Sporazumni Razvod Braka Obrazac: Kako ga popuniti i predati?

Sporazumni razvod braka obrazac

Sporazumni Razvod Braka Obrazac

Razvod braka je često jedna od najtežih i najstresnijih životnih situacija s kojima se ljudi suočavaju. Međutim, u nekim slučajevima parovi mogu donijeti odluku o sporazumnom razvodu braka, što će olakšati postupak i smanjiti stres. U takvim situacijama, jedna od važnih stavki je popunjavanje i predaja sporazumnog obrasca za razvod braka.

Popunjavanje sporazumnog obrasca za razvod braka može se činiti kompliciranim, posebno ako niste upoznati sa zakonskim zahtjevima i procedurama. Međutim, ovaj članak će vam pružiti korisne informacije o tome kako popuniti i predati sporazumni obrazac za razvod braka u Hrvatskoj.

Prvo, važno je napomenuti da je sporazumni razvod braka moguć samo ako se oba supružnika slažu s razdvajanjem i imaju zajedničke odluke o podjeli imovine, starateljstvu nad djecom itd. Kada se oba supružnika slože, mogu pristupiti popunjavanju sporazumnog obrasca.

Obrazac će uključivati ​​osnovne informacije o paru, kao što su ime, adresa, datum braka i razlog razvoda. Također će trebati navesti dogovorene detalje o podjeli imovine, podjeli djece i starateljstvu. Važno je pažljivo provjeriti sve informacije prije nego što obrazac bude dostavljen nadležnom sudu.

Nakon što obrazac bude ispravno popunjen i potpisan od strane oba supružnika, on će biti predan nadležnom sudu. Sud će provjeriti ispravnost obrasca i donijeti odluku o sporazumnom razvodu braka.

Sporazumni razvod braka je često brži i jeftiniji od sporog sudskog razvoda. To je idealna opcija za parove koji žele okončati svoj brak na miran i sporazuman način. Popunjavanje i predaja sporazumnog obrasca prvi je korak u postupku sporazumnog razvoda braka i može biti koristan za olakšavanje ovog teškog perioda u vašem životu.

Sporazumni Razvod Braka Obrazac

Sporazumni Razvod Braka Obrazac

U nastavku je prikazan obrazac koji se koristi prilikom sporazumnog razvoda braka. Molimo da pažljivo popunite sva polja i priložite sve potrebne dokumente kako biste olakšali proces razvoda.

Obrazac:

1. Podaci o bračnom paru:

– Ime i prezime muškarca: _________

– Ime i prezime žene: _________

– Datum sklapanja braka: _________

2. Razlozi za razvod:

– Molimo napišite kratko obrazloženje razloga za razvod: _________

3. Podaci o djeci:

– Ime i prezime djeteta 1: _________

– Ime i prezime djeteta 2: _________

– Ime i prezime djeteta 3: _________

4. Podjela imovine:

– Molimo navedite koji je dio imovine zajednički, a koji pripada svakom od bračnih partnera: _________

5. Financijska podrška:

– Molimo navedite hoće li jedan bračni partner pružati financijsku podršku drugom partneru i/ili djeci: _________

6. Obaveze roditeljstva:

– Molimo da navedete na koji način će biti podijeljene obaveze roditelja u vezi s djecom: _________

7. Potpisi:

– Molimo da oboje bračni partneri potpišu i datiraju obrazac kako bi potvrdili suglasnost o sporazumnom razvodu braka.

Napomena: Ovaj obrazac je samo smjernica i može biti prilagođen vašim specifičnim potrebama. Preporučujemo da se posavjetujete s odvjetnikom prije nego što podnesete obrazac sudu.

Kako koristiti za sporazumni razvod?

Kako koristiti za sporazumni razvod?

Da biste ispravno koristili obrazac za sporazumni razvod braka, slijedite sljedeće korake:

Korak 1: Preuzimanje obrasca

Prvo morate preuzeti obrazac za sporazumni razvod braka. Taj obrazac možete pronaći na web stranici suda ili na drugim relevantnim mjestima. Obrazac treba biti u PDF ili drugom prihvatljivom formatu koji vam omogućuje unos informacija.

