Zahtjev za naknadu putnih troškova - sve što trebate znati | Vaša kompanija

Zahtjev za naknadu putnih troškova

Zahtjev Za Naknadu Putnih Troškova

Dragi radnici,

U ovom članku želimo vam pružiti sve informacije koje trebate znati o zahtjevu za naknadu putnih troškova u našoj kompaniji. Naknada putnih troškova je važan proces u kojem smo odlučili podržati naše zaposlenike kako bi im omogućili da se osjećaju sigurno i zadovoljno tijekom putovanja u poslovne svrhe.

Da biste podnijeli zahtjev za naknadu putnih troškova, trebate se pridržavati nekoliko važnih koraka. Prvo, osigurajte da sve vaše potrošene putne troškove dokumentirate. Ovo uključuje troškove prijevoza, smještaja, hrane, goriva i ostale dodatne troškove koji su nastali tijekom putovanja. Svi računi i potvrde moraju biti originalni i jasno vidljivi.

Drugo, ispunite naš obrazac zahtjeva za naknadu putnih troškova. Ovaj obrazac je dostupan na internom portalu i morate ga popuniti ispravno i potpuno. Obratite pažnju na točnost i dosljednost podataka koje unosite u obrazac kako bismo vam mogli brzo i učinkovito obraditi zahtjev. Nakon što ste popunili obrazac, obavezno priložite sve potrebne dokumente za naknadu putnih troškova.

Napomena: Molimo vas da imate na umu da su sve naknade za putne troškove podložne internim pravilima i odobrenju nadležnih osoba. Pridržavajte se naših smjernica i propisa kako biste bili sigurni da će vaš zahtjev biti prihvaćen.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja ili nedoumice u vezi s postupkom zahtjeva za naknadu putnih troškova, slobodno se obratite našem Odjelu za ljudske resurse. Naš tim će vam rado pomoći i pružiti potrebne informacije. Uvijek smo tu da podržimo naše zaposlenike i osiguramo da imaju pozitivno iskustvo tijekom poslovnih putovanja.

Hvala vam na suradnji i vašoj posvećenosti našoj kompaniji!

Zahtjev za naknadu putnih troškova – sve što trebate znati

Zahtjev za naknadu putnih troškova - sve što trebate znati

Ako ste zaposlenik u našoj kompaniji i putujete iz poslovnih razloga, imate pravo na naknadu putnih troškova. Ova vrsta naknade je namijenjena pokrivanju troškova koji se odnose na putovanje i olakšava vam da se usredotočite na obavljanje poslovnih zadataka. Ovdje ćete pronaći sve što trebate znati o podnošenju zahtjeva za naknadu putnih troškova.

Prvo trebate skupiti sve relevantne informacije o putovanju, kao što su računi za prijevoz, smještaj, hranu i ostale troškove. Provjerite jeste li sačuvali sve račune, jer će vam biti potrebni kao dokaz zahtjeva za naknadu.

Zatim trebate popuniti zahtjev za naknadu putnih troškova koji je dostupan na našem internom portalu. Popunjavanje zahtjeva je jednostavno i zahtijeva da unesete osnovne informacije o putovanju, kao i iznos koji tražite za naknadu.

Nakon što ste popunili zahtjev, trebate ga dostaviti Odjelu za računovodstvo. Ovisno o procedurama vaše kompanije, možda ćete ga morati dostaviti putem elektroničke pošte ili putem internog poštanskog sandučića. Preporuča se da taj korak obavite što prije, kako biste što prije dobili naknadu.

Nakon što Odjel za računovodstvo primi vaš zahtjev, provjerit će sve podatke i dokaze prije nego odobre naknadu. Ako je sve u redu, dobit ćete povratne informacije o odobrenom iznosu i načinu isplate. Ovo može biti u obliku direktnog depozita na vaš bankovni račun ili putem drugih oblika plaćanja kojima se koristi vaša kompanija.

Ukoliko imate dodatna pitanja o zahtjevu za naknadu putnih troškova, uvijek se možete obratiti Odjelu za računovodstvo ili drugim relevantnim osobama u vašoj kompaniji. Ovi koraci trebaju biti jasno i transparentno objašnjeni u internim pravilnicima vaše organizacije.

Zahtjev za naknadu putnih troškova je vaše pravo kao zaposlenika i treba se podnijeti pravovremeno i pravilno kako biste mogli ostvariti naknadu. Budite sigurni da pravilno popunjavate zahtjev i priložite sve potrebne dokaze kako biste brzo i jednostavno dobili naknadu koja vam pripada.

Kada možete tražiti naknadu putnih troškova

Postoji nekoliko situacija u kojima možete tražiti naknadu putnih troškova od vaše kompanije. Prvo, možete tražiti naknadu ako putujete izvan vašeg stalnog radnog mjesta, na primjer, na poslovni sastanak ili konferenciju.

