dokumente online, kao što su SmallPDF, PDFescape i PDF Buddy.
 3. Besplatni softver: Možete pronaći besplatne programe poput PDF-XChange Editor, Foxit Reader i LibreOffice Draw koji imaju mogućnosti uređivanja PDF dokumenata.

Ovisno o vašim potrebama, odaberite alat koji vam najviše odgovara. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako koristiti Adobe Acrobat i neke od tih online alata za uređivanje PDF dokumenata.

Napomena: Prije nego što počnete uređivati ​​PDF dokument, uvijek biste trebali napraviti sigurnosnu kopiju originalnog dokumenta, kako biste ga mogli vratiti ako nešto pođe po zlu.

Kako urediti PDF dokument: Besplatni vodič za uređivanje PDF-a

U današnje vrijeme, rad s PDF dokumentima postao je uobičajena praksa. Bilo da želite uređivati postojeći PDF ili stvoriti novi, važno je imati alat koji će vam to omogućiti na brz i jednostavan način. U ovom besplatnom vodiču naučit ćete kako urediti PDF dokument koristeći nekoliko različitih alata.

1. Adobe Acrobat

Adobe Acrobat je jedan od najpopularnijih i najmoćnijih alata za uređivanje PDF dokumenata. Omogućuje vam da jednostavno uređujete postojeće tekste, dodajete grafike, slike i tablice, kao i da mijenjate raspored stranica. Također vam pruža mogućnost da dodate digitalne potpise i komentare.

2. Foxit Reader

Foxit Reader je još jedan popularan alat za uređivanje PDF dokumenata. Pruža slične funkcionalnosti kao Adobe Acrobat, ali je dostupan kao besplatna verzija. Omogućuje vam da dodajete ili brišete tekst, dodajete slike i grafike te mijenjate raspored stranica. Također podržava komentare i digitalne potpise.

3. Smallpdf

Smallpdf je online alat koji vam omogućuje uređivanje PDF dokumenata izravno preko web preglednika. Nudi vam brojne mogućnosti kao što su spajanje više PDF dokumenata, dijeljenje PDF-a na više datoteka, konverzija PDF-a u druge formate i mnoge druge. Možete čak i potpisivati PDF dokumente digitalnim potpisima.

4. PDF-XChange Editor

PDF-XChange Editor je još jedan popularan alat za uređivanje PDF dokumenata. Omogućuje vam da jednostavno dodate ili izbrišete tekst, koregirate pravopisne greške, mijenjate raspored stranica i dodajete grafike i slike. Također ima mogućnost da dodate komentare i digitalne potpise.

Ovi alati su samo neki od mnogih dostupnih za uređivanje PDF dokumenata. Odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i počnite uređivati svoje PDF dokumente danas!

Pregled uređivanja PDF dokumenata

PDF format je jedan od najčešće korišćenih formata za deljenje dokumenata na internetu i offline. U većini slučajeva, PDF dokumenti su samo za čitanje, ali ponekad možete želeti da izvršite neka uređivanja ili izmene na PDF dokumentu.

You might be interested:  Prosječna plaća tete u vrtiću

Postoji nekoliko različitih alata i programa koji vam omogućavaju uređivanje PDF dokumenata, od besplatnih online alata do naprednih softverskih programa. Evo nekoliko najčešćih načina za uređivanje PDF dokumenata:

1. Korišćenje online PDF uređivača

1. Korišćenje online PDF uređivača

Postoje mnogi besplatni online PDF uređivači koji vam omogućavaju da izvršite osnovna uređivanja na PDF dokumentima. Ovi alati vam omogućavaju da dodate ili uklonite tekst, slike, ili čak da obrišete stranice iz dokumenta. Jedan od popularnih online alata je “Smallpdf”.

2. Korišćenje specijalizovanih softverskih programa

Za naprednije uređivanje PDF dokumenata, možete razmotriti korišćenje specijalizovanih softverskih programa kao što je Adobe Acrobat ili Foxit PhantomPDF. Ovi programi vam omogućavaju da izvršite sve vrste uređivanja na PDF dokumentima, uključujući promene fontova, boja ili dodavanje kompleksnih elemenata kao što su obrazci i interaktivni elementi.

Napomena: Većina ovih programa ima besplatne probne verzije, ali za punu funkcionalnost možda ćete morati kupiti licencu.

3. Konverzija PDF-a u drugi format

Ako ne možete direktno uređivati PDF dokument, možete razmotriti konverziju PDF-a u drugi format koji vam omogućava uređivanje, kao što je Word dokument ili Excel tabela. Postoji niz alata i programa koji vam omogućavaju da konvertujete PDF dokumente u druge formate bez gubitka kvaliteta.

