Porodiljne Naknade 2016: Sve što trebate znati o porodiljnim naknadama ove godine

Porodiljne naknade 2016

Porodiljne Naknade 2016

Porodiljne naknade su važan dio socijalne zaštite za trudnice i majke koji žive i rade u Hrvatskoj. Ove godine, postoje različite promjene i novosti u vezi s porodiljnim naknadama koje je važno znati. U ovom članku ćemo vam pružiti sve informacije koje trebate kako biste bili informirani i mogli iskoristiti svoja prava.

Jedna od ključnih promjena ove godine je iznos porodiljnih naknada. Pravo na naknadu iznosi 100% prosječne plaće, ali ne može biti manje od minimalne plaće. Osim toga, maksimalni iznos porodiljnih naknada je također ograničen. Ove izmjene stupile su na snagu kako bi se osiguralo da trudnice i majke primaju pravičnu naknadu koja odgovara njihovoj radnoj situaciji.

Uz to, postoji nekoliko dodatnih uvjeta koje trebate ispunjavati kako biste ostvarili pravo na porodiljne naknade. Na primjer, morate biti zaposleni i imati prijavljen radni odnos najmanje devet mjeseci prije očekivanog rođenja djeteta. Osim toga, trebate dostaviti odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje trudnoću i radni odnos.

Važno je napomenuti da je pravo na porodiljne naknade ograničeno i traje određeno vrijeme. Nakon što završite pravo na porodiljne naknade, postoji mogućnost ostvarivanja prava na roditeljski dopust. Roditeljski dopust također podliježe određenim pravilima i uvjetima koji se razlikuju ovisno o zaposleničkom statusu.

Ukratko, da biste pravilno iskoristili svoja prava na porodiljne naknade ove godine, trebate biti svjesni promjena i zahtjeva koji se od vas očekuju. Pravovremeno prikupite potrebnu dokumentaciju i raspitajte se kod nadležnih institucija kako biste osigurali da dobijete pravičnu i pravovremenu podršku tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta.

Koje su porodiljne naknade?

Porodiljne naknade su financijska pomoć koju država pruža trudnicama, majkama i roditeljima tijekom perioda trudnoće, porođaja i roditeljskog dopusta. Ove naknade se isplaćuju kako bi se pomoglo obiteljima u pokrivanju troškova života tijekom ovog razdoblja.

Porodiljne naknade uključuju različite vrste pomoći, uključujući:

 • Trudničku naknadu – koja se isplaćuje trudnicama tijekom perioda trudnoće kako bi im pomogla pokriti dodatne troškove i osigurala financijsku sigurnost.
 • Porodiljni dopust – koji pruža majkama pravo na odsustvo s posla tijekom perioda porođaja i oporavak nakon porođaja.
 • Roditeljski dopust – koji omogućuje roditeljima da se oduzmu s posla kako bi se brinuli o svom djetetu tijekom prvih godina života.
 • Porodiljne i roditeljske naknade – koje se isplaćuju majkama ili roditeljima tijekom razdoblja porodiljnog ili roditeljskog dopusta kako bi im pomogle u pokrivanju osnovnih životnih troškova.
You might be interested:  Zahtjev za donaciju primjer - Primjeri i korisni savjeti za pisanje efektivnog zahtjeva za donaciju

Važno je napomenuti da porodiljne naknade mogu varirati ovisno o zakonodavstvu i politikama države. U Hrvatskoj, prava na porodiljne naknade reguliraju se Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji određuje uvjete i iznose naknada koje su dostupne obiteljima.

Ko ima pravo na porodiljne naknade?

Porodiljne naknade su socijalni dodaci koje su namenjene trudnicama i porodiljama u Hrvatskoj. Da biste stekli pravo na porodiljne naknade, morate ispunjavati određene uslove. Evo ko ima pravo na porodiljne naknade:

Trudnice

Trudnice imaju pravo na porodiljne naknade ako su u radnom odnosu ili su samostalne preduzetnice. Takođe, trudnice koje su nezaposlene, ali su imale radni odnos ili su bile samostalne preduzetnice u poslednja 24 meseca, takođe imaju pravo na porodiljne naknade.

Porodilje

Porodilje imaju pravo na porodiljne naknade ako su imale radni odnos ili su bile samostalne preduzetnice u poslednja 24 meseca pre porođaja. Takođe, porodilje koje su nezaposlene, ali su imale radni odnos ili su bile samostalne preduzetnice u istom periodu, takođe imaju pravo na porodiljne naknade.

Ukoliko se nalazite u jednoj od ovih kategorija, možete se prijaviti za porodiljne naknade kako biste ostvarili svoja prava. Neophodno je da proverite svoje uslove i prava kod nadležnih institucija kako biste bili sigurni da ispunjavate sve neophodne uslove.

Koliko traje porodiljni dopust?

Duljina trajanja porodiljnog dopusta ovisi o nekoliko faktora, uključujući i zakonske odredbe, primateljsko pravo i odluku same majke.