Korak 2: Ispunjavanje obrasca

Nakon preuzimanja obrasca, otvorite ga i pažljivo pročitajte upute. Obratite pažnju na sve obavezne informacije koje trebate unijeti. Informacije koje će biti potrebne uključuju podatke o vama i vašem supružniku, podatke o djeci, podatke o imovini i detalje o podnošenju zahtjeva za sporazumni razvod. Pazite da ispravno ispunite sve potrebne informacije.

You might be interested:  Prosječna Plaća Tete U Vrtiću 2021

Korak 3: Provjera obrasca

Nakon što ste ispunili obrazac, provjerite sve informacije da biste bili sigurni da su točne i da nema gramatičkih ili pravopisnih grešaka. Pogreške u obrascu mogu dovesti do odbijanja vašeg zahtjeva.

Korak 4: Potpisivanje obrasca

Nakon provjere svih informacija, oba supružnika trebaju potpisati obrazac. Potpis treba biti u skladu s važećim pravilima i propisima. Obratite pažnju na upute o tome gdje trebate potpisati i datirati obrazac. U nekim slučajevima, trebate obrazac potpisati pred svjedokom ili ovjeriti potpis kod javnog bilježnika.

Korak 5: Predaja obrasca

Nakon što ste ispravno ispunili i potpisali obrazac, predate ga u nadležni sud ili drugu relevantnu instituciju. Obavezno priložite sve potrebne dokumente i potvrde kao što su rodni listovi, vjenčani listovi, dokazi o imovini, itd. Pratite upute o predaji obrasca i provjerite postoji li neka naknada koju trebate platiti prilikom predaje.

Nakon predaje obrasca, nadležni sud će provjeriti podatke i postupiti s zahtjevom za sporazumni razvod braka. Ukoliko je sve ispravno, sporazumni razvod braka će biti odobren, a vi ćete dobiti potvrdu o razvodu.

Važno je napomenuti da se ovi koraci mogu razlikovati ovisno o zakonodavstvu vaše države. Stoga je uvijek preporučljivo konzultirati se s odvjetnikom kako biste bili sigurni da pravilno slijedite postupak za sporazumni razvod braka.

Kakav je sadržaj obravca za sporazumni razvod?

Obravac za sporazumni razvod braka je formalni dokument koji treba popuniti i predati nadležnom sudu kako bi se zvanično zatražio razvod braka. Ovaj obravac sadrži sledeće informacije:

 1. Podaci o supružnicima: Ovde se unose lični podaci o supružnicima, kao što su ime, prezime, adresa prebivališta, broj lične karte, datum rođenja, broj telefona i slično.
 2. Razlog razvoda: U ovom delu se navode razlozi zbog kojih supružnici žele da se razvedu. To mogu biti različiti razlozi, kao što su neslaganje, nerazumevanje ili dugotrajna kriza u braku.
 3. Dogovor o zajedničkoj imovini: Ako supružnici imaju zajedničku imovinu, u ovom delu će se navesti kako će se ona podeliti u slučaju razvoda.
 4. Dogovor o starateljstvu nad decom: Ako supružnici imaju decu, ovde će se navesti dogovor o starateljstvu nad decom. To podrazumeva gde će deca živeti nakon razvoda, kako će se vršiti raspodela vremena sa decom i slično.
 5. Dogovor o izdržavanju: Ako supružnici žele da se dogovore o izdržavanju jednog od njih ili dece, ovde će se navesti tačan iznos i na koji način će se taj iznos isplaćivati.
 6. Potpisi i datum: Na kraju, oba supružnika treba da potpišu ovaj obravac i da navedu datum kada su to učinili.

Važno je popuniti obravac za sporazumni razvod braka pažljivo i tačno. Ukoliko postoje nesuglasice ili nedoumice oko nekog od navedenih tačaka, preporučuje se da se konsultujete sa advokatom kako biste dobili pravne savete i osigurali da je dokument pravno valjan.

Koje su korake potrebno preduzeti za popunjavanje obrasca?

Kako biste pravilno popunili obrazac za sporazumni razvod braka, slijedite ove korake:

1. Preuzmite obrazac

Prvi korak je preuzeti obrazac za sporazumni razvod braka. Možete ga preuzeti s mrežne stranice pravosudnog sustava ili ga zatražiti u najbližem sudu.

