Zahtjev za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice - informacije i procedura

Zahtjev za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice

Zahtjev Za Izdavanje Europske Zdravstvene Iskaznice

Europska zdravstvena iskaznica (engl. European Health Insurance Card) je dokument koji omogućuje osiguranim osobama korištenje zdravstvene zaštite tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji Europskog gospodarskog prostora (EGP) ili Švicarskoj. Ovaj dokument pruža osiguranicima ista prava na zdravstvenu skrb kao i stanovnicima države u kojoj se privremeno borave.

Procedura zahtjeva za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice vrlo je jednostavna. Osobe koje su socijalno osigurane ili imaju pravo na socijalno osiguranje u Hrvatskoj mogu podnijeti zahtjev za izdavanje putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zahtjev se može podnijeti osobno ili putem interneta na službenoj stranici HZZO-a.

Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je ispuniti određene formalnosti i dostaviti tražene dokumente. Ovisno o specifičnostima situacije, mogu biti potrebne i dodatne informacije ili dokumentacija. Nakon što se zahtjev obradi, Europska zdravstvena iskaznica će biti izdana i dostavljena osiguranoj osobi na kućnu adresu.

Važno je napomenuti da Europska zdravstvena iskaznica ne zamjenjuje putno osiguranje. Prilikom putovanja u inozemstvo, preporučuje se da osoba ima i putno osiguranje kako bi bila pokrivena za eventualne nezgode i hitne medicinske usluge koje nisu obuhvaćene Europskom zdravstvenom iskaznicom.

Informacije o Europskoj zdravstvenoj iskaznici

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je dokument koji omogućuje nositelju prava na hitnu medicinsku skrb tijekom privremenog boravka u drugoj članici Europske unije (EU) / Europskog gospodarskog prostora (EGP) ili Švicarskoj. Iskaznica je izdana od strane zdravstvenog osiguravatelja osobi koja ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje.

ECHI iskaznica omogućuje nositelju da dobije medicinsku skrb pod istim uvjetima i troškovima kao i osobe osigurane u državi u kojoj se nalazi u slučaju bolesti ili ozljede tijekom privremenog boravka. Međutim, EHIC ne pokriva troškove za svu medicinsku skrb, samo za onu koja je neophodna i hitna.

Iskaznica je važeća samo za privremeni boravak, kao što su turizam, poslovna putovanja, studiranje itd. Ukoliko osoba namjerava zatražiti medicinsku skrb u inozemstvu zbog specifičnih zdravstvenih uvjeta, preporučuje se konzultirati se s određenim zdravstvenim osiguravateljem o dodatnim postupcima i pokrivenosti.

Opišto podatke Primjer
# 1234567
Ime Ivan
Prezime Ivić
Datum rođenja 01.01.1980.
Državljanstvo Hrvatska
Broj zdravstvenog osiguranja 1234567890

Kako dobiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je dokument koji omogućuje pristup hitnoj medicinskoj skrbi i medicinskim uslugama tijekom puta u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), kao i u Švicarskoj. Evo nekoliko koraka koji trebate slijediti kako biste dobili Europsku zdravstvenu iskaznicu:

  1. Provjera dostupnosti: Provjerite je li Europska zdravstvena iskaznica dostupna u vašoj zemlji. U nekim zemljama EHIC se izdaje automatski, dok u drugima morate osobno zatražiti njeno izdavanje.
  2. Podnošenje zahtjeva: Ukoliko morate podnijeti zahtjev, obično je potrebno ispuniti poseban obrazac. Obratite se nadležnim tijelima u vašoj zemlji zdravstvene zaštite kako biste saznali koji su potrebni podaci i dokumenti za podnošenje zahtjeva.
  3. Izdavanje iskaznice: Nakon podnošenja zahtjeva, nadležno tijelo će provjeriti vaše podatke i izdati Europsku zdravstvenu iskaznicu. Iskaznica je obično besplatna, ali mogu postojati određene administrativne pristojbe u nekim zemljama.
  4. Upotreba iskaznice: Kada putujete unutar EGP-a ili u Švicarsku, uvijek sa sobom nosite Europsku zdravstvenu iskaznicu. U slučaju hitne medicinske skrbi ili potrebe za medicinskim tretmanom, pružatelji zdravstvenih usluga će vam tražiti iskaznicu kako bi potvrdili vašu pravo na besplatno ili sniženo plaćanje medicinskih usluga.
You might be interested:  Mirovine Za Rujan 2022

Imajte na umu da Europska zdravstvena iskaznica ne pokriva troškove koji nisu izravno povezani s medicinskom skrbi, poput privatnih zdravstvenih osiguranja, repatrijacije ili posebnih tretmana koji nisu hitni. Osim toga, Europska zdravstvena iskaznica nije zamjena za putno osiguranje. Stoga se preporučuje da uz Europsku zdravstvenu iskaznicu imate i dodatno putno osiguranje kako biste bili potpuno zaštićeni tijekom putovanja.