Prema Zakonu o radu u Republici Hrvatskoj, žene imaju pravo na porodiljni dopust u trajanju od minimalno 4 mjeseca i maksimalno 1 godine. Majka može odlučiti koliko dugo će koristiti porodiljni dopust unutar ovog raspona.

Ukoliko se majka odluči za minimalno trajanje porodiljnog dopusta od 4 mjeseca, naknadu će primati u punom iznosu. Ako se majka odluči za dulje trajanje, naknada će se smanjivati prema određenom postotku.

Uz to, porodiljni dopust se može produžiti u nekim slučajevima, kao što su prijevremeni porod, višeplodna trudnoća ili dijete s posebnim potrebama. U takvim slučajevima, majka može zatražiti dodatne mjesece porodiljnog dopusta.

Savjeti za planiranje trajanja porodiljnog dopusta

 • Razgovarajte s poslodavcem o vašem planu za porodiljni dopust i dogovorite se oko detalja.
 • Istražite sve mogućnosti za produženje porodiljnog dopusta ako se nalazite u posebnim okolnostima.
 • Razmislite o financijskom aspektu i budžetiranju tijekom porodiljnog dopusta.
 • Razgovarajte s drugim majkama i tražite savjete i informacije o njihovim iskustvima s porodiljnim dopustom.

Koliki je iznos porodiljnih naknada?

Iznos porodiljnih naknada ovisi o različitim čimbenicima, kao što su visina plaće, trajanje porodiljnog dopusta i broj djece koje majka ima.

Iznos porodiljnih naknada za prvo dijete

Za majke koje imaju prvo dijete, iznos porodiljne naknade iznosi 100% prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća se odnosi na posljednja tri mjeseca prije trudnoće.

Iznos porodiljnih naknada za drugo dijete

Iznos porodiljnih naknada za drugo dijete

Za majke koje imaju drugo dijete, iznos porodiljne naknade također iznosi 100% prosječne neto plaće. Međutim, ako je razmak između djece kraći od tri godine, iznos porodiljne naknade za drugo dijete može biti veći.

You might be interested:  Bilić Erić Plaća: Sve što trebate znati

Ukoliko je razmak između djece kraći od tri godine, iznos porodiljne naknade za drugo dijete iznosi 120% prosječne neto plaće.

Iznos porodiljnih naknada za treće dijete i svako sljedeće dijete

Za majke koje imaju treće dijete i svako sljedeće dijete, iznos porodiljne naknade iznosi 150% prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

U svim slučajevima, maksimalni iznos porodiljne naknade ne može prelaziti 7.500 kuna.

Također, vrijedi napomenuti da su iznosi porodiljnih naknada podložni promjenama te je uvijek preporučljivo provjeriti najnovije informacije i propise kod nadležnih institucija.

Kako se podnosi zahtjev za porodiljne naknade?

Podnošenje zahtjeva za porodiljne naknade je relativno jednostavan proces. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste podnijeli zahtjev:

 1. Kontaktirajte svoje lokalno tijelo koje se bavi porodiljnim naknadama kako biste saznali sve dokumente i informacije koje će vam biti potrebne za podnošenje zahtjeva.

 2. Pripremite sve potrebne dokumente, uključujući osobne dokumente, potvrde o trudnoći i rodilištu, kao i zahtjev za naknadu.

 3. Popunite zahtjev za porodiljne naknade s relevantnim podacima, uključujući informacije o vašem radnom mjestu, trajanju trudnoće i planiranim datumima trudnoće i poroda.

 4. Prikupite sve potrebne potvrde i dokumente koje će tijelo s porodiljnim naknadama tražiti kao dokaz.

 5. Predajte svoj zahtjev i dokumente na odgovarajuću adresu ili tijelo s porodiljnim naknadama.

 6. Pratite status svog zahtjeva i budite strpljivi dok se proces obrađuje. Možda će biti potrebno neko vrijeme prije nego što dobijete odgovor i odobrenje za naknadu.

 7. Ako je vaš zahtjev odobren, možete očekivati ​​da ćete dobiti porodiljnu naknadu na svoj bankovni račun prema dogovorjenim uvjetima i vremenskim rokovima.

Važno je da slijedite sve upute i pravila tijela s porodiljnim naknadama kako biste osigurali da vaš zahtjev bude što je moguće glatko i brzo odobren.

Kakva je procedura za isplatu porodiljnih naknada?

