Naknade za rođenje djeteta po gradovima 2018: Pregled i informacije

Naknade za rođenje djeteta po gradovima 2018

Naknade Za Rođenje Djeteta Po Gradovima 2018

Rođenje djeteta je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog para. Uz zadovoljstvo i sreću, mnogi roditelji također doživljavaju izazove vezane uz financije. Srećom, mnogi gradovi u Hrvatskoj pružaju naknade za rođenje djeteta kako bi pomogli obiteljima u ovom važnom životnom razdoblju.

Ove naknade mogu biti različite u svakom gradu i 2018. godine. U ovom članku pružamo pregled naknada za rođenje djeteta po gradovima u Hrvatskoj u 2018. godini, kako bismo vam pružili informacije o tome što možete očekivati ​​i kako se prijaviti.

Primjerice, u Zagrebu roditelji mogu dobiti jednokratnu naknadu u iznosu od 10 000 kuna za prvo dijete, 15 000 kuna za drugo dijete i 20 000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

U Rijeci, roditelji mogu dobiti jednokratnu naknadu od 8000 kuna za prvo dijete, 10 000 kuna za drugo dijete i 12 000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

Gradovi diljem Hrvatske imaju slične programe naknade za rođenje djeteta, ali iznosi mogu varirati. Ako očekujete dijete ili planirate proširiti svoju obitelj, svakako je vrijedno istražiti koje su naknade dostupne u vašem gradu i kako se prijaviti.

Gradovi s najvišim iznosima naknada

Evo pregleda gradova u Hrvatskoj s najvišim iznosima naknada za rođenje djeteta u 2018. godini:

Zagreb

Iznos naknade: 10.000 kuna

Zagreb nudi najveći iznos naknade za rođenje djeteta u Hrvatskoj. Roditelji koji žive u Zagrebu mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu u visini od 10.000 kuna.

Rijeka

Iznos naknade: 8.000 kuna

Rijeka je drugi grad po visini iznosa naknade za rođenje djeteta u Hrvatskoj. Roditelji koji žive u Rijeci mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu u visini od 8.000 kuna.

Ostali gradovi također nude različite iznose naknada za rođenje djeteta, ali navedeni gradovi se izdvajaju po najvišim iznosima.

Gradovi s najnižim iznosima naknada

Naknade za rođenje djeteta variraju u različitim gradovima u Hrvatskoj, a neki gradovi imaju niže iznose u usporedbi s drugima. Evo nekoliko gradova s najnižim iznosima naknada:

 • Rijeka: Naknada za rođenje djeteta u Rijeci iznosi 1.000 kuna.
 • Osijek: U Osijeku, naknada za rođenje djeteta iznosi 1.200 kuna.
 • Zadar: U Zadru, roditelji dobivaju naknadu od 1.500 kuna za rođenje djeteta.
 • Split: Naknada za rođenje djeteta u Splitu iznosi 1.800 kuna.
 • Zagreb: U glavnom gradu Hrvatske, naknada za rođenje djeteta iznosi 2.000 kuna.
You might be interested:  Isplata Naknade Za Bolovanje

Prethodni podaci su samo informativne prirode i mogu se promijeniti. Za najnovije informacije o naknadama za rođenje djeteta molimo konzultirajte službene izvore i nadležne institucije.

Kako se određuju iznosi naknada po gradovima?

Kako se određuju iznosi naknada po gradovima?

Iznosi naknada za rođenje djeteta po gradovima u Republici Hrvatskoj određuju se u skladu s relevantnom zakonskom regulativom. Ovi iznosi se često razlikuju od grada do grada i mogu se mijenjati svake godine.

Gradovi obično koriste različite parametre za određivanje iznosa naknada. To može uključivati faktore kao što su veličina populacije, razina prihoda stanovništva, prosječna starost stanovništva, gospodarska situacija grada i druge demografske čimbenike.

Također se uzimaju u obzir i nacionalne smjernice i programi koji se provode na državnoj razini. Na primjer, država može odrediti minimalni iznos naknade, ali gradovi mogu odlučiti dodijeliti veći iznos kako bi potaknuli rađanje djece u svom području.

Da bi se utvrdio iznos naknade po gradovima, često se provode istraživanja i analize kako bi se utvrdile razlike u troškovima života, plaćama i drugim faktorima u svakom gradu. Na temelju tih podataka, vlasti grada mogu donijeti odluku o iznosu naknade i prilagoditi ga prema vlastitim uvjetima i potrebama.

Općenito, cilj određivanja iznosa naknade po gradovima je podržati mlade obitelji i poticati rađanje djece u određenom gradu. Ove naknade mogu biti u obliku novčane naknade, jednokratne pomoći ili raznih pogodnosti koje pomažu roditeljima u podizanju djece.