Gdje se može koristiti Europska zdravstvena iskaznica?

Europska zdravstvena iskaznica omogućuje vlasnicima da dobiju hitnu medicinsku skrb i tretman u državama članicama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarskoj, pod uvjetima koji važe za lokalne stanovnike.

Kada putujete u neku od ovih zemalja, možete koristiti Europsku zdravstvenu iskaznicu kako biste dobili medicinsku skrb. To uključuje službe opće prakse, hitne medicinske usluge, specijalističke konzultacije i bolničko liječenje.

Europska zdravstvena iskaznica važi za liječenje različitih vrsta bolesti, uključujući i kronične bolesti, i za liječenje nesreća ili ozljeda. Također ćete biti pokriveni za liječenje trudnoće i poroda tijekom privremenog boravka u nekoj od ovih zemalja.

Važno je imati na umu da Europska zdravstvena iskaznica ne pokriva troškove koji su namjerno nastali, kao što su troškovi putovanja za medicinske svrhe. Također, neće pokriti troškove ako putujete u drugu zemlju kako biste dobili medicinsku skrb.

Ukoliko putujete izvan država EGP i Švicarske, Europska zdravstvena iskaznica se ne može koristiti. U tim slučajevima, preporučuje se da imate putno osiguranje koje će pokriti medicinske troškove.

Imajte na umu da Europska zdravstvena iskaznica nije zamjena za putno osiguranje. Ona pruža samo osnovnu zdravstvenu zaštitu i nije namijenjena pokrivanju svih slučajeva. Zato je važno i dalje imati putno osiguranje kako biste bili sigurni da vas pokriva u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti.

Koje su prednosti Europske zdravstvene iskaznice?

Europska zdravstvena iskaznica (EZI) omogućuje građanima Europske unije (EU) i Europskog ekonomskog prostora (EEA) jednostavniji pristup zdravstvenim uslugama kada putuju u inozemstvo. Prednosti EZI uključuju:

  • Besplatno ili smanjeno plaćanje zdravstvenih usluga u državama članicama EU/EEA na istim uvjetima kao i građani tih zemalja.
  • Jednostavan postupak pristupa zdravstvenoj zaštiti – samo trebate pružiti važeću EZI prilikom posjeta liječniku, bolnici ili ljekarni.
  • Pokrivenost hitne medicinske skrbi koja je potrebna tijekom putovanja u inozemstvo.
  • Pokrivenost kroničnih bolesti i prethodno postojećih uvjeta koji zahtijevaju redovitu zdravstvenu skrb.
  • Mogućnost izravnog podnošenja zahtjeva za povrat troškova ako ste morali platiti za zdravstvenu skrb tijekom putovanja u inozemstvo.

Važno je napomenuti da EZI nije putno osiguranje i ne pokriva troškove putovanja, poput otkazivanja leta ili izgubljenog prtljaga. Također, EZI ne pokriva troškove specijaliziranih ili privatnih zdravstvenih usluga koje nisu nužne za hitnu ili neodgodivu skrb.

Ukratko, Europska zdravstvena iskaznica pruža vam mir i sigurnost tijekom putovanja u inozemstvo, znajući da imate pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama po istim uvjetima kao i lokalno stanovništvo.

Koliko košta Europska zdravstvena iskaznica?

Dobivanje Europske zdravstvene iskaznice je potpuno besplatno. Nema troškova za izdavanje same iskaznice. Ova iskaznica omogućuje pristup državno financiranim zdravstvenim uslugama tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji Europske unije (EU), Europskog gospodarskog prostora (EGP) ili Švicarskoj.

Međutim, važno je napomenuti da se Europska zdravstvena iskaznica može koristiti samo za hitne medicinske usluge koje su pokrivene javnim zdravstvenim sustavom dotične zemlje. Ako korisnik odabere privatnu zdravstvenu ustanovu ili dobije uslugu koja nije hitna, možda će biti dužan platiti troškove ili dobiti povrat troškova nakon povratka u svoju matičnu zemlju.

Ova iskaznica nije zamjena za putno osiguranje, a njezina svrha je olakšati pristup hitnim medicinskim uslugama tijekom privremenog boravka u inozemstvu.

You might be interested:  Doris Pinčić Razvod

Kako popuniti zahtjev za Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Zahtjev za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice možete popuniti na jednostavan način. Evo koraka koje trebate slijediti da biste ispunili zahtjev:

Korak 1: Preuzmite obrazac zahtjeva

Prvi korak je preuzeti obrazac zahtjeva za Europsku zdravstvenu iskaznicu. Obrazac možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili ga možete zatražiti u najbližoj poslovnici HZZO-a. Obrazac se može preuzeti i online i isprintati ili se može ispuniti elektronski i poslati putem interneta.