U svakom slučaju, pre uređivanja PDF dokumenata uvek je dobra ideja da napravite sigurnosnu kopiju originalnog dokumenta, kako biste se zaštitili od mogućih gubitaka ili grešaka.

Koraci za otvaranje PDF dokumenata

Ako želite otvoriti PDF dokument, slijedite ove korake:

 1. Pronađite PDF datoteku na svom računalu. Obično će se ovakve datoteke završavati sa “.pdf” ekstenzijom.

 2. Dvaput kliknite na PDF datoteku. Vaša računalna aplikacija za pregled PDF datoteka će se automatski pokrenuti i otvoriti dokument.

 3. Ako aplikacija ne pokrene automatski, možete desnom tipkom miša kliknuti na PDF datoteku i odabrati “Otvori sa”. Zatim odaberite aplikaciju za pregled PDF datoteka.

 4. Nakon otvaranja PDF dokumenta, možete koristiti gumbe za navigaciju, koristiti alatke za povećanje i smanjenje, kao i druge funkcije za čitanje i pregled dokumenta.

To su osnovni koraci za otvaranje PDF dokumenata. Sada možete uživati u čitanju ili uređivanju PDF datoteka na svom računalu.

Alati za uređivanje PDF dokumenata

Uređivanje PDF dokumenata postaje sve popularnije kako više ljudi prelazi na digitalne forme za čuvanje i deljenje dokumenata. Srećom, postoji nekoliko dobrih alata koji vam mogu pomoći u uređivanju PDF dokumenata, bez obzira na to da li želite dodavati tekst ili slike, uređivati postojeće elemente ili čak konvertovati PDF u druge formate. Ovde je nekoliko popularnih alata:

Adobe Acrobat

Adobe Acrobat je jedan od najpoznatijih programa za uređivanje PDF dokumenata. Ovaj program vam omogućava da dodajete i uklanjate tekst, slike i druge elemente, kao i da uređujete postojeće elemente. Takođe podržava konverziju PDF dokumenata u druge formate, kao što je Word ili Excel.

PDFelement

PDFelement je još jedan popularan alat za uređivanje PDF dokumenata. Ovaj program takođe nudi širok spektar mogućnosti za uređivanje, kao i napredne funkcije za štampanje, konverziju i deljenje dokumenata. Korisnički interfejs programa je jednostavan za korišćenje i intuitivan.

Ostali alati kao što su Smallpdf, Foxit PhantomPDF i Nitro PDF Editor takođe nude slične funkcionalnosti za uređivanje PDF dokumenata. Bez obzira na to koji alat odaberete, važno je da se upoznate s njegovim mogućnostima i funkcionalnostima kako biste iskoristili sve prednosti uređivanja PDF dokumenata.

Promjena teksta u PDF dokumentu

Uredjivanje PDF dokumenta može biti veoma korisno kada trebate izvršiti promjene u tekstu. Može se dogoditi da primjerice imate PDF dokument koji je skeniran ili koji nije moguće uređivati direktno. U takvim slučajevima, možete koristiti specijalizirane alate i softvere za promjenu teksta u PDF dokumentu.

Postoje razni načini kako promijeniti tekst u PDF dokumentu. Evo nekoliko metoda koje možete koristiti:

1. Korištenje softvera za uređivanje PDF-a

Postoje razni softveri dostupni na internetu koji vam omogućavaju da direktno uređujete tekst u PDF dokumentu. Ovi programi vam omogućavaju da odaberete tekst koji želite izmijeniti, da ga ispravite ili promijenite i da spremite dokument sa izmijenjenim tekstom.

You might be interested:  Prosječna plaća zaštitarа u Hrvatskoj

2. Korištenje OCR tehnologije

Ako imate skeniran PDF dokument koji nije moguće direktno uređivati, možete koristiti OCR (optičko prepoznavanje znakova) tehnologiju kako biste pretvorili tekst sa slike u uređivani tekst. Postoje razni OCR alati dostupni na internetu koji vam omogućavaju da konvertirate tekst sa slike u tekst koji možete uređivati.

Metoda Opis
Korištenje softvera za uređivanje PDF-a Omogućava direktno uređivanje teksta u PDF dokumentu
Korištenje OCR tehnologije Pretvara tekst sa slike u uređivani tekst

Kada koristite bilo koju od ovih metoda, važno je provjeriti da li je promjena teksta u PDF dokumentu ispravno izvršena. Preporučuje se da pregledate dokument nakon promjene kako biste se uvjerili da su sve izmijenjene informacije točne i da nije bilo nepoželjnih promjena u formatiranju dokumenta.

