Zahtjev za refundaciju bolovanja 2022: Sve što trebate znati

Zahtjev za refundaciju bolovanja 2022

Zahtjev Za Refundaciju Bolovanja 2022

Ako ste bolesni ili ste odsutni s posla zbog zdravstvenih razloga, možda se pitate kako možete dobiti povrat novca za vrijeme koje ste proveli na bolovanju. U Hrvatskoj, postoji procedura za podnošenje zahtjeva za refundaciju bolovanja koja omogućuje zaposlenima da dobiju novčanu nadoknadu za vrijeme nedostupnosti na radu.

Proces podnošenja zahtjeva za refundaciju bolovanja u 2022. godini uključuje nekoliko koraka. Prvo, morate se konzultirati s vašim izabranim liječnikom i dobiti medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje vašu bolest ili stanje. Nakon toga, trebate ispuniti propisani obrazac zahtjeva za refundaciju koji se može dobiti na mjestu vašeg poslodavca.

Važno je napomenuti da postoje određeni uvjeti koji se moraju zadovoljiti kako biste bili eligibilni za refundaciju bolovanja. Na primjer, vaša bolest ili stanje moraju biti dokumentirani i potvrđeni od strane liječnika, a također morate biti zaposleni na radnom mjestu koje pokriva troškove bolovanja ili imati aktivno osiguranje koje pokriva te troškove.

U slučaju da je vaš zahtjev za refundaciju bolovanja odobren, dobit ćete novčanu nadoknadu za vrijeme provedeno na bolovanju. Visina nadoknade ovisi o različitim čimbenicima, kao što su vaša plaća prije bolesti, duljina bolovanja i druge relevantne činjenice. Važno je pravovremeno podnijeti zahtjev i pratiti sve propisane procedure kako biste osigurali da vaš zahtjev bude obradjen.

Obrazac zahtjeva za refundaciju bolovanja i svi potrebni medicinski dokumenti trebaju biti dostavljeni nadležnim tijelima ili osiguravajućim društvima kako bi se započeo postupak obrade zahtjeva. Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja ili nedoumice, uvijek se možete obratiti svom poslodavcu ili nadležnom tijelu za dodatne informacije i smjernice.

Rokovi za podnošenje zahtjeva

Rokovi za podnošenje zahtjeva za refundaciju bolovanja u 2022. godini su strogo definirani. Da biste ostvarili pravo na refundaciju, važno je pridržavati se ovih rokova i podnijeti zahtjev na vrijeme.

Rok za podnošenje prvog zahtjeva

Prvi zahtjev za refundaciju bolovanja za određeni period mora se podnijeti u roku od 15 dana od završetka tog perioda. Ovo se odnosi na bolovanja koja traju više od 42 dana.

Rok za podnošenje ostalih zahtjeva

Za ostale bolovanja koja traju do 42 dana, zahtjev za refundaciju treba podnijeti u roku od 8 dana od završetka tog perioda. Ovo se odnosi na blaga bolovanja, kao i na bolovanja koja se redovito ponavljaju.

Važno je napomenuti da se zahtjevi koji su podneseni izvan navedenih rokova mogu odbiti, što može rezultirati gubitkom prava na refundaciju.

You might be interested:  Nestručna Zamjena U Školi Plaća

Koje dokumente trebate priložiti

Kako biste podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja za 2022. godinu, morate priložiti određene dokumente kako bi se vaš zahtjev mogao razmotriti i odobriti. Evo koji su to dokumenti:

1. Liječnička svjedodžba o bolovanju

Prvi dokument koji morate priložiti je vaša liječnička svjedodžba o bolovanju. Svjedodžba mora biti izdana od strane vašeg nadležnog liječnika i mora sadržavati informacije o vašem zdravstvenom stanju, dijagnozi, trajanju bolovanja i periodu kada ste bili nesposobni raditi. Također je važno da svjedodžba sadrži vaše ime, prezime i datum izdavanja.

2. Potvrda o odsustvu s posla

Pored liječničke svjedodžbe, morate priložiti i potvrdu o odsustvu s posla. Ova potvrda treba biti izdana od strane vašeg poslodavca i treba sadržavati informacije o trajanju vašeg odsustva, to jest koliko dana ili tjedana ste bili odsutni s posla zbog bolovanja.

Važno je napomenuti da su ovi dokumenti ključni za dokazivanje da ste zaista bili bolesni i da vam je bilo nemoguće raditi tijekom određenog razdoblja. Bez ovih dokumenata, vaš zahtjev za refundaciju bolovanja neće biti prihvaćen. Stoga se pobrinite da sve navedene dokumente pravilno pripremite i priložite uz svoj zahtjev.

Iznos refundacije

Visina refundacije za bolovanje u 2022. godini ovisi o nekoliko čimbenika. Postoji maksimalan iznos koji se može refundirati za svakodnevno bolovanje, kao i različite stope refundacije za različite vrste bolovanja.