2. Ispunite osobne podatke

Na obrascu će biti navedeno koje informacije trebate pružiti. Obično će biti traženi podaci o vama, vašem suprugu / supruzi i zajedničkoj djeci, ako ih imate. Obratite pažnju na točnost podataka i pravopis.

3. Navedite sporazumne uvjete

Obrazac će također tražiti da navedete sve sporazumne uvjete razvoda braka. To može uključivati raspodjelu zajedničke imovine, skrbništvo nad djecom, uzdržavanje i druga pitanja. Budite jasni i precizni u formuliranju tih uvjeta.

4. Potpišite obrazac

Nakon što ste ispravno popunili obrazac, potrebno je da ga potpišete. Potpisom potvrđujete da ste svjesni sadržaja obrasca i da ste suglasni s njegovim sadržajem.

5. Predate obrazac u sud

Nakon što ste popunili i potpisali obrazac, trebate ga predati u nadležni sud. Obratite pažnju na radno vrijeme i lokaciju suda te na točne upute za predaju obrasca. Budući da je riječ o sporazumnom razvodu, postupak bi trebao biti brži, ali se i dalje savjetuje da se posavjetujte s odvjetnikom ili pravnikom kako biste bili sigurni da ste sve ispravno učinili.

You might be interested:  Zahtjev za povratom isplaćene naknade plaće radniku tijekom privremene nesposobnosti za rad

Nadamo se da će vam ovi koraci pomoći pri popunjavanju obrasca za sporazumni razvod braka. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, uvijek se možete obratiti stručnjaku za pravnu pomoć.

Koje informacije je potrebno uneti u obrazac?

Prilikom popunjavanja obrasca za sporazumni razvod braka, potrebno je uneti određene informacije kako bi se postupak razvoda pravilno sproveo i kako bi sud mogao doneti validnu odluku. U nastavku su navedene informacije koje je potrebno uneti u obrazac:

1. Podaci o supružnicima

Supružnik 1 Supružnik 2
Ime i prezime Ime i prezime
Datum rođenja Datum rođenja
Mesto rođenja Mesto rođenja
Datum sklapanja braka Datum sklapanja braka
Mesto sklapanja braka Mesto sklapanja braka

2. Odluka o razvodu

Obrazac takođe zahteva informacije o odluci o razvodu braka. Potrebno je navesti datum odluke o razvodu i da li je odluka izrečena sporazumno ili jednostrano.

3. Dogovor o imovini i dečjoj starateljstvu

Jedan od najvažnijih elemenata sporazumnog razvoda je dogovor o podele imovine i dečjem starateljstvu. U obrascu je potrebno uneti detalje o tome kako će biti podeljena imovina supružnika i kako će biti regulisano starateljstvo nad decom, ukoliko ima.

Unoseći sve ove informacije u obrazac, osiguravate da su sve relevantne informacije prisutne i da će postupak razvoda moći da se sprovede bez ikakvih poteškoća.

Gde predati ispunjeni obrazac za sporazumni razvod?

Kada popunite obrazac za sporazumni razvod braka, trebate ga predati nadležnom sudu u vašem području. Odlazak na sud je obavezan korak u postupku sporazumnog razvoda braka.

Da biste predali obrazac, trebate se obratiti sudu u kojem podnosite tužbu za sporazumni razvod. To je obično sud u vašem mestu prebivališta. Ako niste sigurni koji sud je nadležan, možete se informisati putem interneta ili kontaktirati Centar za socijalnu skrb za upute.

Dokumentacija koju trebate ponijeti sa sobom

Kada idete na sud predati obrazac za sporazumni razvod, trebate ponijeti sljedeću dokumentaciju:

Dokument Obvezni primjerak
Popunjen obrazac za sporazumni razvod braka Da
Izvornik ili ovjerena kopija bračnog ugovora (ako postoji) Neobavezno
Dokaz o plaćanju sudske takse Da

Postupak predaje obrazca za sporazumni razvod

Nakon što dobijete svu potrebnu dokumentaciju, idete na sud za predaju. Tamo ćete se morati uputiti u odgovarajući odjel suda za razvod braka.

