Obrasci zahtjev za sporazumni razvod braka - primjeri i upute

Obrasci zahtjeva za sporazumni razvod braka primjer

Obrasci Zahtjev Za Sporazumni Razvod Braka Primjer

Brakovi često završavaju razvodom, a jedna od metoda za okončanje braka je sporazumni razvod. Sporazumni razvod je situacija u kojoj oba bračna partnera dogovaraju o rastavi braka i svim pravnim pitanjima koja iz toga proizlaze. Da bi se pokrenuo sporazumni razvod braka, potrebno je podnijeti zahtjev odgovarajućem pravosudnom tijelu.

Ovaj članak pruža primjere i upute kako ispravno popuniti obrazce za sporazumni razvod braka. Također, dan je pregled osnovnih informacija koje bi trebale biti uključene u zahtjevu za razvod braka. Ovi primjeri i upute su osmišljeni kako bi olakšali proces sporazumnog razvoda i kako bi osigurali da su svi relevantni detalji uključeni u zahtjev.

Ako ste suočeni s potrebom za sporazumnim razvodom braka, ovaj članak će vam pružiti korisne informacije i smjernice koje će vam pomoći da to obavite što jednostavnije moguće. Budući da su zakoni o razvodu braka različiti u svakoj državi, preporučuje se traženje pravne pomoći kako biste bili sigurni da je sve ispravno i u skladu s lokalnim zakonima.

Zašto odabrati sporazumni razvod braka?

Sporazumni razvod braka može biti poželjan izbor za parove koji se slažu oko svih bitnih pitanja vezanih uz razvod. Ovaj oblik razvoda omogućuje brzu, jednostavnu i manje stresnu proceduru, bez dugotrajnih sudske borbe.

Jedna od glavnih prednosti sporazumnog razvoda je ušteda vremena i novca. Dok su ostali oblici razvoda često skupi i dugotrajni, sporazumni razvod braka može biti brz i relativno jeftin. Parovi mogu izbjeći troškove sudske borbe, advokata i drugih pravnih troškova.

Još jedna prednost sporazumnog razvoda je mogućnost očuvanja odnosa između supružnika. Budući da odluke o razvodu donose sami, parovi mogu zadržati komunikaciju i riješiti svoje probleme mirnim putem. Ovo može biti posebno važno ako par ima djecu, jer sporazumni razvod može pomoći u održavanju zdravih odnosa između roditelja.

Uz to, sporazumni razvod omogućuje parovima da zadrže kontrolu nad svojim životima i donose odluke koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Parovi mogu pregovarati o podjeli imovine, skrbništvu nad djecom, uzdržavanju i drugim pitanjima i postići sporazum koji oba partnera zadovoljava.

Prednosti sporazumnog razvoda braka:
Brza i jednostavna procedura
Ušteda vremena i novca
Očuvanje odnosa između supružnika
Zadržavanje kontrole nad životima

Ako parovi mogu postići sporazum o svim bitnim pitanjima, sporazumni razvod braka može biti odličan izbor koji olakšava proces razvoda i omogućuje parovima da započnu novu fazu svog života što je prije moguće.

Kada je potrebno podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka?

Zahtjev za sporazumni razvod braka podnosi se kada supružnici žele okončati brak na miran i dogovoran način. Ovaj oblik razvoda je moguć kada se supružnici slažu oko svih bitnih pitanja vezanih uz razvod, kao što su podjela imovine, roditeljsko skrbništvo i uzdržavanje djece.

You might be interested:  Prosječna Plaća Prodavača u Hrvatskoj

Sporazumni razvod braka može se podnijeti u bilo kojem trenutku nakon što supružnici donesu odluku o razvodu i postignu dogovor o svim relevantnim aspektima razvoda. Nema vremenskog ograničenja u kojem se zahtjev može podnijeti.

Ipak, preporučuje se da supružnici podnesu zahtjev za sporazumni razvod braka što je prije moguće, kako bi se postupak razvoda mogao provesti brzo i jednostavno.

Koje su prednosti sporazumnog razvoda braka?

Sporazumni razvod braka je postupak u kojem supružnici odlučuju zajednički okončati svoj brak, bez sudskog procesa. Ovaj oblik razvoda braka ima brojne prednosti u odnosu na sporove i sudski proces razvoda.

Jedna od glavnih prednosti sporazumnog razvoda braka je brzina procesa. Supružnici mogu sami definirati uvjete razvoda i sastaviti sporazum o podjeli imovine, skrbi za djecu i drugim pitanjima. Ovaj sporazum se potom predaje sudu na odobrenje. Ukoliko je sporazum dobro pripremljen i jasno definiran, sudski postupak u većini slučajeva traje kraće u usporedbi sa sporovima vezanim uz podjelu imovine i skrb o djeci.

