Zahtjev za porodiljnu naknadu - Kako zatražiti naknadu za vrijeme porodiljnog dopusta

Zahtjev Za Porodiljnu Naknadu

Zahtjev Za Porodiljnu Naknadu

Porodiljni dopust je pravo koje imaju žene nakon rođenja djeteta da provedu određeno vrijeme s njim i da se posvete njegovom zdravlju i početnom odgoju. Tokom tog perioda, žene imaju pravo na porodiljnu naknadu koja se isplaćuje kao novčana pomoć kako bi im se omogućilo financijsko olakšanje za vrijeme odsustva sa posla.

Zahtjev za porodiljnu naknadu se podnosi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i postupak je relativno jednostavan. Žena koja planira ostati kod kuće za vrijeme porodiljnog dopusta treba da ispuni određene uslove kako bi ostvarila pravo na naknadu.

Prvo, žena mora biti osiguranik na obaveznom zdravstvenom osiguranju i imati prebivalište u Hrvatskoj. Također, mora imati prijavljeno zaposlenje i biti zaposlena u trenutku podnošenja zahtjeva. Također, mora imati najmanje 270 dana staža osiguranja u posljednjih pet godina prije podnošenja zahtjeva.

Kada su svi uslovi ispunjeni, žena može podnijeti zahtjev za porodiljnu naknadu HZZO-u. Zahtjev se podnosi krajem trudnoće ili neposredno nakon rođenja djeteta. Zahtjev treba popuniti i dostaviti uz odgovarajuću dokumentaciju kao što su kopija rodne liste, potvrda o zaposlenju i stažu osiguranja, te osobna iskaznica. Nakon obrade zahtjeva, HZZO isplaćuje porodiljnu naknadu na žiro-račun žene koja je podnijela zahtjev.

Zahtjev za porodiljnu naknadu

Kako biste zatražili porodiljnu naknadu, slijedite ovaj postupak:

 1. Priprema dokumenata

  Prikupite sljedeće dokumente:

  • Fotokopiju osobne iskaznice
  • Potvrdu o trudnoći i predviđenom terminu poroda od svog liječnika
  • Potvrdu o zadnjem radnom odnosu (npr. potvrdu o zaposlenju ili raskidu ugovora o radu)
  • Izvod iz matične knjige rođenih za dijete (nakon rođenja)
  • Potvrdu o izračunu plaće iz posljednja tri mjeseca prije porodiljnog dopusta
  • IBAN i bankovne podatke
 2. Popunjavanje obrasca zahtjeva

  Popunjavanje obrasca zahtjeva

  Preuzmite i ispunite obrazac zahtjeva za porodiljnu naknadu sa službene Internet stranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

 3. Dostava obrasca i dokumenata

  Dostavite ispunjeni obrazac i potrebne dokumente HZZO-u putem pošte, osobno ili putem e-maila prema uputama sa obrascem.

 4. Praćenje statusa zahtjeva

  Pratite status svog zahtjeva putem online usluge HZZO-a ili kontaktirajte HZZO putem telefona kako biste dobili ažurirane informacije o obradi vašeg zahtjeva.

 5. Isplata naknade

  U slučaju odobrenja, HZZO će vam isplatiti porodiljnu naknadu na vaš bankovni račun.

Važno je da slijedite upute i osigurate da sva potrebna dokumentacija bude pravilno pripremljena i dostavljena kako biste osigurali glatku obradu vašeg zahtjeva za porodiljnu naknadu.

Kako zatražiti naknadu za vrijeme porodiljnog dopusta

Ako ste trudni ili očekujete dijete, imate pravo na porodiljni dopust i naknadu za vrijeme trajanja tog dopusta. Da biste ostvarili svoje pravo, potrebno je podnijeti zahtjev za porodiljnu naknadu.

Postoje nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste uspješno zatražili naknadu:

1. Skupite potrebnu dokumentaciju

Prije nego što podnesete zahtjev, važno je da prikupite sve potrebne dokumente. To uključuje rodni list djeteta, potvrdu o trudnoći od svog liječnika, potvrdu o zaposlenju i druge relevantne dokumente koje vam može tražiti nadležna institucija.

