Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta - sve što trebate znati

Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta

Zahtjev Za Korištenje Roditeljskog Dopusta

Roditeljski dopust je jedno od prava koje se pruža svim roditeljima kako bi se omogućilo više vremena za brigu o djeci u njihovim najranijim godinama. Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta je važan korak u procesu ostvarivanja tog prava. U nastavku ćemo vam objasniti sve što trebate znati o tome kako podnijeti taj zahtjev i koje su mogućnosti koje su vam na raspolaganju.

Prije svega, važno je napomenuti da roditeljski dopust može koristiti kako majka, tako i otac djeteta. Zahtjev za roditeljski dopust treba podnijeti nadležnoj instituciji u kojoj ste zaposleni. U zahtjevu treba navesti razloge za korištenje dopusta, kao i željeni period trajanja dopusta. Važno je da zahtjev bude podnesen najmanje 60 dana prije željenog početka dopusta, kako bi institucija imala dovoljno vremena za obradu zahtjeva.

Prilikom podnošenja zahtjeva, važno je priložiti sve potrebne dokumente kao dokaz da imate pravo na korištenje roditeljskog dopusta. To uključuje dokumente poput rodne liste djeteta, vjenčanog lista (ako ste u braku), te potvrdu o zaposlenju. Također, potrebno je pružiti informacije o tome kako ćete organizirati zamjenu na radnom mjestu za vrijeme vašeg odsustva.

U zakonu su definirane različite mogućnosti za korištenje roditeljskog dopusta, uključujući puni i djelomični dopust. Ovisno o vašoj situaciji i potrebama vaše obitelji, možete odabrati najprikladniju opciju. Važno je napomenuti da roditeljski dopust traje najmanje šest mjeseci, a najduže jednu godinu, i može se koristiti u cjelosti ili do kraja treće godine djetetovog života.

Nakon što podnesete zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta, institucija u kojoj ste zaposleni treba ga razmotriti u roku od 15 dana. Ukoliko vam zahtjev bude odobren, dobit ćete pismeno obavijest o odobrenju, kao i sve potrebne informacije o daljnjim koracima. U slučaju da vam zahtjev bude odbijen, možete podnijeti žalbu nadležnom tijelu koje će ponovno razmotriti vaš zahtjev.

Zo zaključak, zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta je važan korak u procesu ostvarivanja prava na pomoć i podršku za brigu o djeci u ranoj dobi. Pažljivo pripremite svoj zahtjev, priložite sve potrebne dokumente i slijedite zakonske rokove. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica, obratite se nadležnoj instituciji koja će vam pružiti dodatne informacije i podršku u procesu podnošenja i ostvarivanja vašeg zahtjeva.

Prednosti roditeljskog dopusta

Roditeljski dopust je važan jer omogućuje roditeljima da provedu više vremena i posvete pažnju svom djetetu u ranim godinama njegovog života. Evo nekoliko prednosti roditeljskog dopusta:

 • Rodbina i dublja veza s djetetom: Roditelji koji koriste roditeljski dopust imaju priliku provesti više vremena s djetetom tijekom ključnih godina njegovog razvoja. Ovo omogućuje dublju povezanost i jaču vezu između roditelja i djeteta.
 • Razvoj djeteta: Dugotrajno prisustvo roditelja tijekom rane dobi djeteta doprinosi njegovom emocionalnom, fizičkom i kognitivnom razvoju. Roditelji mogu pružiti potporu, osigurati sigurno okruženje i sudjelovati u važnim fazama djetetovog razvoja.
 • Priprema za školu: Roditelji koji koriste roditeljski dopust imaju priliku pomoći djetetu kako bi se pripremilo za polazak u školu. Oni mogu provoditi vrijeme čitanjem, učenjem brojeva i slova te razvijanjem vještina potrebnih za uspješan početak školske godine.
 • Ravnoteža između poslovnog i obiteljskog života: Roditeljski dopust omogućava roditeljima ravnotežu između obiteljskih obaveza i poslovnih zahtjeva. To im omogućuje da se posvete podizanju djeteta bez stresa zbog gubitka radnog mjesta ili smanjenja plate.
 • Zdravlje i dobrobit: Roditeljski dopust pruža roditeljima priliku za oporavak od porođaja, fizičko i emocionalno osnaživanje. Također omogućuje roditeljima da brinu o svom zdravlju i dobrobiti, što je ključno za obavljanje roditeljske uloge.