Također, možete tražiti naknadu putnih troškova ako putujete za poslovne svrhe unutar vašeg radnog mjesta, ali izvan uobičajenog radnog vremena. Na primjer, ako morate putovati vikendom ili tijekom praznika radi poslovnog zadatka.

Osim toga, ako putujete izvan svog radnog mjesta i koristite vlastiti prijevoz, kao što su osobno vozilo ili javni prijevoz, možete tražiti naknadu putnih troškova. Važno je imati valjanu dokumentaciju o putovanju, kao što su ulaznice za prijevoz ili potvrde o plaćenim parkirnim kartama.

Konačno, ako putujete u inozemstvo za posao, imate pravo tražiti naknadu putnih troškova, uključujući troškove vize, putno osiguranje i smještaj.

Važno je napomenuti da svaka kompanija ima svoje politike vezane uz naknadu putnih troškova, pa se uvijek preporučuje provjeriti s odjelom ljudskih resursa ili nadređenima prije putovanja i podnošenja zahtjeva za naknadu troškova.

Koje troškove pokriva zahtjev za naknadu

Zahtjev za naknadu putnih troškova omogućava vam da tražite nadoknadu za određene troškove koje ste snosili tijekom službenog putovanja. Evo popisa troškova koje možete pokriti putem zahtjeva za naknadu:

Trošak Opis
Putovanje avionom Kupovina aviokarte ili troškovi najma aviona
Putovanje brodom Kupovina brodske karte ili najam broda
Putovanje vlakom Trošak karte za vlak
Putovanje autobusom Trošak autobusne karte
Putovanje automobilom Trošak goriva, cestarine i parkiranja
Troškovi smještaja Trošak hotela, apartmana ili najma stanova
Troškovi hrane i pića Trošak obroka i pića tijekom putovanja
Troškovi taksi prijevoza Trošak prijevoza taksi službom
Ostali troškovi Ostali troškovi koji su nužni i opravdani tijekom putovanja

Važno je napomenuti da će vam zahtjev za naknadu biti prihvaćen samo ako možete pružiti detaljan dokaz o svakom trošku koji želite pokriti. Molimo vas da sačuvate sve račune, karte, potvrde i ostale relevantne dokumente koji dokazuju vaše troškove.

Kako popuniti obrazac zahtjeva

Kada popunjavate obrazac zahtjeva za naknadu putnih troškova, važno je pratiti određene korake kako biste osigurali da vaš zahtjev bude ispravno procesiran. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako pravilno popunjavati obrazac:

1. Osobni podaci

Na vrhu obrasca unesite svoje osobne podatke, kao što su ime, prezime i kontakt informacije. Ovo je bitno radi identifikacije i lakšeg kontakta u vezi s vašim zahtjevom.

2. Datum i vrijeme

Zatim, ispunite polje za datum i vrijeme polaska i povratka s puta. Unesite točne datume i vremena kako bi se lakše provjerila valjanost vašeg zahtjeva.

3. Putni troškovi

Sljedeći korak je ispunjavanje polja za putne troškove. Ovdje trebate navesti sve troškove vezane uz putovanje, kao što su troškovi goriva, cestarina, parkiranja ili javnog prijevoza. Svaki trošak treba biti jasno naveden i dokumentiran, preferirano s priloženim računima ili potvrdama.

4. Kilometraža

Ako zahtijevate naknadu za troškove goriva, morate navesti i ukupnu pređenu kilometražu. Navedite broj kilometara između vašeg mjesta polaska i odredišta kako bi se mogla izračunati ispravna naknada.

5. Razlog putovanja

Jedan važan detalj je napisati razlog svog putovanja. Ovo može biti poslovni sastanak, konferencija ili bilo koja druga službena aktivnost. Jasno navedite svrhu putovanja kako bi se provjerilo je li podudarna s politikom tvrtke.

6. Potpis

Na kraju obrasca potpišite svoje ime i datum. Ovo služi kao vaša potvrda da su svi podaci koje ste naveli ispravni i točni. Također, provedite provjeru obrasca prije potpisivanja kako biste bili sigurni da ste ispunili sve potrebne informacije.

Zapošljavanje ovih koraka osigurat će da vaš zahtjev za naknadu putnih troškova bude pravilno procesiran i da ćete dobiti ispravnu naknadu za svoje putovanje. Ako imate bilo kakva pitanja, uvijek se obratite odjelu za putne troškove ili osoblju nadležnom za rješavanje ovih zahtjeva.

