Zahtjev za europsku karticu zdravstvenog osiguranja

Zahtjev za Europsku Karticu zdravstvenog osiguranja

Europska Kartica Zdravstvenog Osiguranja Zahtjev

Zahtjev za europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC) omogućava građanima EU pristup hitnoj i neodložnoj zdravstvenoj skrbi tijekom putovanja u zemlje članice Europske unije, Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarske.

Ova kartica je besplatna i važeća pet godina, a može se dobiti putem interneta ili osobnim dolaskom u nadležni zavod za zdravstveno osiguranje. Zahtjev treba podnijeti najmanje tri tjedna prije planiranog putovanja kako bi osiguranje moglo obraditi zahtjev i poslati karticu na vašu adresu.

Kartica vam omogućuje pristup zdravstvenim uslugama koje su dostupne lokalnim stanovnicima. Međutim, važno je napomenuti da EHIC kartica ne pokriva privatne zdravstvene usluge ili troškove povratka kući u slučaju bolesti ili nesreće. Također, ne pokriva putovanja koja se planiraju isključivo radi medicinskih postupaka ili liječenja.

Zahtjev za EHIC karticu provjerava se i obrađuje u skladu s pravilima i uvjetima Europske unije. Važno je pružiti sve potrebne informacije u zahtjevu kako bi se osigurao brz i točan postupak obrade. Ova kartica je korisna za putnike i turiste koji žele osigurati pristup zdravstvenoj skrbi tijekom boravka u inozemstvu, stoga je preporučljivo unaprijed zatražiti karticu prije nego što se krene na putovanje.

Koje su koristi Europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja omogućuje građanima Europske unije da dobiju medicinske usluge tijekom putovanja u druge zemlje članice. Kartica je besplatna i učinkovit način pristupa hitnoj medicinskoj skrbi.

Jedna od glavnih koristi Europske kartice zdravstvenog osiguranja je mogućnost brze i jednostavne upotrebe u slučaju potrebe za medicinskom skrbi. Kartica omogućuje građanima EU-a da dobiju hitnu medicinsku skrb koja je potrebna prilikom putovanja u drugu zemlju članicu EU-a.

Osim toga, Europska kartica zdravstvenog osiguranja također pruža pogodnost izbjegavanja dugotrajnog i neugodnog postupka povrata novca. Umjesto da sami platite medicinske usluge, kartica omogućuje direktno plaćanje pružateljima usluga. To štedi vrijeme i smanjuje administrativne postupke.

Još jedna korist Europske kartice zdravstvenog osiguranja je da se s njom ostvaruje isti tretman kao i osiguranci druge zemlje. To znači da će građani EU-a koji imaju karticu dobiti isti tretman i povlastice kao i građani zemlje u kojoj se nalaze.

Osim toga, Europska kartica zdravstvenog osiguranja može biti korisna i prilikom planiranja putovanja. Kartica pruža informacije o dostupnosti zdravstvene skrbi u određenoj zemlji članici EU-a, uključujući hitne brojeve i informacije o sveučilištima i bolnicama.

Na što treba paziti prilikom korištenja Europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Unatoč mnogim koristima Europske kartice zdravstvenog osiguranja, važno je napomenuti da kartica ne pokriva sve vrste medicinskih usluga. Stoga je važno provjeriti pokrivenost prije putovanja i, ako je potrebno, dodatno se osigurati putem privatnog osiguranja.

Također je važno napomenuti da Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove repatrijacije u slučaju hitne medicinske evakuacije. Stoga je važno provjeriti da li vaše putno osiguranje pokriva takve troškove kako biste osigurali potpunu zaštitu tijekom putovanja.

You might be interested:  Izvadak iz sudskog registra zahtjev - Dobivanje službenog dokumenta iz sudskog registra.

Konačno, trebate biti svjesni da Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putno osiguranje. Putno osiguranje pruža dodatnu zaštitu kao što su pokriće gubitka prtljage, odgode leta i medicinski transport kući u slučaju ozbiljnije bolesti ili ozljede.

Ukratko, Europska kartica zdravstvenog osiguranja donosi mnoge koristi putnicima u Europskoj uniji. Uvjerenje o zdravstvenom osiguranju osigurava pristup hitnoj medicinskoj skrbi tijekom putovanja, smanjuje administrativne postupke i osigurava isti tretman kao osiguranici zemlje u kojoj se nalazite. Međutim, važno je imati na umu ograničenja kartice i dodatno se osigurati prema potrebi.