Na sudu ćete morati predati obrazac za sporazumni razvod, zajedno sa svim potrebnim prilozima. Sudski službenik će pregledati dokumentaciju i potvrditi da je sve u skladu sa zakonom. Nakon toga, sudski službenik će vam dati potvrdu o predaji dokumentacije.

Bitno je naglasiti da će sudski postupak za sporazumni razvod braka biti okončan tek kada sud donese odluku o razvodu. Potvrda o predaji dokumentacije samo potvrđuje da ste podneli zahtev za razvod i da je dokumentacija ispravna.

Nakon predaje obrazaca, morat ćete pratiti postupak i odgovarajuće instrukcije suda. Možete se dogovoriti s bivšim partnerom o svim detaljima razvoda i na taj način olakšati postupak pred sudačkim vijećem.

Nakon donošenja sudskih odluka, bit ćete obaviješteni o ishodu postupka. U slučaju sporazumnog razvoda braka, sudsko vijeće će doneti odluku u skladu s vašim sporazumom o razvodu.

Koje dokumente treba priložiti uz obrazac za sporazumni razvod?

Kada popunjavate obrazac za sporazumni razvod braka, morate priložiti određene dokumente kako bi postupak bio valjan. Ovi dokumenti su važni jer potvrđuju informacije koje ste naveli u obrascu i pomažu sudu u donošenju odluke o vašem sporazumu.

Popis dokumenta:

 1. Vaše osobne isprave: Uz obrazac trebate priložiti kopije svojih osobnih isprava kao što su osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola.
 2. Izvadak iz matične knjige vjenčanih: Ovaj dokument potvrđuje da ste zakonito vjenčani i morate ga priložiti uz obrazac.
 3. Izjava o imovinskom stanju: Sporazumni razvod braka često uključuje podjelu zajedničke imovine. Stoga, uz obrazac, trebate priložiti izjavu o imovinskom stanju. Ova izjava treba sadržavati popis imovine koju dijelite i načine na koje će se imovina raspodijeliti.
 4. Ugovor o skrbi i posjetima: Ako imate malodobnu djecu, morate priložiti ugovor o skrbi i posjetama. Ovaj dokument će regulirati odgovornosti i prava roditelja u vezi s djecom, uključujući skrbništvo, posjetiteljske planove i financijska pitanja.
 5. Potvrda o nepostojanju trudnoće: Ako ste žena i trenutno ste trudni, trebate priložiti potvrdu o nepostojanju trudnoće kako bi se osiguralo da nema sporazuma o razvodu braka na temelju pogrešnih informacija.

Važno je provjeriti jesu li kopije dokumenata dobro čitljive i pravilno pripremljene prije predaje uz obrazac za sporazumni razvod braka. Također, može biti korisno konzultirati se s odvjetnikom kako biste bili sigurni da ispunjavate sve potrebne zahtjeve i prilažete sve potrebne dokumente.

You might be interested:  Online Zahtjev Za Kredit

Koliko je potrebno vremena za obradu sporazumnog razvoda?

Vrijeme potrebno za obradu sporazumnog razvoda može varirati ovisno o različitim faktorima. Na općenito, postupak sporazumnog razvoda braka u Hrvatskoj obično traje nekoliko mjeseci.

Nakon što supružnici popune i potpišu sporazumni razvodni obrazac, obično ga predaju na nadležnom sudu. Nakon predaje obrazaca, sudski postupak će započeti. Ovisno o opterećenju suda i drugim čimbenicima, vrijeme obrade može varirati.

Uobičajeno je da se prvo zakazuje ročište za usmeni pregled sporazuma i provjeru njegove valjanosti. Na tom ročištu sudac će provjeriti je li sporazum slobodno i dobrovoljno sklapan, je li u skladu s hrvatskim zakonima te je li u najboljem interesu eventualne djece. Ako sudac nije zadovoljan ili ima dodatnih pitanja, može zatražiti dodatne ispravke u sporazumu ili zatražiti dodatne informacije od strana.

Ukoliko je sporazum valjan i sudac nema dodatnih zahtjeva, donijet će presudu o razvodu. Nakon toga, supružnici će dobiti potvrdu o razvodu braka.