Dokumentacija koju trebate priložiti

Pri podnošenju zahtjeva za naknadu putnih troškova, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

1. Izvještaj o putovanju

Prilikom podnošenja zahtjeva za naknadu putnih troškova, potrebno je priložiti detaljan izvještaj o putovanju. Izvještaj treba sadržavati sljedeće informacije:

 • Datum i vrijeme polaska i dolaska
 • Odredište putovanja
 • Razlog putovanja
 • Opis aktivnosti tijekom putovanja
 • Detalji sastanaka ili događaja koje ste posjetili
 • Putne rute
 • Ukupno prijeđena kilometraža

2. Potvrda o troškovima putovanja

Uz izvještaj o putovanju, potrebno je priložiti i potvrdu o troškovima putovanja. Potvrda o troškovima putovanja treba sadržavati sljedeće informacije:

 • Detaljan pregled troškova (poput troškova goriva, parkiranja, putarine, smještaja, hrane itd.)
 • Datum i vrijeme troška
 • Iznos troška
 • Valuta u kojoj je iznos troška naveden
 • Ukupan iznos troškova putovanja

Važno je napomenuti da je dokumentacija zahtjeva za naknadu putnih troškova potrebna kako bi se osiguralo da su svi troškovi putovanja opravdani i da će biti pravilno obraditi.

Ukoliko se neka dokumentacija ne priloži ili nije adekvatno popunjena, zahtjev za naknadu putnih troškova može biti odbijen. Stoga je važno da sve potrebne informacije budu jasno i točno navedene u priloženoj dokumentaciji.

Koliko vremena traje obrada zahtjeva

Vrijeme obrade zahtjeva za naknadu putnih troškova može varirati ovisno o unutarnjim procesima i procedurama vaše kompanije. U većini slučajeva, nakon što ste podnijeli zahtjev, provesti će se sljedeći koraci:

 1. Prijava zahtjeva – Kada podnesete zahtjev za naknadu putnih troškova, on će biti unesen u sustav za obradu.
 2. Pregled i provjera – Sljedeći korak je pregledati i provjeriti dostavljene dokumente i informacije kako bi se osigurala njihova valjanost i usklađenost s internim smjernicama.
 3. Provjera troškova – Troškovi koje ste prijavili bit će pregledani i uspoređeni s pravilima i ograničenjima vaše kompanije kako bi se utvrdila njihova opravdanost i ispravnost.
 4. Razmatranje i odobrenje – Nakon provjere, zahtjev će biti razmotren od strane odgovarajućeg odjela ili osobe ovlaštene za odobravanje putnih troškova. Ovisno o složenosti zahtjeva i internim procedurama, ovaj proces može potrajati neko vrijeme.
 5. Obrada isplate – Ako je zahtjev odobren, slijedi proces obrade isplate. Ovo uključuje unesenje podataka u isplatni sustav i provjeru financijskih sredstava za isplatu.
 6. Isplata – Konačno, putne troškove ćete primiti na način naveden u vašem zahtjevu, kao što je isplata na bankovni račun ili putem drugih metoda isplate.

Općenito, vrijeme obrade zahtjeva može trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o unutarnjim procesima vaše kompanije i broju zahtjeva koje treba obraditi.

U slučaju bilo kakvih nedoumica ili kašnjenja u obradi vašeg zahtjeva, preporučuje se da kontaktirate odgovornu osobu ili odjel unutar vaše tvrtke kako biste dobili ažurirane informacije o statusu vašeg zahtjeva.

Kako će se izvršiti isplata naknade

Kako će se izvršiti isplata naknade

Po odobrenju zahtjeva za naknadu putnih troškova, isplata će se izvršiti na način dogovoren s vama. Uglavnom, isplate se vrše putem bankovnog transfera na vaš osobni račun.

Molimo vas da se pobrinete da nam pravilno dostavite sve potrebne podatke o vašem računu kako bismo pravovremeno i točno izvršili isplatu.

Nakon što je vaš zahtjev odobren i vaš iznos je spreman za isplatu, bit ćete obaviješteni putem e-pošte ili telefonskih poziva o detaljima isplate.

Isplate se obično vrše unutar određenog vremenskog razdoblja, ovisno o internim procedurama tvrtke. U slučaju kašnjenja ili problema s isplatom, molimo vas da se obratite nadležnoj osobi zaduženoj za putne troškove kako bismo riješili problem što je prije moguće.

Nakon izvršene isplate, bit će vam dostavljena potvrda o plaćanju koja će se moći koristiti za vođenje evidencije o vašim putnim troškovima.

Vaša financijska sigurnost i zadovoljstvo našim isplatama su za nas izuzetno važni, stoga se jakao trudimo da sve isplate budu izvršene na vrijeme i bez ikakvih problema.

Važno: Molimo vas da provjerite točnost i ažurnost svojih bankovnih podataka kako biste osigurali pravodobnu isplatu naknade.