Kako dobiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Ehoks.europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) je dokument koji osigurava pravo na hitno medicinsko liječenje u inozemstvu za osobe koje imaju europsko zdravstveno osiguranje.

Ako biste željeli dobiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, trebat ćete slijediti ove korake:

 1. Pošaljite zahtjev: Zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja možete podnijeti u nadležnom uredu za zdravstveno osiguranje u Vašoj zemlji. Obrazac zahtjeva može biti dostupan online ili možete ga preuzeti i isprintati.
 2. Ispunite obrazac: Mali obrazac treba ispuniti s osobnim podacima i potrebnim informacijama. Budite pažljivi i provjerite ispravnost svih unesenih podataka.
 3. Prezentirajte dokumente: Tijekom podnošenja zahtjeva, bit će Vam potrebno prezentirati određene dokumente kao što su osobna iskaznica ili putovnica.
 4. Čekajte odobrenje: Nakon podnošenja zahtjeva, provjera i odobrenje Vaše Europske kartice zdravstvenog osiguranja bit će obavljeni. To može potrajati neko vrijeme, pa je važno biti strpljiv.
 5. Preuzmite karticu: Kada je Vaša Europska kartica zdravstvenog osiguranja odobrena, možete je preuzeti u uredu za zdravstveno osiguranje ili će Vam biti poslana poštom na Vašu adresu.

Važno je napomenuti da Europska kartica zdravstvenog osiguranja pruža pristup samo hitnom medicinskom liječenju tijekom Vašeg boravka u inozemstvu. Ako planirate putovanje u inozemstvo, prije putovanja svakako provjerite je li Vaša kartica važeća i je li pokrivena u zemlji u koju putujete.

Ukratko, da biste dobili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, trebate podnijeti zahtjev u nadležnom uredu za zdravstveno osiguranje, ispuniti obrazac, prezentirati potrebne dokumente, pričekati odobrenje i preuzeti karticu. Budite sigurni da provjerite važnost vaše kartice prije putovanja kako bi bili sigurni da ćete imati pristup hitnom medicinskom liječenju ako je potrebno.

Koje dokumente je potrebno priložiti uz zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Kako biste podnijeli zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, potrebno je priložiti određene dokumente kako bi se vaš zahtjev mogao obrađivati. Ovdje su dokumenti koje trebate priložiti:

1. Potvrda o važećem zdravstvenom osiguranju

Prvo što trebate priložiti uz vaš zahtjev je potvrda koja dokazuje da ste osigurani kod određenog zdravstvenog osiguravajućeg društva. Ova potvrda mora biti važeća i sadržavati relevantne detalje o vašem zdravstvenom osiguranju.

2. Identifikacijski dokument

Pored potvrde o zdravstvenom osiguranju, potrebno je priložiti i identifikacijski dokument koji potvrđuje vaš identitet. Ovo može biti važeća osobna iskaznica, putovnica ili bilo koji drugi službeni dokument koji ima vašu fotografiju i službeno ime.

Obavezno priložite ove dokumente kako biste osigurali da će vaš zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja biti pravilno obrađen. Bez tih dokumenata, vaš zahtjev može biti odbačen. Obratite pažnju da se dokumenti mogu razlikovati ovisno o državi u kojoj se podnosi zahtjev. Ukoliko niste sigurni o kojim dokumentima je potrebno priložiti u vašoj državi, preporučuje se konzultiranje s nadležnom zdravstvenom institucijom.

Gdje i kako predati zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Da biste dobili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, trebate se obratiti nadležnom tijelu u svojoj zemlji. U Hrvatskoj, to je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja možete predati na nekoliko načina:

 1. Osobno u nadležnom uredu HZZO-a. Potrebno je ispuniti zahtjevni obrazac i dostaviti potrebnu dokumentaciju.
 2. Online putem e-Građani sustava. Potrebno je imati pristup e-Građani sustavu i slijediti upute za predaju zahtjeva.
 3. Poštom. Potrebno je poslati ispunjeni zahtjevni obrazac i potrebnu dokumentaciju na adresu nadležnog ureda HZZO-a.
You might be interested:  Isplata Naknade Za Pogrebne Troškove

Prilikom predaje zahtjeva, važno je priložiti sve potrebne dokumente kao što su identifikacijski dokument, zdravstvena iskaznica i dokazi o osiguranju.

