Obrazac za dio obiteljske mirovine: upute i primjeri - [имя_сайта]

Obrazac za dio obiteljske mirovine

Obrazac Za Dio Obiteljske Mirovine

Obrazac za dio obiteljske mirovine je dokument koji osigurava pravično i sustavno dijeljenje obiteljske mirovine između supružnika nakon smrti jednog od njih. Ovaj obrazac pruža upute i primjere kako ispravno popuniti obrazac kako bi se osiguralo da se mirovina raspodjeljuje u skladu sa zakonom.

Da biste ispravno popunili obrazac za dio obiteljske mirovine, važno je slijediti upute koje se nalaze na obrascu. To uključuje pravilno popunjavanje osobnih podataka, podataka o preminulom supružniku te podataka o supružniku koji traži mirovinu. Također je važno priložiti sve potrebne dokumente koji potvrđuju pravo na obiteljsku mirovinu, kao što su izvodi iz matične knjige umrlih, vjenčanih ili rođenih.

Ovaj obrazac može biti kompliciran za neke ljude, stoga je vrlo korisno koristiti primjere koje pruža. Primjeri vam mogu pomoći da bolje razumijete kako popuniti određene dijelove obrasca te pružiti smjernice o tome što je potrebno uključiti u svaku stavku. Uz primjere i upute, obrazac za dio obiteljske mirovine postaje mnogo jednostavniji za popunjavanje i osigurava visoku razinu točnosti i usklađenosti s relevantnim propisima.

S obzirom na važnost ovog obrasca za pravednu raspodjelu obiteljske mirovine, važno je biti temeljit i pažljiv prilikom popunjavanja. Obrascu treba pristupiti s poštovanjem prema preminulom supružniku i marljivo ispuniti sve potrebne informacije. U suprotnom, mirovina može biti pogrešno raspoređena ili odbijena, što može dovesti do financijskih poteškoća za preživjelog supružnika. Stoga, koristite upute i primjere kako biste pravilno popunili obrazac za dio obiteljske mirovine i osigurali pravednu raspodjelu mirovine u skladu s vašim pravima.

Obrazac za dio obiteljske mirovine

Obrazac za dio obiteljske mirovine je dokument koji se koristi za prijavu i zahtjev za ostvarivanje prava na dio mirovine u slučaju smrti člana obitelji koji je bio umirovljenik. Ovaj obrazac je obavezan za sve članove obitelji koji žele ostvariti svoje pravo na dio mirovine preminule osobe.

Dio obiteljske mirovine se ostvaruje na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, koji regulira uvjete i postupke za ostvarivanje prava na mirovinu. Obiteljska mirovina se isplaćuje članovima obitelji umirovljenika koji su ostali bez izdržavatelja zbog smrti umirovljenika.

You might be interested:  Plaća U Eurima

Da biste ispravno ispunili obrazac za dio obiteljske mirovine, slijedite sljedeće korake:

 1. Preuzmite obrazac sa službene web stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 2. Ispunite sve tražene podatke na obrascu, kao što su osobni podaci o preminulom umirovljeniku i članovima obitelji, relevantne informacije o mirovini i ostalim primanjima, te potrebnu dokumentaciju koja je propisana.
 3. Potvrdu o smrti umirovljenika zatražite kod nadležne službe za evidenciju umrlih i priložite je uz ispunjeni obrazac.
 4. Obrazac zajedno s potrebnim dokumentima dostavite na adresu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u roku koji je propisan.
 5. Po dostavljanju zahtjeva, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će provesti postupak i donijeti odluku o priznavanju prava na dio obiteljske mirovine.

Važno je istaknuti da je obrazac za dio obiteljske mirovine potrebno ispravno i potpuno ispuniti kako bi se izbjegli mogući nepotrebni problemi ili odgode u procesu ostvarivanja prava. Ako imate pitanja ili vam treba dodatne informacije, možete se obratiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje ili provjeriti njihovu službenu web stranicu.

Upute za popunjavanje obrasca

Kako biste ispravno popunili obrazac za dio obiteljske mirovine, slijedite sljedeće korake:

 1. Korak 1: Na vrhu obrasca upišite svoje osobne podatke, kao što su ime, prezime, adresa prebivališta i OIB.
 2. Korak 2: Na prvoj stranici obrasca, odaberite okvir pored “Dio obiteljske mirovine” ako ispunjavate uvjete za ostvarivanje tog prava.
 3. Korak 3: U sljedećem dijelu obrasca, upišite podatke o preminulom članu obitelji za kojeg želite ostvariti dio obiteljske mirovine. Navesti ćete njegovo ime, prezime, OIB, datum rođenja, datum smrti i odnos s vama (npr. roditelj, supružnik).
 4. Korak 4: Nakon toga, slijedi popis vaših vlastitih osobnih podataka, kao što su ime, prezime, datum rođenja, OIB i adresa prebivališta.
 5. Korak 5: Na kraju obrasca, potpišite i upišite datum popunjavanja obrasca.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice prilikom popunjavanja obrasca, obratite se nadležnoj službi koja će vam pružiti potrebne informacije i pomoć.