Uzimanje roditeljskog dopusta može biti izvrsna odluka koja ima mnoge prednosti za roditelje i djecu. Važno je osigurati podršku i razumijevanje od strane poslodavca i promicati politike koje podržavaju provođenje roditeljskog dopusta.

Kako podnijeti zahtjev za roditeljski dopust

Kako podnijeti zahtjev za roditeljski dopust

Podnošenje zahtjeva za roditeljski dopust relativno je jednostavan proces. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste ga uspješno podnijeli:

 1. Prikupite sve potrebne dokumente. To uključuje osobne isprave, kao što su vaša osobna iskaznica ili putovnica, ali i dokumente koji potvrđuju vaš odnos s djetetom, kao što su rodni list ili izvod iz matične knjige rođenih.
 2. Pročitajte uvjete roditeljskog dopusta. Uvjeti i prava mogu se razlikovati ovisno o vašem zaposlenju i državnim propisima. Svaka institucija ili tvrtka ima vlastite smjernice, pa je važno proučiti ih prije podnošenja zahtjeva.
 3. Napravite pisani zahtjev. Vaš zahtjev trebao bi sadržavati vaše osobne podatke, podatke o djetetu, željeni početak i trajanje roditeljskog dopusta te razloge za podnošenje zahtjeva.
 4. Podnesite zahtjev. Zahtjev za roditeljski dopust možete podnijeti osobno, putem pošte ili putem elektroničke pošte, ovisno o pravilima vaše institucije ili tvrtke. Provjerite koju metodu podnošenja zahtjeva preferirate i dostavite ga u skladu s tim.
 5. Pratite napredak vašeg zahtjeva. Nakon podnošenja zahtjeva, provjerite kod nadležnih službi ili odjela za ljudske resurse status vašeg zahtjeva. Budite strpljivi jer postupak odobravanja roditeljskog dopusta može potrajati neko vrijeme.
You might be interested:  Plaća U Eurima

Podnošenje zahtjeva za roditeljski dopust je važan korak u postizanju ravnoteže između obiteljskog i profesionalnog života. Slijedite ove korake kako biste osigurali da postupak prođe što glatko moguće i da ostvarite svoja prava kao roditelj.

Trajanje roditeljskog dopusta

Roditeljski dopust predstavlja period u kojem roditelj ima pravo odsustvovati s posla kako bi se brinuo o svom djetetu. Trajanje roditeljskog dopusta može varirati ovisno o zakonima i regulativama svake države, ali u Hrvatskoj, roditeljski dopust traje najduže 4 mjeseca.

Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, majka može koristiti roditeljski dopust u trajanju od najmanje 3 mjeseca, dok otac ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje 2 mjeseca. Roditelji mogu dogovoriti raspodjelu roditeljskog dopusta na način koji im najbolje odgovara.

Za vrijeme roditeljskog dopusta, roditelji imaju pravo na roditeljsku naknadu koja je određena prema visini plaće i trajanju dopusta. Roditeljska naknada može biti isplaćena kao nadoknada za izgubljenu plaću ili kao novčana pomoć, ovisno o uvjetima i propisima koje određuje mjesto roditeljskog dopusta.

Važno je napomenuti da roditeljski dopust može biti produžen u iznimnim slučajevima, kao što su zdravstveni problemi djeteta ili roditelja, ili u slučaju višečlanih obitelji.

U svakom slučaju, roditeljski dopust pruža roditeljima vrijeme i mogućnost da se posvete brizi o svom djetetu u najranijim godinama njegovog života. To je važan period koji omogućuje roditeljima da uspostave snažne veze s djetetom i pruže mu potrebnu pažnju i ljubav u ranom razvoju.