Nakon predaje zahtjeva, obično je potrebno pričekati nekoliko dana ili tjedana kako biste dobili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Karticu možete preuzeti osobno u nadležnom uredu HZZO-a ili će vam biti poslana poštom na kućnu adresu.

Važno je imati na umu da Europska kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi samo za hitne medicinske usluge i nužno liječenje tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji članici Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske. Stoga je preporučljivo se dodatno osigurati putem putnog osiguranja pri planiranju duljeg putovanja u inozemstvo.

Kako biste bili sigurni da imate pravodobnu i valjanu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, preporučljivo je podnijeti zahtjev barem nekoliko tjedana prije putovanja.

Koliko traje proces obrade zahtjeva za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Proces obrade zahtjeva za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja može trajati neko vrijeme, ovisno o raznim faktorima. Uobičajeno, vrijeme obrade zahtjeva je oko 15 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva.

Molimo vas da imate na umu da vrijeme obrade može varirati ovisno o mnogim čimbenicima, kao što su trenutni broj pristiglih zahtjeva, složenost slučaja ili sezonski faktori. U također vrijedi napomenuti da se vrijeme obrade može produžiti tijekom blagdana ili vikenda.

Ubrzavanje procesa obrade zahtjeva

Ubrzavanje procesa obrade zahtjeva

Ukoliko želite ubrzati proces obrade zahtjeva, postoje neki koraci koje možete poduzeti:

 1. Provjerite da su svi podaci u vašem zahtjevu ispravni i potpuni. Nepotpuni ili netočni podaci mogu usporiti proces obrade.
 2. Osiguranje da su svi potrebni dokumenti priloženi uz zahtjev. Provjerite popis potrebnih dokumenata kako biste bili sigurni da niste ništa propustili.
 3. Kontaktirajte nadležno tijelo za dodatne informacije ili provjeru statusa vašeg zahtjeva. Oni vam mogu pružiti informacije o tome koliko je daleko proces obrade i možda vam mogu dati upute kako ubrzati postupak.

Ukoliko su ispunjeni svi uvjeti i poduzeti gore navedeni koraci, možete očekivati brži proces obrade vašeg zahtjeva za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

U svakom slučaju, preporučljivo je podnijeti zahtjev za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja unaprijed kako biste bili sigurni da ćete je imati na raspolaganju kad vam zatreba.

Kako koristiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u drugoj zemlji članici EU?

Kako koristiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u drugoj zemlji članici EU?

Ako imate Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, možete je koristiti za pristup zdravstvenoj skrbi u drugoj zemlji članici Europske unije (EU). Ova kartica omogućuje vam korištenje hitne medicinske skrbi i nužnih medicinskih usluga u slučaju da vam je potrebna pomoć tijekom putovanja ili privremenog boravka u drugoj zemlji članici EU.

Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste koristili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja:

 1. Provjerite valjanost kartice: Prije putovanja ili boravka u drugoj zemlji članici EU, provjerite je li vaša Europska kartica zdravstvenog osiguranja još uvijek važeća. Ako je istekla, kontaktirajte svoje zdravstveno osiguranje i zatražite novu karticu.
 2. Pokažite karticu pružatelju zdravstvene skrbi: Kada zatražite medicinsku pomoć u drugoj zemlji članici EU, pokažite svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja pružatelju zdravstvene skrbi. Ova kartica sadrži vaše osnovne podatke i identifikacijski broj koji pružatelj zdravstvene skrbi može koristiti za provjeru vašeg zdravstvenog osiguranja.
 3. Plaćanje i povrat troškova: Uobičajeno je da pružatelj zdravstvene skrbi izravno naplati troškove liječenja od vašeg zdravstvenog osiguranja putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Međutim, u nekim slučajevima, možda ćete morati platiti troškove unaprijed i zatražiti povrat od svog zdravstvenog osiguranja kasnije. Također, imajte na umu da Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove koji nisu obuhvaćeni osnovnim zdravstvenim osiguranjem, pa uvijek provjerite pokriva li vaše osiguranje određeno liječenje.
 4. Hitna medicinska pomoć: U slučaju hitnih medicinskih slučajeva, uvijek pozovite hitnu službu u zemlji u kojoj se nalazite. Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje hitnu službu, već vam samo omogućuje pristup hitnoj medicinskoj pomoći na istim uvjetima kao i građanima te zemlje.
 5. Upute i ograničenja: Prije putovanja ili boravka u drugoj zemlji članici EU, preporučljivo je provjeriti s vašim zdravstvenim osiguranjem pravila i ograničenja koja se odnose na korištenje Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Svaka zemlja može imati specifične zahtjeve i pravila koja trebate znati kako biste bili sigurni da će vam kartica biti prihvaćena.
You might be interested:  Zahtjev za legalizaciju prodaja u Hrvatskoj