Još jedna prednost sporazumnog razvoda braka je financijska ušteda. Sudski postupak razvoda braka može biti dugotrajan i skup, budući da supružnici moraju plaćati troškove odvjetnika, sudske takse i druge pravne usluge. U slučaju sporazumnog razvoda, supružnici mogu smanjiti troškove jer neće biti potrebe za dugim sudskim procesom i angažiranjem odvjetnika za zastupanje njihovih interesa.

Osim toga, sporazumni razvod braka pruža veću mogućnost za održavanje dobrih odnosa između supružnika nakon razvoda. Budući da supružnici sami sudjeluju u definiranju uvjeta razvoda i sporazuma, postoji veća šansa da se postigne kompromis i dogovor koji će zadovoljiti obje strane. Ovo može biti od velike važnosti, posebno ako supružnici imaju zajedničku djecu, jer će sporazum o skrbi za djecu biti temelj za daljnju suradnju i roditeljstvo nakon razvoda.

Ukratko, prednosti sporazumnog razvoda braka uključuju brzinu procesa, financijsku uštedu i veću mogućnost održavanja dobrih odnosa između supružnika nakon razvoda. Ovaj oblik razvoda braka pruža supružnicima veću kontrolu nad postupkom razvoda i mogućnost da sami definiraju svoje uvjete i sporazume.

Kako se ispunjava zahtjev za sporazumni razvod braka?

Dokument zahtjeva za sporazumni razvod braka može se ispuniti na sljedeći način:

1. U gornjem lijevom kutu obrasca napišite naziv suda koji će rješavati vaš slučaj.
2. Napišite točne podatke o podnositeljima zahtjeva, uključujući puna imena, prezimena, OIB, datum i mjesto rođenja, adresu stanovanja i kontaktni broj telefona.
3. Upišite podatke o bračnom statusu, uključujući datum sklapanja braka.
4. Ako imate maloljetnu djecu, napišite njihove podatke, uključujući imena, prezimena, OIB, datume i mjesta rođenja.
5. Ispunite podatke o imovini koja će se podijeliti, uključujući nekretnine, vozila, novac i druge vrijednosti.
6. Potpišite zahtjev i navedite datum kada je potpisana.

Nakon što ste ispunili obrazac zahtjeva za sporazumni razvod braka, preporučuje se da ga provjerite kako biste bili sigurni da su sve informacije točne. Zatim podnesite zahtjev sudu zajedno sa svim potrebnim dokumentima. Važno je imati na umu da su ovi zahtjevi samo primjeri i da se mogu razlikovati ovisno o lokalnom sudu i pravilima.

You might be interested:  Kolinda Razvod Forum

Koji su potrebni dokumenti za sporazumni razvod braka?

Koji su potrebni dokumenti za sporazumni razvod braka?

Za sporazumni razvod braka potrebno je dostaviti određene dokumente kako bi se postupak mogao pokrenuti i završiti na pravilan način. Evo popisa osnovnih dokumenata koji su potrebni:

1. Zahtjev za sporazumni razvod braka – ovo je osnovni dokument koji morate popuniti i potpisati zajedno s vašim supružnikom. U zahtjevu trebate navesti razloge za razvod braka i sva dogovorena pitanja kao što su podjela imovine, roditeljska skrb, alimentacija itd.

2. Izvadak iz matične knjige vjenčanih – ovo je dokaz da ste zakonito vjenčani.

3. Izvadak iz matične knjige rođenih djece (ako imate zajedničku djecu) – ovo je potrebno kako bi se utvrdilo ima li djece koja su pod zajedničkom roditeljskom skrbi.

4. Potvrda o prebivalištu – ovo je dokument koji potvrđuje vaše prebivalište. Potrebno je dostaviti potvrdu za oba supružnika.

5. Potvrda o uplati sudske pristojbe – za pokretanje postupka razvoda braka morate platiti određenu sudsku pristojbu. Potrebno je dostaviti potvrdu o uplati pristojbe zajedno s drugim dokumentima.

Napomena: Ovi dokumenti su općeniti, a može biti potrebno dostaviti i dodatne dokumente, ovisno o vašim specifičnim okolnostima i zakonodavstvu vaše zemlje.

Primjeri ispunjenih obrazaca za sporazumni razvod braka

Ovdje su nekoliko primjera ispunjenih obrazaca za sporazumni razvod braka. Ovi primjeri mogu vam pomoći pri pripremi vašeg vlastitog obrasca zahtjeva.

 • Obrazac 1:
 • Ime i prezime supruga 1: Ivan Ivanović

  Ime i prezime supruge 2: Ana Anić

  Datum sklapanja braka: 10. siječnja 2010.

  Datum odluke o razvodu: 15. rujna 2021.

 • Obrazac 2:
 • Ime i prezime supruga 1: Marko Marković

  Ime i prezime supruge 2: Petra Petrović

  Datum sklapanja braka: 5. svibnja 2015.

  Datum odluke o razvodu: 25. lipnja 2021.