Prilikom podnošenja zahtjeva za roditeljski dopust, roditelji trebaju provjeriti zakonodavstvo i pravila svoje države kako bi bili sigurni da su upoznati sa svojim pravima i uvjetima korištenja roditeljskog dopusta.

Prava i obveze tijekom roditeljskog dopusta

U Hrvatskoj, roditeljski dopust omogućuje roditeljima da provedu vrijeme s djetetom u prvih 6 godina njegovog života. Tijekom roditeljskog dopusta, roditelji imaju određena prava i obveze koje moraju ispuniti.

Prava tijekom roditeljskog dopusta:

 • Pravo na plaću: Tijekom roditeljskog dopusta, roditelji imaju pravo na naknadu plaće. Ova naknada ovisi o različitim faktorima, kao što su trajanje dopusta i primanja roditelja prije odlaska na dopust.
 • Pravo na rad od kuće: Ukoliko je moguće, roditeljima se može omogućiti rad od kuće tijekom roditeljskog dopusta. Ovo pravo može biti korisno za roditelje koji žele raditi i brinuti se za dijete istovremeno.
 • Pravo na povrat na posao: Nakon završetka roditeljskog dopusta, roditelji imaju pravo na povrat na isto radno mjesto ili na slično radno mjesto s jednakim uvjetima.

Obveze tijekom roditeljskog dopusta:

 • Briga o djetetu: Tijekom roditeljskog dopusta, roditelji su dužni brinuti o svom djetetu i osigurati mu adekvatnu skrb i njegu.
 • Pravodobno obavještavanje poslodavca: Roditelji su obvezni pravodobno obavijestiti svog poslodavca o namjeri korištenja roditeljskog dopusta i trajanju istog.
 • Poštivanje uvjeta roditeljskog dopusta: Roditelji su obvezni poštivati uvjete i pravila roditeljskog dopusta, kao što su trajanje dopusta i radno vrijeme.

Tijekom roditeljskog dopusta, roditelji imaju priliku provesti vrijeme s djetetom, pružiti mu ljubav, pažnju i podršku, kao i biti svjedoci svih njegovih važnih trenutaka rasta i razvoja. Suočavanje s pravima i obvezama tijekom roditeljskog dopusta ključno je kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo za roditelja i dijete.

You might be interested:  Naknade za rođenje djeteta po gradovima 2018

Nadoknada tijekom roditeljskog dopusta

Jedna od najčešćih briga za roditelje koji razmatraju korištenje roditeljskog dopusta jest financijska strana. Srećom, zakoni o roditeljskom dopustu u Hrvatskoj osiguravaju određenu razinu nadoknade za vrijeme koje provodite s djetetom.

Prava na nadoknadu

Pravo na nadoknadu tijekom roditeljskog dopusta imaju oba roditelja, neovisno o tome radi li se o majci ili ocu djeteta. Nadoknada se isplaćuje iz socijalnog osiguranja i temelji se na prosječnoj mjesečnoj zaradi osiguranika u prethodnih 12 mjeseci.

Visina nadoknade iznosi 100% prosječne mjesečne plaće osiguranika za vrijeme korištenja prvih 6 mjeseci roditeljskog dopusta. Nakon tog razdoblja, visina se smanjuje na 70% prosječne plaće do kraja ukupnog razdoblja roditeljskog dopusta.

U slučaju da oba roditelja koriste roditeljski dopust, visina nadoknade za svakog roditelja iznosi 60% prosječne mjesečne plaće osiguranika za vrijeme korištenja prvih 6 mjeseci. Nakon tog razdoblja, nadoknada se smanjuje na 40% prosječne plaće do kraja ukupnog razdoblja roditeljskog dopusta.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta i nadoknade podnosi se nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Potrebno je priložiti određenu dokumentaciju, kao što su rodni list djeteta, potvrda o zaposlenju, te druge relevantne informacije o primanjima.

Isplata nadoknade obično započinje nakon što se zahtjev odobri i potrebna dokumentacija obradi. Uobičajeno vrijeme čekanja na isplatu može varirati, stoga je važno biti upoznat s postupkom i pratiti informacije od nadležnog zavoda.