You might be interested:  Zahtjev za roditeljski dopust obrazac

2. Popunite zahtjev

Nakon što skupite dokumentaciju, trebate popuniti zahtjev za porodiljnu naknadu. Ovaj zahtjev možete dobiti u nadležnoj instituciji ili ga možete preuzeti s njihove web stranice. U zahtjevu ćete morati dati sve potrebne informacije o sebi, vašem zaposlenju i trudnoći.

3. Podnesite zahtjev

Kada ste popunili zahtjev, trebate ga predati nadležnoj instituciji zajedno s potrebnom dokumentacijom. Možete to učiniti osobno ili putem pošte, ovisno o pravilima institucije. Važno je da pravovremeno podnesete zahtjev kako biste osigurali da dobijete naknadu na vrijeme.

4. Pratite status zahtjeva

Nakon što podnesete zahtjev, bit će vam dodijeljen broj pod kojim možete pratiti status svog zahtjeva. Obratite se nadležnoj instituciji kako biste dobili informacije o tome koliko će vremena biti potrebno da se vaš zahtjev obradi i odobri.

5. Primi naknadu

Nakon što vaš zahtjev bude odobren, bit će vam isplaćena porodiljna naknada. Ovisno o pravilima institucije, naknada se može isplaćivati mjesečno ili kao jednokratni iznos.

Za detaljnije informacije o postupku podnošenja zahtjeva i iznosima naknada, možete se obratiti nadležnoj instituciji ili provjeriti njihovu web stranicu.

Uvjeti za ostvarivanje porodiljne naknade

Da biste ostvarili pravo na porodiljnu naknadu, morate zadovoljiti sljedeće uvjete:

 • Morate biti osigurana osoba prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.
 • Morate biti zaposlena osoba koja je bila radno aktivna najmanje 9 mjeseci neprekidno prije početka porodiljnog dopusta.
 • Morate biti državljanka Republike Hrvatske ili strana državljanka koja ima boravište u Hrvatskoj.
 • Morate imati potvrdu o trudnoći iza koje slijedi vođena trudnoća i medicinska dokumentacija kao dokaz o zdravstvenom stanju.
 • Morate dostaviti zahtjev za ostvarivanje porodiljne naknade u roku od 30 dana od početka porodiljnog dopusta.

Nakon ispunjavanja svih gore navedenih uvjeta, imate pravo na mjesečnu porodiljnu naknadu koja će vam se isplaćivati tijekom trajanja porodiljnog dopusta. Naknada će se isplaćivati na osnovu vaše prosječne plaće prije odlaska na porodiljni dopust.

Ukoliko ne ispunjavate neki od navedenih uvjeta, možda nećete biti eligible za porodiljnu naknadu ili će iznos naknade biti manji. Ukoliko imate pitanja ili nedoumice, preporučljivo je konzultirati se s nadležnim tijelom za socijalnu skrb ili mirovinskim osiguranjem.

Koje uvjete treba zadovoljiti kako biste ostvarili pravo na porodiljnu naknadu?

Da biste ostvarili pravo na porodiljnu naknadu, morate zadovoljiti sljedeće uvjete:

1. Radni odnos: Morate biti zaposleni radnik s prijavljenim radnim odnosom kod poslodavca.

2. Prijava trudnoće: Morate prijaviti trudnoću svom poslodavcu najkasnije tri mjeseca prije očekivanog termina poroda.

3. Radni staž: Morate imati minimalno 12 mjeseci radnog staža prije odlaska na porodiljni dopust.

4. Osiguranje: Mora biti uplaćeno obvezno zdravstveno osiguranje tijekom razdoblja trudnoće i porodiljnog dopusta.

5. Prihod: Pravo na porodiljnu naknadu ovisi o visini vašeg prihoda. Minimalni iznos prihoda potreban za ostvarivanje prava utvrđuje se prema propisima o socijalnoj zaštiti.