Primjeri ispunjenog obrasca

Evo nekoliko primjera ispunjenog obrasca za dio obiteljske mirovine:

Primjer 1

Ispitanik: Ivan Ivanović

Spol: Muški

Broj mirovine: 123456789

Datum rođenja: 01.01.1975.

Datum smrti: 15.05.2021.

Ime i prezime preminulog člana obitelji: Ana Ivanović

Datum smrti preminulog člana obitelji: 01.01.2021.

Uzrok smrti preminulog člana obitelji: Srčani udar

Primjer 2

Ispitanik: Marta Marković

Spol: Ženski

Broj mirovine: 987654321

Datum rođenja: 15.07.1960.

Datum smrti: 02.03.2021.

Ime i prezime preminulog člana obitelji: Dražen Marković

Datum smrti preminulog člana obitelji: 01.03.2021.

Uzrok smrti preminulog člana obitelji: Rak pluća

Napomena: Ovi primjeri služe samo kao ilustracija ispunjenog obrasca i ne trebaju se koristiti kao stvarni podaci.

Koja dokumentacija je potrebna

Za podnošenje zahtjeva za dio obiteljske mirovine, potrebno je prikupiti sljedeću dokumentaciju:

Dokumentacija koju trebate dostaviti

1. Zahtjev za dio obiteljske mirovine
2. Kopija osobne iskaznice
3. Rodni list umrlog osiguranika
4. Umjetnička mapa u kojoj su prikazani svi članovi obitelji
5. Presliku bračne isprave
6. Presliku smrtnog lista osiguranika
7. Presliku osobnih dokumenata svih članova obitelji
You might be interested:  Zahtjev za stalni boravak u RH

Dodatna dokumentacija

Osim navedene dokumentacije, u nekim slučajevima moguće je da će biti potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju kao što su:

 • Potvrda o invalidnosti članova obitelji
 • Potvrda o statusu nezaposlenosti
 • Potvrda o udovstvu

Preporučujemo da prije podnošenja zahtjeva kontaktirate nadležno mirovinsko tijelo kako biste dobili detaljnije upute o potrebnoj dokumentaciji za vaš specifični slučaj.

Kako predati obrazac

Da biste predali obrazac za dio obiteljske mirovine, slijedite ove korake:

1. Ispunite obrazac

Preuzmite obrazac sa službene stranice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Pažljivo ispunite sve tražene podatke na obrascu. Budite sigurni da provjerite pravopis i gramatiku kako biste izbjegli greške.

2. Prikupite potrebne dokumente

2. Prikupite potrebne dokumente

Prije nego što predajete obrazac, provjerite trebate li priložiti neke dodatne dokumente. Na primjer, možda će vam trebati kopija vaše osobne iskaznice, matične knjige rođenih ili drugih relevantnih dokumenata. Provjerite popis potrebnih dokumenata na obrascu i osigurajte da imate sve što je potrebno pri ruci.

3. Predajte obrazac

Kada obrazac bude ispunjen i svi potrebni dokumenti prikupljeni, možete ga predati osobno na najbližem područnom uredu mirovinskog osiguranja ili ga poslati poštom na odgovarajuću adresu. Ako ga predajete osobno, budite sigurni da je netko na šalteru primio i carinski odgovarajući potvrdu o prijemu.

Nakon toga, obrazac će biti obrađen i primit ćete obavijest o ishodu vašeg zahtjeva. Ako ima bilo kakvih nedoumica ili pitanja, uvijek možete kontaktirati mirovinsko osiguranje za potrebne informacije.

Napomena: Obrasci za dio obiteljske mirovine mogu se mijenjati tijekom vremena, stoga je važno uvijek koristiti najnoviju verziju obrasca koja je dostupna na službenim stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Koliko dugo traje proces

Trajanje procesa za ostvarivanje dijela obiteljske mirovine može varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su kompleksnost slučaja, dostupnost potrebne dokumentacije i opterećenost institucija. Uobičajeno vrijeme trajanja procesa može biti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Kako bi proces bio što brži i efikasniji, važno je pravilno ispuniti i dostaviti potrebne obrasce i dokumentaciju. Potrebna dokumentacija može uključivati izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili umrlih, potvrde o radnom stažu i primanjima te druge relevantne dokumente.