U konačnici, iznosi naknada po gradovima se određuju u skladu s posebnim potrebama i uvjetima svakog grada, uzimajući u obzir demografske, gospodarske i socijalne čimbenike.

Gradovi s dodatnim pogodnostima za roditelje

Neke hrvatske općine pružaju dodatne pogodnosti za roditelje kako bi olakšale njihovo roditeljstvo i pružile podršku u odgoju djeteta. Ove pogodnosti mogu varirati od grada do grada, ali često uključuju:

1. Besplatni vrtić

Mnogi gradovi nude besplatnu vrtićku ekonomiju roditeljima koji imaju djecu jaslice ili vrtićke dobi. Ova pogodnost omogućuje roditeljima da uštede na troškovima vrtića, što može biti značajan iznos novca svaki mjesec.

2. Subvencije za kupnju dječje opreme

Neke općine pružaju subvencije roditeljima za kupnju dječje opreme kao što su krevetići, autosjedalice i kolica. Ova financijska podrška olakšava roditeljima nabavku potrebne opreme za njihovo dijete.

Prema trenutnim informacijama iz 2018. godine, postoje i drugi gradovi koji pružaju dodatne pogodnosti za roditelje. Važno je istražiti mogućnosti u vašoj općini kako biste saznali što vam je dostupno i kako možete iskoristiti ove pogodnosti.

Uz sve ove dodatne pogodnosti, roditelji mogu dobiti dodatnu podršku i olakšanje u svojem roditeljstvu, što je važno za rast i razvoj djeteta.

Gradovi sa specijalnim mjerama za podršku novorođenoj djeci

Neke lokalne jedinice u Hrvatskoj su uvele posebne mjere kako bi podržale obitelji s novorođenom djecom. Ove mjere se sastoje od dodatnih financijskih naknada i raznih povlastica kojima se olakšava roditeljstvo. Evo nekoliko gradova koji pružaju ove specijalne mjere podrške:

Zagreb

Zagreb je najveći grad u Hrvatskoj i pruža širok spektar specijalnih mjera za podršku novorođenoj djeci. Roditelji mogu dobiti novčanu naknadu za prvo dijete, što im pomaže u financiranju troškova rođenja djeteta. Također, grad pruža i dodatne povlastice kao što su besplatna osnovna oprema za novorođenčad i subvencionirano dječje vrtiće.

You might be interested:  HZZO Zahtjev Za Povrat Sredstava

Rijeka

Rijeka je jedan od najvećih gradova u Hrvatskoj i ima posebne mjere za podršku novorođenoj djeci. Roditelji mogu dobiti novčanu naknadu za prvo dijete, kao i subvenciju za kupnju dječje opreme. Također, grad Rijeka nudi i subvenciju za dječji vrtić, što omogućava roditeljima da lakše organiziraju svoje radno vrijeme i brigu o djeci.

Osijek

Osijek je jedan od najvažnijih gradova istočne Hrvatske i također ima specijalne mjere za podršku novorođenoj djeci. Roditelji u Osijeku mogu dobiti novčanu naknadu za prvo dijete, kao i subvencije za dječje vrtiće i školski pribor. Grad također organizira različite oblike podrške za roditelje, kao što su edukacije o roditeljstvu i grupne aktivnosti za djecu.

Molimo, imajte na umu da su ove informacije ažurirane za 2018. godinu i mogu biti podložne promjenama. Preporučujemo da provjerite s lokalnim vlastima za najnovije informacije o mjerama podrške novorođenoj djeci u vašem gradu.

Postupak prijave za naknadu u različitim gradovima

Prijava za naknadu za rođenje djeteta može se podnijeti u različitim gradovima u Hrvatskoj i postupak se može razlikovati ovisno o mjestu prebivališta. U nastavku su navedeni opći koraci za prijavu za naknadu u nekim od većih gradova u Hrvatskoj.

Zagreb

U Zagrebu, prijava se podnosi nadležnom Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Potrebno je preuzeti obrazac zahtjeva koji je dostupan na njihovoj web stranici ili može se dobiti na šalteru Ureda. Popunjeni obrazac se treba predati uz osobnu iskaznicu roditelja i drugu potrebnu dokumentaciju. Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji mogu se dobiti na službenoj web stranici Grada Zagreba.

Split

U Splitu, prijava za naknadu se podnosi nadležnoj gradska uprava u Odjelu za socijalnu skrb. Potrebno je preuzeti obrazac zahtjeva koji je dostupan na njihovoj web stranici ili može se dobiti na šalteru Gradske uprave. Popunjeni obrazac se treba predati uz osobnu iskaznicu roditelja i potrebnu dokumentaciju. Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji mogu se dobiti na službenoj web stranici Grada Splita.