Maksimalan iznos refundacije za svakodnevno bolovanje iznosi 70% plaće osiguranika. Ovo se odnosi na dane kada osiguranik nije u mogućnosti obavljati svoj posao zbog bolesti, ozljede ili drugih medicinskih razloga. Važno je napomenuti da je ovaj iznos ograničen na određeni broj dana u kalendarskoj godini, što znači da se neće refundirati potpuni iznos plaće osiguranika za svaki dan bolovanja.

Stope refundacije razlikuju se ovisno o vrsti bolovanja. Na primjer, za bolovanje zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, stopa refundacije može doseći i do 100% plaće osiguranika. Međutim, za neke vrste bolovanja, kao što su bolovanje zbog njege djeteta ili bolovanje zbog nesreće, stopa refundacije može biti niža.

Da biste ostvarili pravo na refundaciju, morate pravovremeno dostaviti potrebnu dokumentaciju, uključujući liječničko uvjerenje i potvrdu o bolovanju. Također je važno imati na umu da se refundacija obično isplaćuje retroaktivno, nakon što se proces zahtjeva za bolovanje okonča.

Trebate provjeriti s lokalnim zdravstvenim osiguravajućim društvom ili nadležnim tijelom za bolovanje kako biste saznali točne informacije o iznosu refundacije za vaše specifične okolnosti.

Koraci za podnošenje zahtjeva

Koraci za podnošenje zahtjeva

Evo koraka koje trebate slijediti kako biste podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja:

Korak 1: Potrebna dokumentacija

Prvo, pripremite svu potrebnu dokumentaciju. To uključuje:

 • Obrazac zahtjeva za refundaciju bolovanja
 • Ljekarsko uvjerenje koje potvrđuje vaše bolovanje
 • Kopiju uputnice (ako je potrebno)
 • Recepte i račune za propisane lijekove i medicinske usluge
 • Preslike vaših osobnih dokumenata (osobna iskaznica, zdravstvena kartica itd.)

Provjerite jeste li skupili sve ove dokumente prije nego krenete na sljedeći korak.

Korak 2: Ispunjavanje obrasca zahtjeva

Sljedeći korak je ispunjavanje obrasca zahtjeva za refundaciju bolovanja. Ovaj obrazac možete dobiti na mjestu rada ili ga preuzeti s interneta sa službene web stranice osiguravajuće kompanije. Obrazac je obično jednostavan za popunjavanje, ali budite pažljivi i provjerite jesu li svi podaci točni i potpuni.

You might be interested:  Neoporezive Naknade u 2022.

Korak 3: Predaja zahtjeva

Kada ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju i ispunili obrazac zahtjeva, trebate ga predati osiguravajućoj kompaniji. To možete učiniti na nekoliko načina, ovisno o pravilima vaše osiguravajuće kompanije. Najčešći načini su slanje poštom, predaja osobno na šalteru ili dostava elektroničkim putem ako je moguće.

Nakon što ste predali zahtjev, osiguravajuća kompanija će ga pregledati i obraditi. Ukoliko je sve ispravno i u skladu s uvjetima, dobit ćete refundaciju za vrijeme bolovanja na vaš račun. Ako je nešto neispravno ili nedostaje, mogle bi vam zatražiti dodatnu dokumentaciju ili ispravke.

Slijedite ove korake pažljivo kako biste osigurali uspješno podnošenje zahtjeva za refundaciju bolovanja.

Uslovi za refundaciju

Da biste ostvarili pravo na refundaciju bolovanja, morate ispunjavati određene uslove. Evo ključnih uslova koje morate ispoštovati:

 • Morate biti zaposleni i imati status osiguranika u trenutku bolesti ili povrede.
 • Bolovanje mora biti zabilježeno kod vašeg nadležnog ljekara i biti u skladu s medicinskom dokumentacijom.
 • Status osiguranika mora biti važeći u trenutku podnošenja zahtjeva za refundaciju.
 • Refundacija se odnosi samo na bolovanje koje je rezultat bolesti, povrede ili trudničkog porodiljskog bolovanja.
 • Morate podnijeti zahtjev za refundaciju u određenom roku, koji se obično određuje zakonom ili internim pravilima osiguravajućeg fonda.
 • Refundacija će se vršiti na osnovu dnevnog iznosa novčane nadoknade za vrijeme bolovanja.

Ukoliko ispunjavate ove uslove, imate pravo da podnesete zahtjev za refundaciju bolovanja i ostvarite povraćaj sredstava koja su vam isplaćena tokom perioda bolovanja.

Ko može podnijeti zahtjev

Zahtjev za refundaciju bolovanja može podnijeti svaka osoba koja je bila na bolovanju i ima pravo na naknadu plaće za to razdoblje. Uobičajeno, zahtjeve mogu podnijeti sljedeće osobe:

– Zaposlenici koji su bili na bolovanju zbog bolesti ili ozljede i imaju pravo na naknadu plaće prema propisima i kolektivnom ugovoru.

– Osobe koje su bile na porodiljnom ili roditeljskom dopustu i imaju pravo na naknadu plaće prema propisima.