Uz pravo na nadoknadu tijekom roditeljskog dopusta, roditelji također imaju pravo na druge pogodnosti, kao što su oslobađanje od plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i posebne pogodnosti za obitelji s više djece.

Da biste saznali više o pravima na nadoknadu tijekom roditeljskog dopusta i postupku podnošenja zahtjeva, svakako se obratite Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje ili potražite dodatne informacije na njihovoj službenoj web stranici.

Naknada plaće

Jedno od najvažnijih pitanja koja se postavlja kada se radi o korištenju roditeljskog dopusta jest pitanje naknade plaće. Zakon u Republici Hrvatskoj propisuje prava roditelja na naknadu plaće tijekom korištenja roditeljskog dopusta.

Prema zakonu, roditelji imaju pravo na naknadu plaće tijekom roditeljskog dopusta, koja je određena na temelju visine plaće koju su primali prije korištenja dopusta. Naknada plaće iznosi 100% osnovice za roditelje koji koriste roditeljski dopust, ali ne može biti veća od prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Da biste ostvarili pravo na naknadu plaće, potrebno je podnijeti zahtjev roditeljskom dopustu i priložiti relevantnu dokumentaciju, kao što su rodni list djeteta, rješenje o roditeljskom dopustu i potvrda o visini plaće. Nakon podnošenja zahtjeva, poslodavac je dužan isplatiti naknadu plaće na račun roditelja svaki mjesec tijekom trajanja roditeljskog dopusta.

Važno je napomenuti da roditelji koji koriste roditeljski dopust nemaju pravo na naknadu plaće u slučaju da rade ili primaju plaću za drugi posao tijekom korištenja dopusta. Također, treba imati na umu da se neoporezivi iznos naknade plaće može promijeniti svake godine prema važećem poreznom zakonu.

U slučaju da poslodavac ne isplati naknadu plaće prema zakonskim propisima, roditelj ima pravo podnijeti pritužbu nadležnoj inspekciji rada.

Visina plaće Naknada plaće
Do 3.000 kn 100% osnovice
Od 3.001 kn do 9.000 kn 80% osnovice
Preko 9.000 kn 70% osnovice

Drugi oblici nadoknade

Drugi oblici nadoknade

Osim roditeljskog dopusta, postoje i drugi oblici nadoknade koje roditelji mogu koristiti. Evo nekoliko primjera:

1. Naknada za posebne uvjete skrbi – ako dijete ima posebne potrebe i zahtijeva dodatnu skrb, roditeljima se može odobriti naknada za posebne uvjete skrbi. Ova naknada se isplaćuje iz državnog proračuna i namijenjena je pokrivanju dodatnih troškova koje roditelji imaju.

2. Naknada za samohrane roditelje – ako je jedan od roditelja samohrani roditelj bez partnerske podrške, može se ostvariti pravo na naknadu za samohrane roditelje. Ova naknada se isplaćuje mjesečno kako bi se pomoglo samohranim roditeljima u obavljanju roditeljskih obveza.

3. Dodatak za njegu djeteta – ako roditelj mora ostati kod kuće i pružati njegu bolesnom djetetu, može se ostvariti pravo na dodatak za njegu djeteta. Ova naknada pokriva gubitak prihoda koji roditelj ima zbog odsutnosti s posla radi pružanja skrbi djetetu.

You might be interested:  Prosječna plaća u Sloveniji 2022

4. Dopunski roditeljski dopust – ako roditelj želi produžiti roditeljski dopust nakon isteka prvih 6 mjeseci, može se ostvariti pravo na dopunski roditeljski dopust. Ovaj oblik dopusta može trajati još 6 mjeseci te se za vrijeme tog dopusta isplaćuje smanjen iznos naknade.

5. Naknada za rizik trudnoće – ako je trudnoća visokorizična i zahtijeva dodatne mjere opreza, trudnica može ostvariti pravo na naknadu za rizik trudnoće. Ova naknada pokriva gubitak prihoda zbog odsutnosti s posla radi zaštite zdravlja trudnice i djeteta.