Kako postupati u slučaju odbijanja zahtjeva

Ako je vaš zahtjev za naknadu putnih troškova odbijen, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste riješili tu situaciju:

1. Provjerite razlog odbijanja: Prvi korak je provjeriti razlog odbijanja vašeg zahtjeva. Možda je postojao neki nedostatak informacija ili dokumentacije koja je bila potrebna. Također, provjerite da li ste slijedili sve smjernice i politike tvrtke vezane uz putne troškove. Ako niste sigurni zašto je vaš zahtjev odbijen, kontaktirajte odjel koji se bavi putnim troškovima za objašnjenje.

2. Razjasnite nedoumice: Kontaktirajte odgovornu osobu iz odjela putnih troškova kako biste razjasnili eventualne nedoumice ili nedostatke u vašem zahtjevu. Možda je potrebna dodatna dokumentacija ili pojašnjenje nekih detalja. Budite spremni pružiti sve relevantne informacije koje će pomoći u rješavanju vašeg zahtjeva.

3. Zatražite pregled odluke: Ako smatrate da je vaš zahtjev nepravedno odbijen, zatražite pregled odluke. Ovo može uključivati slanje pisane žalbe ili zahtjeva za ponovno razmotrenje vašeg zahtjeva. Obratite se odjelu za ljudske resurse ili upravi tvrtke kako biste saznali postupak za ponovno razmatranje i pružili sve potrebne informacije i argumente koji podupiru vašu žalbu.

4. Slijedite interni postupak žalbe: Ako tvrtka ima interni postupak žalbe, slijedite ga. Pratite sve korake propisane tim postupkom i pružite sve tražene informacije i dokumentaciju. Budite strpljivi tijekom ovog postupka i surađujte s odjelom za ljudske resurse kako biste riješili situaciju na najbolji mogući način.

5. Potražite pravni savjet, ako je potrebno: U krajnjem slučaju, ako se ne može postići dogovor unutar tvrtke, možete potražiti pravni savjet. Konzultirajte se s odvjetnikom koji ima iskustva s radnim pravom ili sporovima vezanim uz putne troškove. Oni će vam moći pružiti pravne savjete i upute o daljnjim koracima koji možete poduzeti.

U svakom slučaju, važno je ostati profesionalan i pristojan tijekom ovog procesa. Komunicirajte jasno, pružite sve potrebne informacije i dokumente i budite otvoreni za suradnju kako biste riješili situaciju na najbolji mogući način.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu podnijeti zahtjev za naknadu putnih troškova?

Da biste podnijeli zahtjev za naknadu putnih troškova, trebate popuniti poseban obrazac koji je dostupan na internim stranicama kompanije. Na obrascu trebate navesti svoje osobne podatke, datum putovanja, svrhu putovanja, prijevozno sredstvo koje ste koristili, iznos potrošenih troškova i priložiti odgovarajuće račune ili potvrde. Popunjeni obrazac i prateće dokumente trebate predati u odjelu za administraciju.

Koje troškove mogu tražiti kao naknadu putnih troškova?

Kao putne troškove možete tražiti naknadu za prijevoz (gorivo, karta za javni prijevoz, putarine), smještaj (hotel, apartman), hranu i piće, troškove taksi usluga, troškove parkiranja i troškove vezane za poslovne sastanke ili događaje koje morate posjetiti tijekom putovanja. Važno je da priložite račune ili potvrde za svaki trošak koji tražite kao naknadu.

Koliko brzo mogu očekivati isplatu naknade putnih troškova?

Isplata naknade putnih troškova ovisi o internim postupcima kompanije. Uobičajeno je da se zahtjevi obrađuju unutar 15 radnih dana od datuma podnošenja. Međutim, vrijeme isplate može varirati ovisno o broju podnesenih zahtjeva i broju osoba koje su odgovorne za obradu tih zahtjeva.

Koje dokumente trebam priložiti uz zahtjev za naknadu putnih troškova?

Uz zahtjev za naknadu putnih troškova trebate priložiti sve relevantne račune, potvrde ili druge dokaze o potrošenim troškovima. To može uključivati račune za gorivo, račune hotela, račune za hranu i piće, račune za taksije ili takse, potvrde o sudjelovanju na poslovnim sastancima ili događajima, te potvrde o kupnji karata za javni prijevoz ili putarina.

Mogu li tražiti naknadu putnih troškova bez prethodne najave?

Preporučuje se da najavite svoje putovanje i podnesete zahtjev za naknadu putnih troškova prije nego što krenete na put. Međutim, u nekim slučajevima može biti opravdano podnijeti zahtjev nakon putovanja, ali to ovisi o internim pravilima i postupcima kompanije. U takvim slučajevima, važno je da priložite sve potrebne dokumente i objasnite zašto niste mogli unaprijed najaviti putovanje i zahtjev za naknadu troškova.