Zahtjev za isplatu porodiljnih naknada može se podnijeti nakon što žena rodi dijete i dobije rodiljni dopust. Procedura za isplatu porodiljnih naknada uključuje sljedeće korake:

 1. Podnošenje zahtjeva: Nakon rođenja djeteta, majka ili otac trebaju podnijeti zahtjev za isplatu porodiljnih naknada. Zahtjev se podnosi u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema mjestu stanovanja.
 2. Potrebna dokumentacija: Uz zahtjev treba priložiti određenu dokumentaciju, uključujući rodni list djeteta, potvrdu o radnom stažu roditelja, potvrdu o ispunjavanju uvjeta za ostvarivanje porodiljnih naknada i druge relevantne dokumente.
 3. Pregled i obrada zahtjeva: HZZO će pregledati podneseni zahtjev i priloženu dokumentaciju te provjeriti jesu li ispunjeni svi uvjeti za isplatu porodiljnih naknada.
 4. Odluka o isplati: Nakon pregleda zahtjeva, HZZO će donijeti odluku o isplati porodiljnih naknada. Ako su ispunjeni svi uvjeti, isplata će biti odobrena.
 5. Isplata porodiljnih naknada: Nakon odobrenja isplate, HZZO će izvršiti isplatu porodiljnih naknada na račun majke ili oca djeteta.

Važno je napomenuti da je postupak isplate porodiljnih naknada podložan određenim zakonskim propisima i pravilima, stoga je važno pažljivo pratiti sve upute i osigurati potrebnu dokumentaciju.

Procedura za isplatu porodiljnih naknada može se razlikovati ovisno o pojedinim situacijama i okolnostima, stoga se preporučuje konzultirati se s HZZO-om ili relevantnim institucijama kako bi se dobile točne informacije o postupku isplate i dokumentaciji koja je potrebna.

You might be interested:  Zagrebačka prosječna plaća

Koje su mogućnosti za dodatne naknade?

Porodiljne naknade uključuju osnovnu naknadu koju isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, ali postoje i mogućnosti za dobivanje dodatnih naknada.

1. Dodatna naknada za višeplodnu trudnoću

U slučaju da očekujete blizance, trojke ili više djece, imate pravo na dodatnu naknadu. Ova naknada se isplaćuje kao dodatak na osnovnu naknadu i iznosi određeni postotak osnovne naknade za svako dodatno dijete.

2. Naknada za majke samohraniteljice

Majke koje su same odgojile dijete ili trudnice koje nemaju partnera imaju pravo na posebnu naknadu. Ova naknada je iznos koji se isplaćuje kao pomoć majkama koje su same odgovorne za odgoj djeteta.

Detaljnije informacije o mogućnostima za dodatne naknade možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Dodatak Vrsta naknade
Dodatna naknada za višeplodnu trudnoću Dodatak na osnovnu naknadu
Naknada za majke samohraniteljice Posebna naknada

Šta se dešava ako se promijeni zakon o porodiljnim naknadama?

U slučaju da se promijeni zakon o porodiljnim naknadama, moguće su promjene u iznosima, uslovima i dužini isplate naknada. Ove promjene bi mogle utjecati na sve buduće majke koje planiraju da zatrudne ili već imaju termin porođaja zakazan nakon stupanja novog zakona na snagu.

Promjene u iznosima naknada

Jedna moguća promjena može biti povećanje ili smanjenje iznosa porodiljnih naknada. Nova pravila mogu uspostaviti nove tarife ili iznose koji bi bili primjenjivi na sve majke. Također, postoji mogućnost da se utvrde limiti ili pragovi za maksimalni iznos naknade koji se može isplatiti.

Promjene u uslovima i dužini isplate

Druga moguća promjena može biti u vezi uslova i dužine isplate porodiljnih naknada. Novi zakon može uvesti nove uslove koje moraju ispunjavati majke da bi bile kvalifikovane za prijavljivanje naknada, kao i produžiti ili skratiti vrijeme trajanja isplate.

Stručnjaci preporučuju da sve trudnice i porodilje prate vijesti o porezu kako bi ostale informirane o eventualnim promjenama u politici i zakonodavstvu. Također se preporučuje da se konsultuju sa pravnim stručnjacima kako bi saznale kako bi mogle biti pogođene eventualnim promjenama i kako bi donijele informirane odluke o svojoj porodiljskoj naknadi.

Pitanja i odgovori:

Koje su promjene u porodiljnim naknadama za ovu godinu?

Ove godine su donesene neke promjene u porodiljnim naknadama. Najvažnija promjena je da je rok za podnošenje zahtjeva za porodiljnu naknadu smanjen s 30 na 15 dana od datuma porođaja.

Koliko traje porodiljna naknada?

Porodiljna naknada traje 6 mjeseci, i to se ne može produljiti.

Koliki je iznos porodiljne naknade?

Iznos porodiljne naknade ovisi o vašoj plaći, i maksimalni iznos porodiljne naknade je 70% prosječne plaće u Hrvatskoj iz prethodne godine. Minimalni iznos porodiljne naknade je 800 kn.

Kako podnijeti zahtjev za porodiljnu naknadu?

Zahtjev za porodiljnu naknadu možete podnijeti osobno u nadležnoj ispostavi HZMO-a ili putem elektroničke aplikacije e-Građani. Uz zahtjev trebate priložiti potrebnu dokumentaciju, kao što su rodni list djeteta, potvrda o zaposlenju i sl.