Vrijedno je istaknuti da su ovi oblici nadoknade regulirani zakonom te je potrebno provjeriti uvjete i kriterije koje roditelji trebaju ispuniti kako bi ostvarili pravo na određeni oblik nadoknade.

Povratak na posao nakon roditeljskog dopusta

Kada istekne roditeljski dopust, važno je biti dobro pripremljen za povratak na posao. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da se lakše prilagodite ponovnom radnom ritmu:

 1. Dogovorite se sa svojim poslodavcem o povratku na posao i precizirajte sve detalje poput radnog vremena, obveza i nadoknada.
 2. Pregledajte svoje radno mjesto i provjerite je li sve uredno i spremno za vaš povratak. Ako imate neke posebne potrebe, obavijestite svog poslodavca unaprijed kako bi se mogli pripremiti.
 3. Ako ste duže vrijeme bili izvan radne snage, razmislite o tome da se dodatno educirate kako biste se osvježili u svojoj struci. Pohađanje tečajeva ili sudjelovanje u radionicama može vam pomoći da se brže vratite u radnu rutinu.
 4. Pružite sebi dovoljno vremena za prilagodbu. Povratak na posao može biti emocionalno i fizički izazovan. Pokušajte napraviti raspored koji vam omogućuje postupno povećavanje obima posla kako biste se navikli na novu situaciju.
 5. Ako je potrebno, osigurajte adekvatnu podršku za čuvanje djeteta nakon roditeljskog dopusta. Razgovarajte s partnerom, obitelji ili odgajateljima kako biste pronašli najbolje rješenje za vaše dijete.
 6. Nemojte zaboraviti voditi brigu o svom zdravlju i dobrobiti. Povratak na posao može biti stresan, pa se svakodnevno brinite o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Pronađite načine za relaksaciju i izbjegavajte preveliko opterećenje.

Povratak na posao nakon roditeljskog dopusta može biti prilika za novi početak. Iskoristite ga kako biste ostvarili profesionalne ciljeve i ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života.

Pitanja i odgovori:

Kako podnijeti zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta?

Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta podnosi se nadležnom tijelu za socijalnu skrb putem obrasca. Potrebno je priložiti određena dokumentacija, kao što su rodni list djeteta, osobna iskaznica i potvrda o zaposlenju.

Koliko dugo traje roditeljski dopust?

Roditeljski dopust može trajati najduže do treće godine djetetova života, odnosno do navršene desete godine života djeteta s posebnim potrebama. Roditelji sami određuju trajanje roditeljskog dopusta u skladu s svojim potrebama.

Kakva je financijska potpora tijekom roditeljskog dopusta?

Tijekom roditeljskog dopusta, roditelji mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu, koja iznosi 80% osnovice za plaću. Visina osnovice ovisi o prosječnom mjesečnom dohotku roditelja u godini prije korištenja dopusta.

Mogu li oba roditelja koristiti roditeljski dopust istovremeno?

Da, oba roditelja mogu koristiti roditeljski dopust istovremeno. U tom slučaju, dopust se dijeli na pola, pri čemu oba roditelja imaju pravo na isti broj dana.

Što se događa ako roditelj ne koristi roditeljski dopust?

Ako roditelj ne koristi roditeljski dopust, gubi pravo na isplatu novčane naknade za taj period. Također, roditelj može prenijeti dio svog dopusta na drugog roditelja, ali samo do određenog broja dana.

Kako mogu podnijeti zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta?

Zahtjev za korištenje roditeljskog dopusta možete podnijeti u nadležnoj lokalnoj jedinici koja vodi evidenciju o roditeljskom dopustu. Trebate popuniti zahtjevni obrazac i priložiti odgovarajuće dokumente, kao što su rodni list djeteta ili potvrda o trudnoći.

Koliko dugo mogu koristiti roditeljski dopust?

Roditeljski dopust možete koristiti do navršenih 8 godina života djeteta ili do polaska djeteta u prvi razred osnovne škole. Ako dijete ima teškoće u razvoju, roditeljski dopust se može produžiti do 18. godine života djeteta.