Korak 2: Ispunite zahtjev

Nakon što ste preuzeli obrazac, pravilno ga ispunite s vašim osobnim podacima. Obratite pažnju da su svi podaci točni i ažurni. Obvezno pravilno napišite vaše ime, prezime, adresu, OIB i kontakt podatke. Također će biti potrebno navesti podatke o vašem zdravstvenom osiguranju.

U zahtjevu ćete morati odabrati želite li iskaznicu samo za sebe ili za članove vaše obitelji. Ako tražite iskaznicu za članove obitelji, također ćete morati pružiti njihove osobne podatke.

Na kraju, potrebno je potpisati zahtjev i provjeriti da su svi podaci ispravno napisani.

Korak 3: Dostavite zahtjev

Nakon što ste ispunili zahtjev, trebate ga dostaviti HZZO-u. To možete učiniti slanjem zahtjeva poštom ili ga možete predati osobno na najbližoj poslovnici HZZO-a.

Uz zahtjev trebate priložiti i kopiju svoje osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta. Ako podnosite zahtjev za članove obitelji, također ćete morati priložiti kopije njihovih identifikacijskih dokumenata.

Nakon što HZZO primi vaš zahtjev, obično je potrebno nekoliko radnih dana da ga obradi. Nakon obrade, Europska zdravstvena iskaznica će vam biti poslana poštom na adresu koju ste naveli u zahtjevu.

Ukoliko putujete izvan Hrvatske, posebno je važno da ispunite i podnesete zahtjev za Europsku zdravstvenu iskaznicu. Ova iskaznica će vam omogućiti pristup hitnoj medicinskoj skrbi u zemljama Europske unije bez dodatnih troškova, na istim uvjetima kao i za osobe osigurane u toj zemlji.

Koliko dugo traje proces izdavanja Europske zdravstvene iskaznice?

Vrijeme potrebno za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice može varirati ovisno o nadležnim tijelima i postupcima u vašoj državi. Općenito, proces izdavanja zdravstvene iskaznice traje oko 15 radnih dana.

Da biste ubrzali proces izdavanja, preporučuje se podnošenje zahtjeva za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice nekoliko tjedana prije planiranog puta. Također je važno provjeriti je li sva potrebna dokumentacija pravilno dostavljena i je li ispunjena sva obavezna polja na zahtjevu.

Za hitne situacije, kada je putovanje neodgodivo zbog zdravstvenih razloga, postoji mogućnost hitnog izdavanja Europske zdravstvene iskaznice. Ako se radi o hitnom slučaju, preporučuje se kontaktirati nadležno tijelo kako bi se dobio brzi odgovor.

U svakom slučaju, preporučuje se da se blagovremeno obratite nadležnim tijelima za informacije o procesu i vremenskim okvirima za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice.

Što učiniti ako izgubite Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Ako izgubite svoju Europsku zdravstvenu iskaznicu, potrebno je da odmah poduzmete određene korake kako biste je zamijenili i osigurali pristup zdravstvenim uslugama tijekom putovanja u inozemstvo. Evo što trebate učiniti:

1. Kontaktirajte svoju nacionalnu zdravstvenu instituciju

Nakon što utvrdite da ste izgubili Europsku zdravstvenu iskaznicu, odmah kontaktirajte svoju nacionalnu zdravstvenu instituciju. Oni će vam pružiti upute o daljnjim koracima koje trebate poduzeti.

2. Podnesite zahtjev za izdavanje nove iskaznice

Vaša nacionalna zdravstvena institucija će vas voditi kroz postupak podnošenja zahtjeva za izdavanje nove Europske zdravstvene iskaznice. Ovo uključuje pružanje određenih podataka, kao što su vaše osobne informacije i broj zdravstvenog osiguranja. Osigurajte da pravilno i potpuno popunite sve obrasce kako biste izbjegli moguće kašnjenje u izdavanju nove iskaznice.

3. Provjerite status svog zahtjeva

Kada podnesete zahtjev za izdavanje nove Europske zdravstvene iskaznice, provjerite status svog zahtjeva redovito putem interneta ili kontaktiranjem svoje nacionalne zdravstvene institucije. Na taj način ćete biti informirani o napretku i očekivanom datumu izdavanja nove iskaznice.

You might be interested:  Prosječna plaća u Švedskoj

4. Koristite alternativne načine plaćanja

Dok ne dobijete novu Europsku zdravstvenu iskaznicu, možda će vam biti potrebno koristiti alternativne načine plaćanja za zdravstvene usluge koje pružaju druge zemlje. Osigurajte da imate dovoljno gotovine ili drugih oblika plaćanja kako biste pokrili troškove liječenja dok čekate na izdavanje nove iskaznice.