Važno je napomenuti da postoje različiti pravilnici i propisi koji mogu utjecati na uvjete dobivanja porodiljne naknade. Stoga je najbolje konzultirati se s nadležnim institucijama ili pravnicima kako biste bili sigurni da ispunjavate sve potrebne uvjete.

Dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva

Zahtjev za porodiljnu naknadu za vrijeme porodiljnog dopusta možete podnijeti nadležnoj instituciji priloživši određenu dokumentaciju.

Evo popisa dokumenata koje će vam biti potrebne:

1. Rodni list djeteta: Da biste dokazali da imate dijete za koje tražite porodiljnu naknadu, morate priložiti izvorni rodni list djeteta. Ukoliko ne posjedujete originalnu kopiju, možete priložiti i ovjerenu kopiju.

2. Potvrda liječnika: Morate priložiti i potvrdu svog liječnika koja potvrđuje trudnoću i predviđen datum poroda.

3. Potvrda o radnom stažu: Potrebno je priložiti potvrdu o radnom stažu koju će vam izdati vaš poslodavac ili nadležna institucija koja vodi evidenciju o radnom stažu. Ova potvrda treba sadržavati informacije o vremenskom periodu vašeg radnog staža, kao i o visini vaše prosječne plaće.

4. Potvrda o primanjima: Također, potrebno je priložiti potvrdu o primanjima koju također možete dobiti od vašeg poslodavca ili nadležne institucije zadužene za isplatu plaća. Ova potvrda treba sadržavati informacije o visini vaših primanja prije porodiljnog dopusta.

You might be interested:  Plaća U Kauflandu

Provjerite s nadležnom institucijom da li postoji dodatna dokumentacija koja vam je potrebna.

Važno je napomenuti da dokumentacija koja se prilaže treba biti originalna ili ovjerena kopija.

Ako niste sigurni koji su vam svi dokumenti potrebni, najbolje je da se obratite nadležnoj instituciji ili provjerite njihovu web stranicu za tačne informacije.

Koje dokumente trebate pripremiti kako biste podnijeli zahtjev za porodiljnu naknadu?

Kada podnesete zahtjev za porodiljnu naknadu, trebat ćete pripremiti određene dokumente kako biste potvrdili svoj status trudnice ili majke koja je nedavno rodila. Sljedeći dokumenti su obično potrebni:

1. Rodni list

Rodni list je važan dokument koji dokazuje datum rođenja vašeg djeteta. Trebali biste imati originalni primjerak rodilišnog lista koji vam je izdan od strane nadležnog tijela.

2. Potvrda o trudnoći

Ako ste trudni ili ste nedavno rodili, trebat ćete imati potvrdu o trudnoći izdana od strane vašeg ljekara ili ginekologa. Ovaj dokument obično sadrži informacije o trajanju trudnoće i datumu predviđenog porođaja.

Pored ovih osnovnih dokumenata, svaka država može imati posebne zahtjeve za dokazivanje prava na porodiljnu naknadu. Stoga je važno informirati se o zakonima i pravilima koje određuje vaša država kako biste bili sigurni da ispunjavate sve uvjete za dobivanje porodiljne naknade.

Kako podnijeti zahtjev za porodiljnu naknadu

Kada planirate koristiti porodiljni dopust, potrebno je podnijeti zahtjev za porodiljnu naknadu. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste podnijeli zahtjev:

1. Sakupite potrebnu dokumentaciju

Da biste podnijeli zahtjev, trebate pripremiti određene dokumente. To obično uključuje osobne identifikacijske dokumente, rodni list za novorođenče i potvrdu o trudnoći i/ili porodu od svog ginekologa ili opće bolnice.

2. Kontaktirajte svoju osiguravajuću tvrtku

Nakon što prikupite svu dokumentaciju, kontaktirajte svoju osiguravajuću tvrtku kako biste provjerili njihove specifične zahtjeve i postupak podnošenja zahtjeva. Možete nazvati njihovu korisničku podršku ili posjetiti njihovu web stranicu kako biste pronašli informacije o podnošenju zahtjeva za porodiljnu naknadu.