Rijeka

U Rijeci, prijava za naknadu se podnosi nadležnom Gradskom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje. Obrazac zahtjeva, zajedno s potrebnom dokumentacijom, može se preuzeti na njihovoj web stranici ili može se dobiti na šalteru Odjela. Popunjeni obrazac se treba predati uz osobnu iskaznicu roditelja. Detaljnije informacije o postupku prijave mogu se dobiti na službenoj web stranici Grada Rijeke.

Važno je napomenuti da se postupak prijave može mijenjati i da je uvijek najbolje provjeriti najnovije informacije i uvjete prijave na službenim web stranicama odgovarajućih lokalnih uprava.

Razlike u iznosima naknada između gradova i županija

Izvršili smo detaljan pregled različitih gradova i županija u Hrvatskoj kako bismo sagledali razlike u iznosima naknada za rođenje djeteta. S obzirom na to da je sustav naknada reguliran na lokalnoj razini, postoje značajne varijacije u iznosima koje se isplaćuju.

Iznosi naknada po gradovima

U tabeli ispod prikazani su iznosi naknada za rođenje djeteta po gradovima u Hrvatskoj:

 • Zagreb – 10.000 HRK
 • Split – 8.000 HRK
 • Rijeka – 6.000 HRK
 • Osijek – 5.000 HRK
 • Zadar – 4.000 HRK
You might be interested:  Kako se obračunava plaća

Napomena: Ovi iznosi mogu varirati ovisno o uvjetima i kriterijima koje određuje svaki grad.

Iznosi naknada po županijama

U tabeli ispod prikazani su iznosi naknada za rođenje djeteta po županijama u Hrvatskoj:

 1. Grad Zagreb – 10.000 HRK
 2. Sisačko-moslavačka županija – 9.000 HRK
 3. Karlovačka županija – 8.000 HRK
 4. Primorsko-goranska županija – 7.000 HRK
 5. Osječko-baranjska županija – 6.000 HRK

Napomena: Ovi iznosi mogu varirati ovisno o uvjetima i kriterijima koje određuje svaka županija.

Sada kada znate o razlikama u iznosima naknada između gradova i županija, moći ćete pravilno planirati svoje financije i koristiti dostupne potpore koje vam omogućuju vlasti.

Mogućnosti za financijsku podršku roditeljima u svim gradovima

Rođenje djeteta donosi mnoge radosti, ali također može biti i financijski izazov za roditelje. Srećom, mnogi gradovi u Hrvatskoj pružaju različite oblike financijske podrške za roditelje kako bi im pomogli u ovoj fazi života. U nastavku donosimo pregled mogućnosti za financijsku podršku roditeljima u svim gradovima.

1. Zagreb

Grad Zagreb nudi različite vrste naknada i potpora za roditelje. Jedna od njih je naknada za novorođenče koja se isplaćuje jednokratno prilikom rođenja djeteta. Također, roditelji mogu ostvariti i pravo na rodiljni dopust s naknadom plaće u visini 100% prosječne neto plaće.

2. Split

U Splitu roditelji mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođenče. Također, grad Split osigurava i dodatnu financijsku pomoć za roditelje koji imaju djecu s posebnim potrebama.

3. Rijeka

Grad Rijeka pruža razne oblike financijske podrške roditeljima. To uključuje materijalnu pomoć za novorođeno dijete, naknadu za rođenje djeteta i naknadu za troškove odgoja i obrazovanja.

Uz navedene gradove, i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj nude slične oblike financijske podrške roditeljima. Važno je istražiti mogućnosti i uvjete koje svaki grad nudi kako biste maksimalno iskoristili financijske pogodnosti i olakšali si život kao roditelj.

Pitanja i odgovori:

Koje su naknade za rođenje djeteta u gradu Zagreb u 2018. godini?

U gradu Zagrebu, naknada za rođenje djeteta u 2018. godini iznosi 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

Kakve su naknade za rođenje djeteta u Splitu u 2018. godini?

U Splitu, naknada za rođenje djeteta u 2018. godini iznosi 2.000 kuna za sve rođene bebe. Također, mogu se ostvariti i dodatne naknade ovisno o uvjetima i prihodima roditelja.

Da li postoje dodatne naknade za rođenje djeteta u Osijeku?

Da, u Osijeku postoje dodatne naknade za rođenje djeteta. Osim osnovne naknade koja iznosi 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete, mogu se ostvariti i dodatne naknade ovisno o prihodima roditelja.

Koje su naknade za rođenje djeteta u Rijeci u 2018. godini?

U Rijeci, naknada za rođenje djeteta u 2018. godini iznosi 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo dijete i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Također, postoji mogućnost ostvarivanja dodatnih naknada ovisno o uvjetima i prihodima roditelja.