Promjena teksta u PDF dokumentu je korisna vještina koja vam može pomoći da izvršite potrebne izmjene u dokumentu bez potrebe za ponovnim stvaranjem ili printanjem dokumenta. Bilo da se radi o sitnim promjenama ili kompleksnijim izmjenama, ove metodologije će vam omogućiti da izvršite željene promjene i spremite ažurirani PDF dokument.

Dodavanje i brisanje stranica u PDF dokumentu

Kada radite s PDF dokumentima, često vam treba mogućnost dodavanja ili brisanja stranica. Srećom, postoje alati koji vam omogućavaju da jednostavno izvršite ove zadatke.

Dodavanje stranica

Da biste dodali stranicu u PDF dokument, možete koristiti alatku za uređivanje PDF-a. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite PDF dokument u alatki za uređivanje PDF-a.
 2. Pronađite mjesto u dokumentu gdje želite dodati novu stranicu.
 3. Kliknite na gumb “Dodaj stranicu” ili sličnu opciju.
 4. Odaberite opciju “Dodaj praznu stranicu” ili “Dodaj stranicu iz drugog PDF-a”.
 5. Ako dodajete praznu stranicu, možete je odmah urediti dodajući sadržaj, tekste, slike i druge elemente.
 6. Spremite promjene kao novi PDF dokument.

Brisanje stranica

Da biste izbrisali stranicu iz PDF dokumenta, koristite isti alat kao za dodavanje stranica. Slijedite ove korake:

 1. Otvorite PDF dokument u alatki za uređivanje PDF-a.
 2. Pronađite stranicu koju želite izbrisati.
 3. Kliknite desnim klikom na stranicu i odaberite opciju “Izbriši stranicu”.
 4. Potvrdite brisanje stranice ili odaberite opciju “Izbriši sve označene stranice” ako želite izbrisati više stranica.
 5. Spremite promjene kao novi PDF dokument.

Uređivanje PDF dokumenata nikad nije bilo jednostavnije. Slijedite ove korake za dodavanje ili brisanje stranica u vašem PDF dokumentu i brzo ćete dobiti željene rezultate.

Uređivanje slika u PDF dokumentu

Kada radite s PDF dokumentima, ponekad je potrebno urediti slike koje su uključene u dokument. Bilo da želite obrezati sliku, promijeniti njezinu veličinu, rotirati je ili primijeniti neki drugi efekt, postoji nekoliko alata i tehnika koje možete koristiti za uređivanje slika u PDF dokumentu.

Obrezivanje slike

Jedna od osnovnih tehnika za uređivanje slika u PDF dokumentu je obrezivanje slike. To vam omogućuje da odaberete određeni dio slike koji želite zadržati, a ostatak slike će biti izrezan. Da biste obrezali sliku, možete koristiti alate za uređivanje slika u PDF čitaču poput Adobe Acrobat ili online alata za uređivanje PDF-a.

Promjena veličine slike

Ako želite promijeniti veličinu slike u PDF dokumentu, možete koristiti alate za uređivanje slika u PDF čitaču ili online alate za uređivanje PDF-a. Ovi alati vam omogućuju da promijenite dimenzije slike prema svojim potrebama. Također možete promijeniti omjer širine i visine slike kako biste dobili željeni rezultat.

Uređivanje slika u PDF dokumentu može biti korisno u mnogim situacijama. Bez obzira trebate li promijeniti veličinu slike, obrezati je ili primijeniti neki drugi efekt, postoje alati i tehnike koje vam mogu pomoći pri uređivanju slika u PDF dokumentu.

Kako komprimirati PDF dokument

Ako imate veliki PDF dokument i želite ga komprimirati kako biste smanjili njegovu veličinu i olakšali njegovo širenje, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti.

Jedan od načina za komprimiranje PDF-a je korištenje online alata. Postoje mnoge web stranice koje vam omogućuju da prenesete svoj PDF dokument i komprimirate ga prije nego što ga preuzmete natrag. Ove stranice obično koriste algoritme za kompresiju koji smanjuju veličinu datoteke bez gubitka kvalitete. Jednostavno slijedite upute na web stranici kako biste prenijeli i komprimirali svoj PDF dokument.

You might be interested:  Uredba o visini naknade za uređenje voda

Također možete koristiti specijalizirani softver za kompresiju PDF-a. Ovi programi su obično jednostavni za korištenje i pružaju vam dodatne mogućnosti kao što su podešavanje razine kompresije i odabir određenih elemenata za kompresiju kao što su slike ili fontovi. Nakon što preuzmete i instalirate softver, jednostavno odaberite svoj PDF dokument i odaberite opciju za kompresiju datoteke.