Napomena: Ovo su samo primjeri ispunjenih obrazaca za sporazumni razvod braka. Molim vas da se posavjetujete sa svojim odvjetnikom kako biste dobili točne smjernice i obrasce za vaš slučaj.

Kako pravilno predati zahtjev za sporazumni razvod braka?

Da biste pravilno predali zahtjev za sporazumni razvod braka, slijedite sljedeće korake:

 • Pripremite prijedlog za sporazumni razvod braka u pisanom obliku. U prijedlogu navedite sve bitne informacije o vama i vašem supružniku.
 • Obvezno potpišite prijedlog za sporazumni razvod braka i provjerite da su oba supružnika potpisala.
 • Pripremite se za predaju zahtjeva. Osigurajte se da imate sve potrebne dokumente s vama, kao što su osobni dokumenti, vjenčani list, presliku rodne liste djece (ako je primjenjivo) i druge relevantne dokumente.
 • Predajte zahtjev za sporazumni razvod braka nadležnom sudu. Obratite se sudačkom uredu i zatražite informacije o postupku predaje zahtjeva za sporazumni razvod braka.
 • Platite pravne takse koje su potrebne za obradu vašeg zahtjeva.
 • Predajte sve potrebne dokumente i popunjeni prijedlog za sporazumni razvod braka nadležnom sudu. Osoblju suda možete postaviti pitanja o postupku, ako vam je potrebno dodatno objašnjenje.
 • Pratite upute suda u vezi sa sljedećim koracima u postupku razvoda.
You might be interested:  Odrezak Mirovine Online

Važno je da se pridržavate uputa suda i da predajete sve potrebne dokumente kako biste mogli završiti postupak razvoda braka sporazumno i bez problema.

Koliko traje proces sporazumnog razvoda braka?

Trajanje procesa sporazumnog razvoda braka može varirati ovisno o različitim faktorima. Međutim, uobičajeno je da sporazumni razvod braka traje manje vremena u odnosu na postupak koji se vodi pred sudom.

Prvi korak u procesu sporazumnog razvoda braka je podnošenje zajedničkog zahtjeva za razvod kod nadležnog matičara. Nakon podnošenja zahtjeva, par treba s matičarom dogovoriti termin za razvod braka, što u pravilu ne bi smjelo potrajati više od nekoliko tjedana.

Nakon razvoda braka kod matičara, par treba potpisati sporazum o podjeli imovine, skrbništvu nad djecom (ako ima) te visini alimentacije. Ova faza procesa može također varirati, ovisno o složenosti situacije i dvoje strana.

Konačna faza procesa sporazumnog razvoda braka je dostavljanje sporazuma nadležnom sudu radi provjere i donošenja konačne presude. Ovaj postupak obično traje nekoliko tjedana, ali može varirati ovisno o opterećenosti suda i drugim faktorima. Nakon što sud donese konačnu presudu, brak će biti službeno razveden.

Ukupno vreme potrebno za sporazumni razvod braka može biti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o situaciji i brzini kojom se par može dogovoriti o svim pitanjima vezanim za razvod.

Pitanja i odgovori:

Koja je svrha obrasca zahtjeva za sporazumni razvod braka?

Obrasce zahtjeva za sporazumni razvod braka koriste supružnici koji žele okončati svoj brak na miran i sporazuman način. Ti obrasci služe kao formalni dokumenti koji predstavljaju dogovor između supružnika o razvodu braka.

Koje informacije treba uključiti u zahtjev za sporazumni razvod braka?

Zahtjev za sporazumni razvod braka treba sadržavati osnovne informacije o supružnicima, kao što su njihova imena, adrese i osobne identifikacijske brojeve. Također treba navesti datum sklapanja braka i razloge za razvod. Osim toga, zahtjev bi trebao detaljno opisati dogovore o podjeli imovine, skrbi za djecu i financijskim obavezama.

Kako popuniti obrazac zahtjeva za sporazumni razvod braka?

Da biste popunili obrazac zahtjeva za sporazumni razvod braka, trebate ispravno ispuniti sva polja s traženim informacijama. Pažljivo pročitajte upute kako biste osigurali da sve informacije budu točne i potpune. Nakon što popunite obrazac, potpišite ga i dostavite ga nadležnom sudu zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom.

Koliko dugo traje proces sporazumnog razvoda braka?

Vrijeme trajanja procesa sporazumnog razvoda braka može varirati ovisno o sudu i trenutnom opterećenju suda. U nekim slučajevima, proces se može završiti vrlo brzo, dok u drugim slučajevima može potrajati nekoliko mjeseci. Važno je imati na umu da sporazumni razvod braka obično traje kraće od spornog razvoda.

Treba li me sudska pristojba za sporazumni razvod braka?

Da, za sporazumni razvod braka obično treba platiti sudska pristojba. Visina sudske pristojbe može se razlikovati ovisno o sudu i državi. Prije podnošenja zahtjeva, provjerite s nadležnim sudom kako biste saznali točan iznos sudske pristojbe i načine plaćanja.