3. Ispunite zahtjevni obrazac

Nakon što saznate postupak podnošenja zahtjeva od osiguravajuće tvrtke, trebate ispunite zahtjevni obrazac. Budite pažljivi i točni prilikom popunjavanja obrazca kako biste izbjegli odgode ili odbijanje zahtjeva. Slijedite upute i pružite sve potrebne informacije i dokumentaciju.

Napomena: Ako vam je potrebna pomoć pri ispunjavanju obrasca, možete tražiti savjet od osiguravajuće tvrtke ili zatražiti pomoć od općinskog ureda za socijalnu skrb.

4. Predajte zahtjev

Kada popunite zahtjevni obrazac i prikupite svu potrebnu dokumentaciju, predajte zahtjev osiguravajućoj tvrtki. To možete učiniti osobno odlaskom u njihovo sjedište ili putem pošte. Provjerite adresu i dostavni rokove kako biste bili sigurni da će vaš zahtjev biti obradjen na vrijeme.

Nakon što osiguravajuća tvrtka primi vaš zahtjev, bit će vam obavijest o statusu zahtjeva. Ako je vaš zahtjev odobren, bit ćete obaviješteni o iznosu naknade koji ćete primati tijekom porodiljnog dopusta.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja ili probleme tijekom podnošenja zahtjeva, obavezno se obratite svojoj osiguravajućoj tvrtki kako bi vam pružili potrebne informacije i podršku.

Koraci koje trebate slijediti kako biste uspješno podnijeli zahtjev za porodiljnu naknadu?

Koraci koje trebate slijediti kako biste uspješno podnijeli zahtjev za porodiljnu naknadu?

Podnošenje zahtjeva za porodiljnu naknadu može biti proces koji zahtijeva nekoliko koraka kako bi se osigurala uspješna obrada vašeg zahtjeva. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste olakšali postupak:

1. Prikupite potrebnu dokumentaciju:

Da biste podnijeli zahtjev, trebat ćete prikupiti određenu dokumentaciju koja će potvrditi vašu trudnoću, rođenje djeteta i druge relevantne informacije. To može uključivati medicinske izvještaje, potvrde liječnika i druge potrebne dokumente.

2. Ispunite zahtjev za porodiljnu naknadu:

Nakon što ste prikupili potrebnu dokumentaciju, morate ispunjavati zahtjev za porodiljnu naknadu. Ovaj zahtjev obično možete pronaći na web stranici vaše lokalne institucije za socijalno osiguranje. Slijedite upute i pružite sve tražene informacije na obrascu.

3. Predajte zahtjev i dokumente:

Nakon što ste ispunili zahtjev, predočite ga zajedno s prikupljenom dokumentacijom vašoj lokalnoj instituciji za socijalno osiguranje. Ovisno o pravilima, možda ćete za to morati posjetiti njihov ured osobno ili ih možete poslati poštom. Provjerite sve detalje i zahtjeve prije predaje kako biste osigurali da je vaš zahtjev potpun.

You might be interested:  Alen Kolbas Razvod

4. Pratite status vašeg zahtjeva:

Nakon što ste podnijeli zahtjev, pratite status vašeg zahtjeva kako biste bili sigurni da je pravovremeno procesiran. Možete kontaktirati svoju lokalnu instituciju za socijalno osiguranje ili provjeriti online ako su dostupne takve mogućnosti. Ako primijetite da je nešto nedostajuće ili da postoji bilo kakva poteškoća, odmah se obratite instituciji kako biste riješili problem.

5. Dobijte obavijest o odobrenju:

Ako je vaš zahtjev odobren, primit ćete obavijest o odobrenju porodiljne naknade. Ova obavijest će obično sadržavati informacije o iznosu novčane naknade koju ćete primiti, trajanju naknade i drugim relevantnim informacijama.