Ukratko, Europska kartica zdravstvenog osiguranja pruža vam jednostavan način pristupa zdravstvenoj skrbi u drugim zemljama članicama EU. Slijedeći ove korake i provjeravajući važećnost kartice prije putovanja, možete biti sigurni da ćete dobiti potrebnu medicinsku pomoć u slučaju nezgode ili bolesti tijekom boravka izvan svoje matične zemlje.

Kako produžiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Ako posjedujete Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC) koja je istekla ili će uskoro isteći, važno je produžiti je kako biste i dalje mogli koristiti zdravstvene usluge prilikom putovanja u zemljama Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Postupak za produženje Europske kartice zdravstvenog osiguranja

Da biste produžili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, morate se obratiti Hrvatskom institutu za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili nadležnom tijelu za zdravstveno osiguranje u svojoj državi. Evo koraka kako to učiniti:

 1. Kontaktirajte HZZO ili nadležno tijelo za zdravstveno osiguranje u svojoj državi.
 2. Zatražite obrazac za produženje Europske kartice zdravstvenog osiguranja.
 3. Ispunite obrazac s potrebnim informacijama.
 4. Premažite potrebne dokumente, kao što su važeća zdravstvena iskaznica i osobna iskaznica.
 5. Pošaljite ispunjeni obrazac i potrebne dokumente nadležnom tijelu za zdravstveno osiguranje u svojoj državi. Provjerite jesu li svi podaci ispravno navedeni i dokumenti pravilno priloženi.
 6. Nakon što primite potvrdu o produženju Europske kartice zdravstvenog osiguranja, provjerite jesu li svi podaci točni.

Primjeri situacija kada je potrebno produžiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

Postoje situacije kada je potrebno produžiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Neki primjeri uključuju:

 • Kada ste istekli rok važenja trenutne Europske kartice zdravstvenog osiguranja.
 • Kada vam je Europska kartica zdravstvenog osiguranja izgubljena, ukradena ili oštećena.
 • Kada posjetite zemlje koje nisu članice EU, ali pripadaju EGP-u, kao što su Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska.

U svakoj od ovih situacija važno je produžiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja kako biste bili sigurni da ćete moći koristiti zdravstvene usluge u inozemstvu bez ikakvih problema.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu dobiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Zahtjev za europsku karticu zdravstvenog osiguranja možete podnijeti putem interneta ili osobno u lokalnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je ispuniti obrazac i priložiti određene dokumente, poput osobne iskaznice i zdravstvenog osiguranja.

Koje su prednosti europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja omogućuje vam pristup zdravstvenoj zaštiti u bilo kojoj zemlji Europskog gospodarskog prostora (Europske unije, Švicarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna) i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kartica osigurava hitnu medicinsku skrb, kao i liječenje nekih kroničnih bolesti ili bolesti koje zahtijevaju posebne terapije.

Koliko dugo traje proces izdavanja europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Proces izdavanja europske kartice zdravstvenog osiguranja obično traje do 30 dana od trenutka podnošenja zahtjeva. Međutim, vrijeme obrade može varirati ovisno o broju zahtjeva koji su trenutno u obradi. Preporučljivo je podnijeti zahtjev najmanje mjesec dana prije planiranog putovanja.

Mogu li koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja u inozemstvu za sve vrste medicinskih usluga?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja pokriva hitnu medicinsku skrb i liječenje kroničnih bolesti ili bolesti koje zahtijevaju posebne terapije. Međutim, nije garancija da ćete dobiti sve vrste medicinskih usluga. U nekim slučajevima može se tražiti nadoplata ili osigurana osoba može biti zamoljena da snosi dio troškova zdravstvene skrbi.