Nakon podnošenja zahtjeva, institucija koja je zadužena za obradu zahtjeva će provjeriti dostavljenu dokumentaciju i provesti potrebne analize. Ukoliko postoje nejasnoće ili nedostaci u dokumentaciji, može biti potrebno dodatno vrijeme za dopunu ili ispravak podneska.

Kako biste dobili što točniju informaciju o očekivanom vremenu trajanja procesa, možete se obratiti nadležnoj instituciji koja će vam pružiti dodatne informacije o trenutnom opterećenju i vašem slučaju.

Najčešće postavljena pitanja

 • Koje dokumente trebam priložiti uz obrazac za dio obiteljske mirovine?
 • Kako popuniti obrazac za dio obiteljske mirovine?
 • Koliko vremena je potrebno za obradu zahtjeva za dio obiteljske mirovine?
 • Moram li biti zaposlen/a da bih ostvario/la pravo na dio obiteljske mirovine?
 • Mogu li podnijeti zahtjev za dio obiteljske mirovine elektronički?
You might be interested:  Kako podnijeti zahtjev za razvod braka

Ako imate dodatna pitanja koja nisu obuhvaćena ovim popisom, slobodno nas kontaktirajte putem našeg kontakt obrasca ili telefonski. Naša korisnička služba će vam rado pomoći i pružiti odgovore na sva vaša pitanja.

Kontaktiranje nadležnih službi

Ako imate bilo kakva pitanja ili trebate pomoć u vezi sa zahtjevom za dio obiteljske mirovine, možete se obratiti nadležnim službama. Ovdje su dostupne kontakte i informacije o tim službama:

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Adresa: Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb

Telefon: +385 1 555 5555

E-mail: [email protected]

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Adresa: Ulica Janka Draškovića 9, 10000 Zagreb

Telefon: +385 1 555 5555

E-mail: [email protected]

Porezna uprava

Adresa: Ulica grada Vukovara 72, 10000 Zagreb

Telefon: +385 1 555 5555

E-mail: [email protected]

Ukoliko imate hitna pitanja ili je situacija hitna, preporučamo da nazovete telefonski broj naveden za svaku službu. Molimo vas da budete strpljivi tijekom poziva, jer može biti gužva.

Također možete posjetiti internetske stranice navedenih službi kako biste pronašli dodatne informacije ili korisne obrasce i dokumente koji vam mogu biti potrebni pri podnošenju zahtjeva.

Važno je kontaktirati nadležne službe kako biste dobili pravovremene i točne informacije o postupku i dokumentaciji potrebnoj za dio obiteljske mirovine.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu dobiti obrazac za dio obiteljske mirovine?

Obrazac možete preuzeti s naše web stranice u odjeljku “Dokumenti za preuzimanje”. Također, možete otići u lokalni ured mirovinskog osiguranja i zatražiti obrazac osobno.

Koje su upute za ispunjavanje obrasca za dio obiteljske mirovine?

Prilikom ispunjavanja obrasca za dio obiteljske mirovine potrebno je dati točne osobne podatke, uključujući ime, prezime, OIB, datum rođenja, broj mirovinskog osiguranja, podatke o preminulom članu obitelji i ostale relevantne informacije. Obratite pažnju na upute koje su navedene na obrascu i pažljivo provjerite da ste ispravno popunili sve rubrike.

Koje dokaze treba priložiti uz obrazac za dio obiteljske mirovine?

Uz obrazac za dio obiteljske mirovine trebate priložiti kopiju umrlice preminulog člana obitelji, kopiju važeće osobne isprave, kao i potvrdu o prebivalištu. Također, možda će vam biti potrebni i drugi dokazi o bračnom statusu, uzdržavanju ili drugim relevantnim činjenicama koje podržavaju zahtjev za dio obiteljske mirovine. Provjerite dodatne zahtjeve i dokumente koje trebate priložiti u lokalnom uredu mirovinskog osiguranja.

Kako dobivam obiteljsku mirovinu temeljem ovog obrasca?

Nakon što ispunite obrazac za dio obiteljske mirovine i priložite potrebne dokaze, trebate ga predati na odgovarajućem mjestu. Vaš zahtjev će biti obrađen i pregledan kako bi se utvrdila vaša pravo na obiteljsku mirovinu. Ako je vaš zahtjev odobren, počet ćete primati mjesečna primanja temeljem odobrenog dijela obiteljske mirovine.