Slijedeći ove korake, možete osigurati da vaš zahtjev za porodiljnu naknadu bude uspješno obrađen. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, uvijek se obratite svojoj lokalnoj instituciji za socijalno osiguranje kako biste dobili prave informacije i podršku.

Obračun visine porodiljne naknade

Visina porodiljne naknade za vrijeme porodiljnog dopusta se obračunava na temelju prosječne bruto plaće osiguranice u posljednjih 12 mjeseci prije početka porodiljnog dopusta. Ova plaća obuhvaća sve primanja koja su bila podložna doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Kako se vrši obračun?

Početna osnova za obračun visine porodiljne naknade je najniža bruto plaća koja se isplaćuje u državi. Trenutno ta osnova iznosi XX kuna. Nakon toga se utvrđuje prosječna bruto plaća osiguranice u posljednjih 12 mjeseci prije početka porodiljnog dopusta.

Ako osiguranica ima vrlo nizak prihod ili nije imala stalni prihod u proteklim mjesecima, naknada može biti utvrđena na nižoj osnovi. U tom slučaju, visina porodiljne naknade neće biti niža od 70% od najniže bruto plaće.

Iznos porodiljne naknade

Iznos porodiljne naknade izračunava se množenjem prosječne bruto plaće osiguranice s koeficijentom 0.8. Tako će visina porodiljne naknade biti 80% prosječne bruto plaće.

Maksimalni iznos porodiljne naknade ne može biti veći od 70% prosječne bruto plaće u državi.

Ukoliko je osiguranica imala prekid plaćanja doprinosa ili nije imala stalni prihod u proteklih 12 mjeseci, visina porodiljne naknade će biti određena na temelju najniže bruto plaće.

Obračun visine porodiljne naknade vrši Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na temelju dostavljenih podataka o plaći i doprinosima.

Pitanja i odgovori:

Kako mogu zatražiti porodiljnu naknadu?

Da biste zatražili porodiljnu naknadu, morate preuzeti obrazac zahtjeva s web stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili preuzeti obrazac iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dostupan na šalterima područnih ureda Zavoda. Nakon što ispunite obrazac, trebate ga predati u područnom uredu Zavoda zajedno s određenim dokumentima.

Koja dokumentacija je potrebna za podnošenje zahtjeva za porodiljnu naknadu?

Za podnošenje zahtjeva za porodiljnu naknadu potrebna je sljedeća dokumentacija: preslika osobne iskaznice, svjedodžba o predanoj prijavi za porodiljnu naknadu, preslika računa s brojem IBAN-a, potvrda o rođenju djeteta i preslika rješenja o priznavanju statusa djeteta.

Koje su pogodnosti vezane uz porodiljni dopust?

Pogodnosti vezane uz porodiljni dopust uključuju porodiljnu naknadu, rodiljni dopust i roditeljski dopust. Porodiljna naknada je novčana naknada koju prima majka tijekom razdoblja porodiljnog dopusta. Rodiljni dopust je razdoblje u kojem majka nije obavezna raditi nakon poroda, a roditeljski dopust je razdoblje koje roditelji mogu koristiti kako bi proveli vrijeme s djetetom.

Mogu li zaposlena majka i otac dijeliti porodiljni dopust?

Da, zaposlena majka i otac mogu dijeliti porodiljni dopust. Zakon omogućuje da majka i otac dijele porodiljni dopust, što znači da jedan od roditelja može koristiti dio porodiljnog dopusta, a drugi dio roditeljskog dopusta. Ovo se obično događa kada majka vrati na posao prije nego što završi razdoblje porodiljnog dopusta i otac preuzme preostali dio roditeljskog dopusta.

Koliko dugo traje porodiljni dopust i koliko dugo majka prima porodiljnu naknadu?

Porodiljni dopust traje 365 dana, od čega majka obavezno koristi 105 dana. Naknadu majka prima za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta, tijekom 105 dana. Nakon što majka iskoristi svoj dio porodiljnog dopusta, otac može koristiti preostale dane roditeljskog dopusta.