– Osobe koje se nalaze na rehabilitaciji ili su provele razdoblje u bolnici i imaju pravo na naknadu plaće u skladu s medicinskim propisima.

– Samozaposlene osobe koje nisu mogle obavljati svoje poslovne aktivnosti zbog bolesti ili ozljede.

– Osobe koje su bile na bolovanju i primale naknadu plaće iz sustava socijalne skrbi.

Da biste podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja, morate imati dokumentaciju koja potvrđuje vaše bolovanje i pravo na naknadu plaće. Ova dokumentacija uključuje liječnički certifikat, izvješća o bolovanju i druge potrebne obrasce koji se mogu dobiti od odgovarajućih zdravstvenih institucija, poslodavaca ili socijalnih službi.

Kako pratiti status zahtjeva

Kada podnesete zahtjev za refundaciju bolovanja, važno je da budete u toku s njegovim statusom. Da biste pratili status svojeg zahtjeva, postupajte prema sljedećim koracima:

1. Provjerite svoj račun na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Prijavite se s vašim osobnim podacima i pregledajte detalje svog zahtjeva. Tamo ćete vidjeti informacije o tome je li vaš zahtjev zaprimljen, je li u fazi obrade ili je već riješen.

2. Kontaktirajte HZZO telefonom ili e-poštom. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice o statusu vašeg zahtjeva, slobodno se obratite HZZO-u. Na internetskoj stranici imate dostupne kontaktne podatke, kao i radno vrijeme njihove korisničke podrške.

You might be interested:  Prosječna plaća u Danskoj

3. Pratite poštu. HZZO će vam poslati obavijest o statusu vašeg zahtjeva putem pošte. Pažljivo čitajte sva pisma koja primite od HZZO-a kako biste bili sigurni da ste u toku s procesom.

4. Iskoristite elektroničke usluge. HZZO nudi mogućnost praćenja statusa zahtjeva putem svoje mobilne aplikacije. Preuzmite aplikaciju na svoj pametni telefon i brzo pristupajte informacijama o svom zahtjevu.

Prateći ove korake, bit ćete u toku s statusom svog zahtjeva za refundaciju bolovanja i moći ćete pratiti napredak obrade vašeg zahtjeva.

Kontakt informacije

Za sve dodatne informacije i pitanja u vezi zahtjeva za refundaciju bolovanja, možete kontaktirati naše predstavnike putem sljedećih kanala komunikacije:

 • Telefon: +385 1 2345 678
 • Email: [email protected]
 • Adresa: ul. Primjer 123, 10000 Zagreb

Naš tim rado će vam pomoći i pružiti sve potrebne informacije kako biste uspješno podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja. Molimo vas da nam se javite u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00.

Pitanja i odgovori:

Kako podnijeti zahtjev za refundaciju bolovanja u 2022. godini?

Da biste podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja u 2022. godini, trebate ispuniti obrazac koji je dostupan na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Popunjeni obrazac trebate dostaviti svojoj nadležnoj podružnici HZZO-a zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Koja je dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva za refundaciju bolovanja?

Zahtjev za refundaciju bolovanja treba popuniti i potpisati korisnik. Uz zahtjev treba priložiti potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad koju je izdao liječnik, kopiju radne knjižice ili rješenje o mirovini te kopiju kartona zdravstvenog osiguranja. Također, trebate dostaviti i izvod iz matične knjige rođenih i izvod iz matične knjige braka (ukoliko postoji).

Koji su rokovi za podnošenje zahtjeva za refundaciju bolovanja?

Zahtjev za refundaciju bolovanja treba podnijeti u roku od 8 dana od početka bolovanja. Ako se zahtjev podnosi nakon tog roka, može biti odbijen. Također, zahtjev treba dostaviti najkasnije tri dana prije isteka bolovanja.

Koliko će trajati proces refundacije bolovanja?

Trajanje procesa refundacije bolovanja može varirati. Uobičajeno vrijeme za obradu zahtjeva je oko 30 dana, ali u nekim slučajevima može potrajati i duže. Važno je pravovremeno dostaviti sve potrebne dokumente kako bi se proces mogao brzo i glatko završiti.

Kako ću primiti refundaciju bolovanja?

Refundacija bolovanja će vam biti isplaćena na račun koji ste naveli u zahtjevu. Ovisno o banci i načinu isplate, može proći nekoliko dana prije nego što novac bude vidljiv na vašem računu. U slučaju da ne primite refundaciju u roku od 15 dana, preporučuje se kontaktiranje HZZO-a radi provjere statusa isplate.

Koliko će vremena proći prije nego što primim refundaciju za bolovanje?

Vrijeme obrade zahtjeva za refundaciju bolovanja može varirati ovisno o mnogim faktorima, uključujući administrativne procese zdravstvenog osiguravatelja i provjere dokumentacije. U većini slučajeva, refundacija se isplaćuje u roku od 30 do 60 dana od dana podnošenja zahtjeva. Međutim, u nekim složenijim slučajevima ili ako se zahtjev za refundaciju mora dodatno provjeriti, proces može potrajati duže.