Napomena: Prije nego što komprimirate svoj PDF dokument, svakako napravite sigurnosnu kopiju originalne datoteke kako biste izbjegli gubitak podataka ili problema.

Komprimiranjem PDF-a možete značajno smanjiti veličinu datoteke bez utjecaja na njezinu kvalitetu. To će vam pomoći da brže prenesete dokument, uštedite prostor na tvrdom disku i olakšate dijeljenje putem e-pošte ili weba. Isprobajte različite metode kompresije PDF-a kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara i optimizirajte iskustvo s PDF datotekama.

Spremanje i konverzija PDF dokumenata

Uređivanje PDF dokumenata ne bi bilo potpuno bez mogućnosti spremanja i konverzije u različite formate. Bez obzira trebate li sačuvati promjene koje ste napravili u PDF-u ili prebaciti sadržaj u drugi format, postoje alati koji vam mogu pomoći u tome.

Da biste spremljali promjene u PDF dokumentu, jednostavno kliknite na gumb “Spremi” u programu za uređivanje PDF-a. Nakon toga, odaberite željeni naziv i odredište za datoteku te kliknite na “U redu”. Vaš PDF dokument će biti spremljen s provedenim promjenama koje ste napravili.

Ako trebate konvertirati PDF dokument u drugi format, kao što su Word, Excel ili slika, također postoji nekoliko alata koji vam mogu pomoći u tome. Na internetu možete pronaći besplatne online alate za konverziju PDF dokumenata. Većina tih alata omogućuje vam jednostavno povlačenje i ispuštanje PDF datoteke na njihovu web stranicu, odabir formata u koji želite konvertirati i zatim preuzeti konvertiranu datoteku.

Kad konvertirate PDF dokument u drugi format, trebali biste imati na umu da se neke kompleksne značajke PDF-a možda neće točno prenijeti u drugi format. Na primjer, ako vaš PDF dokument sadrži složene tablice ili grafikone, mogu biti potrebne dodatne prilagodbe kako bi se ti elementi pravilno prikazali u drugom formatu.

Ukratko, spremanje i konverzija PDF dokumenata su ključni koraci u uređivanju PDF dokumenata. Jednostavno spremite promjene koje napravite u PDF-u i konvertirajte ga u drugi format ako je potrebno. Budite svjesni da se neke značajke PDF-a možda neće točno prenijeti u drugi format, pa provjerite je li konvertirani dokument zadovoljava vaše potrebe prije konačnog spremanja i distribuiranja.

Pitanja i odgovori:

Koje su mogućnosti za uređivanje PDF dokumenata?

Mogućnosti za uređivanje PDF dokumenata su različite i zavise od programa ili alata koji koristite. Na primer, neki od osnovnih načina za uređivanje PDF-a uključuju dodavanje ili brisanje teksta, uređivanje fontova, promjenu rasporeda stranica, dodavanje slika ili grafika i kreiranje interaktivnih obrazaca.

Koji su besplatni programi za uređivanje PDF dokumenata?

Postoji nekoliko besplatnih programa za uređivanje PDF dokumenata koji su dostupni na internetu. Neke od popularnih opcija su Adobe Acrobat Reader DC, Foxit Reader, PDF-XChange Editor i Sejda PDF Editor. Svaki od ovih programa ima svoje karakteristike i mogućnosti, pa je važno pronaći onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Kako dodati tekst u postojeći PDF dokument?

Dodavanje teksta u postojeći PDF dokument može se obaviti pomoću programa za uređivanje PDF-a. U većini programa, postoje alati za dodavanje teksta koji omogućavaju unošenje novog teksta na postojećim stranicama. Trebate otvoriti željeni PDF dokument, odabrati alat za dodavanje teksta i zatim kliknuti na mjesto na stranici gdje želite dodati tekst. Nakon što unesete tekst, možete ga dalje uređivati po potrebi.

Kako promijeniti raspored stranica u PDF dokumentu?

Promjena rasporeda stranica u PDF dokumentu takođe se može obaviti pomoću programa za uređivanje PDF-a. U većini programa, možete povući i ispustiti stranice kako biste promijenili njihov redoslijed. Također možete koristiti opciju “Reorder Pages” ili sl. da biste promijenili raspored stranica. U nekim programima, možete čak i izrezivati ​​i umetnuti stranice iz drugih PDF dokumenata da biste prilagodili raspored po želji.