5. Upotrijebite privremenu potvrdu

U nekim slučajevima, nacionalna zdravstvena institucija može vam izdati privremenu potvrdu o pravu na medicinske usluge. Ova potvrda dokazuje da imate pravo na hitno liječenje i osigurava vam pristup zdravstvenim ustanovama. Ako je moguće, uvijek nosite ovu potvrdu sa sobom u slučaju hitne situacije.

6. Pazite na svoju Europsku zdravstvenu iskaznicu

Da biste izbjegli potencijalne probleme, budite pažljivi s vašom Europskom zdravstvenom iskaznicom. Pazite da je sigurno pohranjena tijekom putovanja i izbjegavajte gubljenje ili krađu. Ako vam je iskaznica oštećena, također je preporučljivo zamijeniti je kako biste izbjegli probleme tijekom pružanja zdravstvenih usluga.

Znamo da je gubitak Europske zdravstvene iskaznice stresna situacija, ali slijedeći ove korake moći ćete brzo i jednostavno zamijeniti izgubljenu iskaznicu i osigurati siguran pristup zdravstvenim uslugama tijekom putovanja u inozemstvo.

Kako koristiti Europsku zdravstvenu iskaznicu u inozemstvu?

Kada putujete u drugu zemlju Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora, važno je da sa sobom imate Europsku zdravstvenu iskaznicu. Ona vam omogućava pristup hitnoj medicinskoj skrbi i liječenju na istim uvjetima kao i lokalnim stanovnicima.

Koraci za korištenje Europske zdravstvene iskaznice:

1. Pripremite se unaprijed: Prije nego što putujete, provjerite valjanost svoje Europske zdravstvene iskaznice. Ako vam ističe, zatražite novu iskaznicu na vrijeme. Također je važno provjeriti koje medicinske usluge su pokrivene Europskom zdravstvenom iskaznicom u odredišnoj zemlji.

2. U slučaju hitne medicinske pomoći: Ako vam je potrebna hitna medicinska pomoć, odmah potražite najbližu zdravstvenu ustanovu koja pruža tu uslugu. Prilikom prijave, pokažite svoju Europsku zdravstvenu iskaznicu kako biste dokazali svoje pravo na besplatno ili ugovorno liječenje. Zdravstvena ustanova će vam pružiti potrebnu medicinsku skrb na temelju uvjeta važećeg ugovora između vaše zemlje i zemlje u kojoj se nalazite.

3. Planirano liječenje: Ako trebate planirano liječenje tijekom boravka u inozemstvu, najbolje je unaprijed kontaktirati zdravstvene ustanove kako biste dogovorili termin i provjerili pokriva li Europska zdravstvena iskaznica te usluge. Također je bitno obavijestiti se o procedurama i preporučenim koracima za dogovor s liječnikom ili bolnicom.

Ne zaboravite:

Ne zaboravite:

– Nosite Europsku zdravstvenu iskaznicu uvijek sa sobom prilikom putovanja.

– U nekim zemljama, upotreba Europske zdravstvene iskaznice može biti ograničena pa je važno informirati se unaprijed.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema prilikom korištenja Europske zdravstvene iskaznice, možete kontaktirati nadležne službe zdravstvenog osiguranja u svojoj zemlji ili Europsku komisiju.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu zatražiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Da biste zatražili Europsku zdravstvenu iskaznicu, trebate popuniti i predati Obrazac 1 na odjelu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Također je moguće dostaviti zahtjev putem pošte ili putem elektroničke pošte.

Koje informacije trebam priložiti uz zahtjev za Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Uz zahtjev za Europsku zdravstvenu iskaznicu trebate priložiti presliku važeće osobne iskaznice i potvrdu o uplati javnozdravstvenog osiguranja.

Koliko dugo traje proces izdavanja Europske zdravstvene iskaznice?

Proces izdavanja Europske zdravstvene iskaznice traje do 15 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva.

Mogu li koristiti Europsku zdravstvenu iskaznicu u inozemstvu?

Da, Europska zdravstvena iskaznica omogućuje vam korištenje hitne medicinske pomoći u državama članicama Europske unije, EFTA-e i Švicarske.

Koliko dugo vrijedi Europska zdravstvena iskaznica?

Europska zdravstvena iskaznica vrijedi do isteka važećnosti javnozdravstvenog osiguranja, ali najdulje pet godina.

Koji su osnovni uvjeti za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice?

Osnovni uvjeti za izdavanje Europske zdravstvene iskaznice su da budete osiguranik u sustavu zdravstvenog osiguranja te da imate važeću zdravstvenu iskaznicu.