Općenito, vrijeme obrade sporazumnog razvoda može se razlikovati ovisno o složenosti slučaja, brzini postupanja suda i drugim faktorima. Supružnici trebaju biti strpljivi i spremni na moguća čekanja.

Vrijeme obrade sporazumnog razvoda Opis
Neformalni sporazum Ovisno o supružnicima, može biti brže, ali nije pravno obvezujući.
Sudski postupak Obično traje nekoliko mjeseci.
Zakazivanje ročišta Datum ročišta ovisi o dostupnosti suda.
Usmeni pregled sporazuma Ovisno o sudu i opterećenju, može se zakazati unutar nekoliko tjedana.
Donošenje presude Ovisno o sudu i opterećenju, može se očekivati unutar nekoliko tjedana.

Važno je da supružnici pravovremeno predaju sve potrebne dokumente i pridržavaju se uputa suda kako bi se postupak mogao što lakše i brže izvršiti.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu zatražiti sporazumni razvod braka?

Da biste zatražili sporazumni razvod braka, trebate ispuniti poseban obrazac za sporazumni razvod braka. Obrazac možete pronaći na sudu ili ga možete preuzeti s interneta. Nakon što popunite obrazac, morate ga predati sudu zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Koja dokumentacija je potrebna za sporazumni razvod braka?

Da biste podnijeli zahtjev za sporazumni razvod braka, trebate priložiti sljedeću dokumentaciju: presliku vaših osobnih iskaznica, izvod iz matične knjige vjenčanih, sporazum o podjeli imovine, ako je primjenjivo, sporazum o skrbi i uzdržavanju djece, te potvrdu o prebivalištu ili boravištu.

Kako ispravno popuniti obrazac za sporazumni razvod braka?

Prilikom popunjavanja obrasca za sporazumni razvod braka, važno je biti pažljiv i točan. Trebate upisati sve potrebne podatke, kao što su vaša imena i prezimena, datumi vjenčanja i razvoda, te potpisati obrazac na određenom mjestu. Također, provjerite jesu li svi podaci ispravni i čitljivi.

Mogu li podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka samostalno, bez odvjetnika?

Da, možete podnijeti zahtjev za sporazumni razvod braka samostalno, bez odvjetnika. Sporazumni razvod braka je jednostavniji postupak od parničnog razvoda braka i ne zahtjeva obavezno angažiranje odvjetnika. Međutim, ukoliko imate kompleksnije pravne pitanje ili imovinske sporove, preporučuje se konzultacija s odvjetnikom.

Koliko dugo traje postupak sporazumnog razvoda braka?

Trajanje postupka sporazumnog razvoda braka može varirati ovisno o sudu i konkretnim okolnostima slučaja. Općenito, sporazumni razvod braka bi trebao biti brži od parničnog razvoda braka jer stranke unaprijed dogovaraju sve detalje. No, još uvijek može biti potrebno nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se postupak dovrši.

Koji su koraci za popunjavanje obrasca za sporazumni razvod braka?

Da biste ispunili obrazac za sporazumni razvod braka, prvo morate skupiti potrebnu dokumentaciju, poput vjenčanog lista i rodnih listova djece. Zatim trebate preuzeti obrazac s interneta ili ga preuzeti iz nadležnog suda. Nakon toga, trebate popuniti sve zahtijevane informacije na obrascu, uključujući vaše osobne podatke, podatke o djeci, financijske podatke i dogovor o podjeli imovine. Nakon što potpuno popunite obrazac, trebate ga potpisati i predati ga nadležnom sudu.

Koje su posljedice sporazumnog razvoda braka?

Posljedice sporazumnog razvoda braka mogu se razlikovati ovisno o situaciji i dogovoru između supružnika. Obično, sporazumni razvod braka rezultira raskidom pravnog odnosa braka i prestankom bračnih dužnosti i obaveza. Supružnici se mogu dogovoriti o podjeli imovine, skrbništvu nad djecom, alimentaciji i drugim važnim pitanjima. Također, sporazumni razvod može imati financijske posljedice, poput podjele zajedničke imovine ili obaveze jednog supružnika da plaća alimentaciju drugom. Važno je da supružnici razgovaraju i dogovore se o svim tim pitanjima kako bi postigli sporazumni razvod braka.